Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», μέσω της οποίας γνωστοποιούνται στο κοινό, οι θέσεις των «Ενεργών Πολιτών», οι οποίες εκφράστηκαν στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον απολογισμό του 2019.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η συζήτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί προβληματισμός για την άσκηση της πολιτικής που εφαρμόστηκε προκειμένου να υλοποιηθούν οι προσδοκίες που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα έργων .
Ο οικονομικός απολογισμός αποτυπώνει το έργο και ακτινογραφεί τις δυσκολίες υλοποίησης και τις αστοχίες που υπήρξαν.
Πάγια θέση μας είναι ότι ο ετήσιος προγραμματισμός πρέπει να είναι μέρος ενός μακρόπνοου σχεδιασμού με ιεραρχημένες προτεραιότητες και δράσεις που θα στοχεύουν στο όραμα ενώ θα πρέπει να συνοδεύονται από χρηματοδοτικό σχέδιο για την υλοποίηση του.
Με μια πρώτη ματιά στον ισολογισμό του δήμου για το 2019 ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι παρουσιάζονται κέρδη 7,5 εκ. Ευρώ γεγονός που μπορεί να δημιουργεί από τη μια ευαρέσκεια και θετικές σκέψεις, από την άλλη όμως δημιουργεί έντονο προβληματισμό γιατί το ποσό αυτό δεν επέστρεψε στους δημότες στο πλαίσιο του ρόλου του δήμου.
Μια προσεκτική ανάγνωση του απολογισμού οδηγεί στο σημαντικότερο πρόβλημα που είναι λογιστικό και αφορά το πραγματικό ποσό με βάση το οποίο μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα έργων. Το λογιστικό υπόλοιπο με το οποίο καταρτίζεται ο προϋπολογισμός είναι ποσό ύψους 230 εκ Ευρώ , πλήρως πλασματικό καθώς η δυνατότητα υλοποίησης αφορά ένα ποσό κοντά στα 120 εκ Ευρώ. Στο ποσό αυτό έχει συνυπολογιστεί και το αποθεματικό που υπάρχει και μεταφέρεται από χρονιά σε χρονιά και το 2019 ήταν περί τα 52 εκ Ευρώ. Έτσι με τα δεδομένα που παρουσιάζονται φαίνεται ότι τελικά υλοποιείται περίπου το 30% των προϋπολογισθέντων δαπανών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέφθηκαν 491 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 46 εκ. Ευρώ , δεν υλοποιήθηκαν οι 376. Δηλαδή για σχεδόν το 80% των έργων που είχαν προγραμματιστεί από τη Δημοτική Αρχή δεν παρουσιάστηκε καμία δαπάνη. Έτσι από 46 εκ. Ευρώ του τεχνικού προγράμματος δαπανήθηκαν μόλις 13,5 εκ. Ευρώ. Ένα άλλο αξιομνημόνευτο στοιχείο του απολογισμού αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου με διάφορους φορείς που με βάση τα στοιχεία από τις 18 που είχαν προβλεφθεί μόλις μια παρουσιάζει δαπάνες. Αντίστοιχα από τις 77 μελέτες που είχαν εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα να ανατεθούν μόλις πέντε έχουν κάποια δαπάνη.
Αν συνυπολογίσουμε πως το σημαντικότερο αποδεικτικό στοιχείο ωριμότητας ενός έργου είναι η ποιοτική και ολοκληρωμένη μελέτη, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η απουσία εκπονημένων μελετών αν μη τι άλλο ναρκοθετεί το μέλλον. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος που διαμορφώνεται ένα τόσο μεγαλόπνοο τεχνικό πρόγραμμα έργων – μελετών και που οφείλεται η μη υλοποίηση του; Στην έλλειψη ώριμων έργων η στην αδυναμία άσκησης πολιτικής;
Με όλα αυτά που παραθέτουμε δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την αξιολόγηση του τεχνικού προγράμματος έργων η υλοποίηση του οποίου κρίνεται αρνητική. Κατά τη γνώμη μας το τεχνικό πρόγραμμα έργων και ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ρεαλιστικά και χρήσιμα εργαλεία ενός μακρόπνοου σχεδιασμού.
Η εφαρμογή του οράματος κάθε δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει πράξη όταν υπάρχουν πλήρεις μελέτες και διαθέσιμοι πόροι. Βασικό δε να υπάρχει και ένας οδικός χάρτης που θα μετουσιώνει το όραμα σε έργα. Αποσπασματικές κινήσεις με στόχο πολλές φορές τον εντυπωσιασμό και όχι την ουσία απέχουν παρασάγγας από τη λογική συνέχεια των πραγμάτων. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι η αρχή του 2020 βρήκε στα ταμεία του Δήμου ποσό άνω των 54 εκ € αυξημένο κατά 1.5 εκ από το 2018. Η συσσώρευση πόρων, η οποία παρατηρείται συνεχώς τα 6 τελευταία χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου αν μη τι άλλο διαπιστώνει την αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή ενός πλάνου βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες. Πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν οραματικές – αναπτυξιακές παρεμβάσεις και έργα που είναι απαραίτητα στο σύνολο της πόλης και στην ύπαιθρο, και να αξιοποιηθεί το πλούσιο οικιστικό απόθεμα.
Ο απολογισμός του 2019 αποτυπώνει και μέσα από τους αριθμούς μια εφαρμοζόμενη δημοτική πολιτική μακριά από τις πραγματικές ανάγκες Δημοτών και της πόλης. Είναι καιρός πλέον να ακουστεί και η άλλη άποψη. Διαθέσιμες επιλογές υπάρχουν και δεν πρέπει να ακολουθούνται τυφλά οι κυβερνητικές κατευθύνσεις, που υποβαθμίζουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης . Τώρα που διαμορφώνεται το νέο πρόγραμμα τεχνικών έργων και καταρτίζεται ο επόμενος προϋπολογισμός του 2021 είναι η στιγμή για αλλαγή στις αντιλήψεις και την πολιτική. Η Δημοτική Αρχή πρέπει επιτέλους να αποδείξει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, αναγνωρίζοντας λάθη παλινωδίες και καθυστερήσεις και με μια συγκροτημένη δημοκρατική πολιτική. Πρέπει να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν προτεινόμενες δράσεις και έργα που στοχεύουν στο καλό του δήμου και των δημοτών.