«Κοινωνικό πρόσημο» έχουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία ευάλωτων προσώπων στον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν προβλέπει καμία προστασία πρώτης κατοικίας.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο νέος κώδικας «κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα».
Ο ίδιος επεσήμανε πως «από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί».
«Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», είπε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, δεν ανέφερε ότι οι οικονομικά ευάλωτοι θα μπορούν να ζητήσουν τη μεταβίβαση του σπιτιού τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα συσταθεί, ώστε να μπορούν να διαμένουν στο σπίτι τους καταβάλλοντας ενοίκιο και θα έχουν τη δυνατότητα να το επαναγοράσουν έπειτα από δώδεκα χρόνια.