Μία ενδιαφέρουσα ιστορική διαφωνία καταγράφηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής με φόντο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Εθνικό Διχασμό.
Αφορμή στάθηκε το κλείσιμο της πρωτολογίας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε: «Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως: ¨Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ό,τι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή¨»
Απαντώντας στον πολιτικό του αντίπαλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι περισσότερο αποστρέφεται τον συντοπίτη και μακρινό συγγενή του παρά αναγνωρίζει τη συνεισφορά του στα πυκνά και ταραχώδη πολιτικά γεγονότα της εποχής του. «Ίσως η δική μου σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η οποία δεν είναι απλά σχέση συντοπίτη αλλά είναι και συγγενική σχέση, να μου επιτρέπει και να μου δίνει το δικαίωμα να τον βλέπω πιο κριτικά» ανέφερε εισαγωγικά και πρόσθεσε:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς μια από τις αρνητικές παρακαταθήκες που συνοδεύει και θα συνοδεύει πάντα τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν και ο εθνικός διχασμός και ο ρόλος τον οποίο και αυτός έπαιξε στο να διχαστεί η χώρα με ένα τρόπο πρωτόγνωρο και να μην μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτές τις πληγές για πολλές, πολλές δεκαετίες». Τόνισε δε πως στην τρέχουσα συγκυρία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την παραμικρή υποψία αναφορικά με την εθνική ενότητα, φέρνοντας στο νου τη στάση που τήρησε ο ίδιος και η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στάση που βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με τα λόγια και τους χειρισμούς του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ο αποθανών κρατούσε στο τιμόνι της χώρας.
«Για τον Εθνικό Διχασμό ευθύνεται κυρίως η παράταξη των εθνικοφρόνων»
Κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τη βασική ευθύνη του Εθνικού Διχασμού στην παράταξη των εθνικοφρόνων. «Τη βασική ευθύνη για τον Εθνικό Διχασμό την είχε εκείνη η παράταξη που έκανε σημαία ευκαιρίας τις εθνικές ευαισθησίες και πούλαγε εθνικοφροσύνη. Ήταν η παράταξη των εθνικοφρόνων που κέρδισε τις εκλογές το 1920, τάζοντας στο λαό ότι θα σταματήσει ο πόλεμος και αμέσως μετά έφτασε μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ, έξω από την Άγκυρα. Και βεβαίως με όλες τις συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», ήταν η ανταπάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραλλήλισε τα προαναφερθέντα ιστορικά γεγονότα με την πατριδοκαπηλία και το λαϊκισμό της περικεφαλαίας της ΝΔ για το Μακεδονικό.
«Άρα, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια. Τον πατριωτισμό η κάθε παράταξη τον δείχνει στην πράξη και όχι με κορώνες εθνικοφροσύνης» υποστήριξε και κατέληξε λέγοντας: «Το λέω αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε και στο εθνικό -σε μεγάλο βαθμό- του ελληνικού λαού ενώ υπήρχε εθνική γραμμή».