Μοντέλο υψηλού ρίσκου στα σχολεία
Ο Αύγουστος κλείνει με τον βαρύ λογαριασμό του κυβερνητικού… state of mind στην διαχείριση της πανδημίας, τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού μετά το ρεκόρ της Πέμπτης «χτυπούν» το όριο των 300, και οι επιστήμονες φοβούνται τα χειρότερα για τον Σεπτέμβριο στην Αττική, η οποία ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο».
Από τις 293 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ οι 103 αφορούν την Αττική, περίπου το 20% απο αυτά σχετίζεται με επιστροφές εκδρομέων από τα νησιά, και οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πως θα διαμορφωθούν οι αριθμοί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν θα εχει αποτυπωθεί πλήρως η επιδημιολογική διασπορά του καλοκαιριού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και απο μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας γίνονται ανοιχτά προβλέψεις για 500 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα, ενώ μελέτη του ΑΠΘ δεν αποκλείει τα κρούσματα να φθάσουν και στα 2.000 την ημέρα έως τον Δεκέμβριο.
«Δεν αποκλείω σε μια εβδομάδα να δούμε μέχρι και 500 κρούσματα», δήλωσε ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε να συμβαίνει αυτό. Η επιδημία ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό. Θα την έχουμε μαζί μας όλο τον χειμώνα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στα τέλη Σεπτέμβρη, εξηγώντας: «Είναι η εποχή που φεύγουμε από τους ανοιχτούς χώρους και πάμε σε κλειστούς, όπου είναι δέκα φορές μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα».
Σύμφωνα επίσης με έρευνα του ΑΠΘ που παρουσίασε το Mega τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200 και 260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2.000. Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.
Η ανησυχία των ειδικών δεν προκύπτει μόνον απο τους αριθμούς των κρουσμάτων αλλά και απο τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν διασπορά του ιού σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ως εκ τούτου θεωρούν κρίσιμο χρονικό σταθμό για την εξέλιξη της πανδημίας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, καθώς τότε αφενός θα έχει περάσει ενα ικανό διάστημα απο την επιστροφή των εκδρομέων και αφετέρου θα εχει φανεί εάν απέδωσαν ή όχι τα μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκαπενταύγουστο τόσο σε τοπική όσο και σε εθνική κλίμακα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το εάν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εχει ήδη λάβει την απόφαση για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά δεν το ανακοινώνει προκειμένου να επισπευστεί η επιστροφή όλων των οικογενειών απο τις διακοπές και να περάσει ενα δεκαπενθήμερο «ασφαλείας» πριν τα παιδιά μπουν στις τάξεις.
Και στα σχολεία όμως ακολουθείται η ίδια επικίνδυνη ελαφρότητα και αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση και στον τουρισμό, τα μέσα μεταφοράς, τα πλοία και το άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας. Εκτός απο τις πάνινες μάσκες και τις… απειλές της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τιμωρία όσων μαθητών δεν τις φορούν, κανενα άλλο μετρο προστασίας δεν σχεδιάζεται παρά την θύελλα των αντιδράσεων απο την αντιπολίτευση και τους εκπαιδευτικούς. Καμία προετοιμασία δεν υπήρξε στην διάρκεια του καλοκαιριού, το υπουργείο δεν σκοπεύει να διαθέσει ούτε περισσότερες αίθουσες για να αραιώσουν τα τμήματα, ούτε να προσλάβει επιπλέον διδακτικό προσωπικό και οι λοιμοξιωλόγοι βλέπουν με έντονη ανησυχία την προοπτική συγχρωτισμού 25 και 27 παιδιών σε αίθουσες των 30 τετραγωνικών μέτρων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η ανάγκη τήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων ποτέ δεν έπαψε να ισχύει και, παρ’ ότι δημοσίως «στρογγυλεύουν» τον λόγο τους, υπονοούν ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις είναι καθαρά πολιτικές.
Χαρακτηριστικό εδώ είναι και το μήνυμα που έστειλε με την χθεσινή του ανάρτηση ο Ηλίας Μόσιαλος θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων: «Οι προϋποθέσεις», έγραψε μεταξύ άλλων, «για το άνοιγμα των σχολείων υπερβαίνουν τη χρήση της μάσκας, αλλά απαιτούν την τήρηση περισσότερων παρεμβάσεων (και φυσική απόσταση, και συχνή υγιεινή χεριών, και συχνός εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας). Όταν έχουν ολοκληρωθεί οι προϋποθέσεις λειτουργίας και τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές, τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν».
Της Μαρίνας Αλεξανδρή, tvxs.gr