«Συνεχίζεται η αντιαναπτυξιακή και αντιπαραγωγική πολιτική της Δημοτικής Αρχής»
Ανακοίνωση εξέδωσε η «Συν+πραξη Δημοτών Ηρακλείου» σχετικά με την καταψήφιση του Απολογισμού – Ισολογισμού χρήσης αποτελεσμάτων έτους 2019 του Δήμου Ηρακλείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Δυστυχώς επαληθευόμαστε στις προβλέψεις που κάναμε ένα χρόνο πριν, με το ξεκίνημα της νέας θητείας της δημοτικής αρχής, συνειδητοποιώντας τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, με τις οποίες, δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν θέλει ή δεν μπορεί να αναμετρηθεί.
Έτσι, και ενώ βρισκόμαστε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει σχεδόν το σύνολο των συμπολιτών μας, ο Δήμος συνεχίζει να καμαρώνει για την αύξηση των τραπεζικών πλεονασμάτων και καταθέσεων του. Έτσι, αυτό που μάς παρουσιάστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά ήταν μια αποκαλυπτική εικόνα της σημερινής κατάστασης της πόλης μας:
- Έλλειψη οράματος και καινοτόμων προτάσεων,
- Μεγάλο ποσοστό ανεκτέλεστου τεχνικού έργου,
- Έλλειμμα πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των επαγγελματιών και των εργαζόμενων που πλήττονται με απίστευτη σφοδρότητα από την πανδημία η οποία πλέον μετατρέπεται σε οικονομική ασφυξία.
Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης και κυρίως ο απολογισμός δαπανών δεν απεικονίζουν μόνο την οικονομική λειτουργία του Δήμου.
Δείχνουν και πως εξυπηρετήθηκε ο δημότης. Δείχνουν πώς η οικονομική λειτουργία της περυσινής χρήσης συνέβαλε στο να λυθούν τα προβλήματα της πόλης και τέλος ποια είναι η σχέση που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς σε σχέση με το παραγόμενο δημοτικό έργο.
Τι σημαίνει ένας δήμος να παρουσιάζει κέρδη και μάλιστα να τα αυξάνει ετησίως με μια ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 38,8% από 5,3 εκατομμύρια καθαρά κέρδη χρήσεως στα 7,4 εκατομμύρια;
Ανάλογα ερωτηματικά αφήνει και ο Λογαριασμός Διαθεσίμων του Δήμου. Το 2019 είχαμε ταμείο (διαθέσιμα) 53.891.023,31 € τα οποία τα αυξήσαμε κατά 1,5 εκατομμύριο από το 2018.
Για την ιστορία αναφέραμε ότι ο δείκτης ταμειακής ρευστότητας του δήμου Ηρακλείου είναι 5,75!!!
Σε έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών το 2017 που αναλύονται Αριθμοδείκτες σε 289 δήμους με δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις την περίοδο 2011-2015, ο μέσος δείκτης ταμειακής ρευστότητας στην πενταετία κυμαίνεται από 0,52 μέχρι 1,82 το 2015.
Υπερβολικά μεγάλος δείκτης σημαίνει μη αποδοτική συσσώρευση ρευστών στοιχείων στις επιμέρους κατηγορίες.
Υπερβολικά αυξημένη ρευστότητα σημαίνει ότι τα διαθέσιμα που αφορούν τη συγκεκριμένη χρήση δεν μπορούν να διατεθούν (αποδοτικά και αποτελεσματικά) για τους προοριζόμενους σκοπούς.
Τέλος, η αύξηση των διαθεσίμων σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος βγάζει πολλά συμπεράσματα.
Νοιαζόμαστε για τους αριθμούς επειδή νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους.
Νομίζουμε ότι ο βασικός μας στόχος είναι, από την οικονομική χρήση, να προκύπτει θετικό αποτέλεσμα τέτοιο ώστε να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα μέσα από τη δυνατότητα αυξημένων επενδύσεων ή δαπανών για βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη, για την δημιουργία υποδομών, έργων κλπ.
Αυτή η βελτιωμένη κερδοφορία, μήπως αν δεν ήταν και τόσο βελτιωμένη, να δημιουργούσε ένα πλεόνασμα δράσεων και έργων που θα συνέβαλε στο να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης;
Μήπως, αν το πλεόνασμα του Δήμου ήταν μικρότερο, να είχε σταθεί καλύτερα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται και να είχε επιστρατεύσει περισσότερους πόρους για την υποστήριξη και την ανακούφιση του δημότη;
Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις για την παράταξή μας είναι ΝΑΙ και για αυτό καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.
Δεν θα σταματήσουμε να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς την Δημοτική Αρχή να αναλάβει γενναία την ευθύνη των λανθασμένων επιλογών της και να προχωρήσει άμεσα σε μια νέα πολιτική συμφωνία με όλες τις δυνάμεις και παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να δώσει την δυνατότητα στο Δήμο να μετατραπεί σε παραγωγό έργου και στήριξης προς όλες και όλους τους συμπολίτες μας.