Πώς το εξηγούν οι ειδικοί – Τι είπε ο Τσιόδρας για τα περιστατικά της επαναμόλυνσης
Στο στόχαστρο των ειδικών είναι το περιστατικό με τον 45χρονο στην Ξάνθη που βρέθηκε ξανά θετικός στο τεστ του κοροναϊού μετά από τέσσερις μήνες.
Όπως έγινε γνωστό ο 45χρονος στην Ξάνθη βρέθηκε ξανά θετικός στον κοροναϊό και διερευνάται εάν πράγματι πρόκειται για περιστατικό επαναλοίμωξης ή όχι.
Ειδικότερα ο άνδρας νόσησε, έχοντας ήπια συμπτώματα, πριν από τέσσερις μήνες και έκτοτε έκανε οκτώ τεστ λόγω εργασίας. Όλα βγήκαν αρνητικά ωστόσο πριν περίπου δύο εβδομάδες έκανε το τεστ και αυτή τη φορά βρήκε θετικό.
Αμέσως έκανε και δεύτερο τεστ, το οποίο επίσης βγήκε θετικό, ενώ σημειώνεται πως όλο αυτό διάστημα ο 45χρονος είναι ασυμπτωματικός.
Σε τρίτη δειγματοληψία, κατά την οποία δύο δείγματα στέλνονται σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, το ένα εργαστήριο τον έβγαλε θετικό στον SARS-CoV-2 και το δεύτερο αρνητικό.
Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα νέων ελέγχων από τους ειδικούς, ώστε να φανεί αν ο άνδρας ξαναμολύνθηκε από τον ιό ή αν έχει μείνει στον οργανισμό του κάποιο «υπόλειμμα» από την προηγούμενη μόλυνση.
Το περιστατικό αυτό σχολίασαΝ σήμερα οι λοιμωξιολόγοι κ. Γώγος και κ. Δερμιτζάκης, ενώ για στο θέμα των επαναμολύνσεων αναφέρθηκε και χτες στην ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας.
Δερμιτζάκης: Πώς μπορεί να γίνει η επαναμόλυνση σε ένα πρώην θετικό κρούσμα
Ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε στο MEGA πως δεν είναι απίθανο ο άνδρας να νόσησε ξανά.
«Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή». «Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Ιατρικής.
Αναφορικά με τη μετάλλαξη του ιού από την αρχική του εμφάνιση μέχρι σήμερα, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε ότι η μία μετάλλαξη έχει δείξει υψηλότερη μεταδοτικότητα του ιού.
Γώγος: Παρόμοιο περιστατικό και στην Πάτρα
Από την άλλη ο καθηγητής ιατρικής της σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο της επαναλοίμωξης από κορονοϊό.
«Αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικά, αλλά και ανησυχητικό σαν φαινόμενο», δήλωσε ο κ. Γώγος ενώ αποκάλυψε πως «Είχαμε κι ένα περιστατικό στην Πάτρα».
«Μας βάζει σε σκέψη και προβληματισμό, όσον αφορά στην ανοσία στον ιό», είπε ο ίδιος.
Τσιόδρας: Τα 2-3 περιστατικά επαναμόλυνσης δεν είχαν σοβαρή εικόνα της νόσου
Στα περιστατικά επαναμόλυνσης και πως αυτά συνδέονται με το εμβόλιο αναφέρθηκε χτες ο κ. Τσιόδρας.
«Ενδεχομένως να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο. Άλλωστε φαίνεται από τα δεδομένα ανοσίας και από τα δεδομένα των επαναλοιμώξεων που ακούσατε τις τελευταίες ημέρες, 2-3 περιστατικά, ότι πιθανώς να ισχύει.Βέβαια, αυτά τα 2-3 περιστατικά που επαναμολύνθηκαν, δεν είχαν σοβαρή εικόνα της νόσου, που δείχνει κάτι για την άμυνα του οργανισμού. Ότι ο οργανισμός αυτών ανταποκρίθηκε κατά κάποιο τρόπο στην πρώτη λοίμωξη και τώρα τη δεύτερη την περνάνε πολύ ελαφρά ή και τελείως ασυμπτωματικά», επισήμανε ο καθηγητής.