Την παραίτησή της ανακοίνωσε χθες η στενή σύμβουλος του Ντόλαντ Τραμπ, Κελιάν Κόνγουεϊ, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί στην οικογένειά της. «Θα αποχωρήσω από τον Λευκό Οίκο στα τέλη του μήνα», δήλωσε.
Η 53χρονη γυναίκα βρίσκεται στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου από την πρώτη ημέρα της θητείας του αλλά και από την κούρσα για τις εκλογές του 2016, καθώς ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας.
Όμως, τώρα, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποφάσισε να αποχωρήσει, αφήνοντάς τον χωρίς μία από τις πιο παθιασμένες υπερασπίστριες της πολιτικής του, τόσο δημοσίως όσο και μέσω των τηλεοπτικών δικτύων.
Η Κόνγουεϊ πρόσφατα έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο να επαναφέρει τις τακτικές, αν και πιο σύντομες, ενημερώσεις για την πανδημία με αξιωματούχοι να θεωρούν πως βοήθησε να σταματήσει η πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία επλήγη ιδιαίτερα από την διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού.
Η σύμβουλος του Τραμπ σε ανάρτησή της στο Twitter επεσήμανε ότι ο σύζυγός της Τζορτζ, συντηρητικός δικηγόρος και γνωστός επικριτής του Αμερικανού προέδρου, αποχωρεί από το Lincoln Project, το οποίο έχει στόχο «να ηττηθεί ο Τραμπ και ο τραμπισμός στις κάλπες».
«Και ο Τζορτζ κάνει αλλαγές. Διαφωνούμε σε πολλά πράγματα, αλλά είμαστε ενωμένοι σε αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία: τα παιδιά», τόνισε η Κελιάν.
Τι έχει προηγηθεί
Η απόφαση των Κόνγουεϊ ανακοινώνεται μία ημέρα αφού η 15χρονη κόρη τους Κλόντια ανέφερε στο Twitter ότι επιθυμεί να κινήσει τις διαδικασίες ώστε πλέον οι γονείς της να μην έχουν την κηδεμονία της, καταγγέλλοντας «τα παιδικά τραύματα και τις κακοποιήσεις που υπέστη επί χρόνια». Στο παρελθόν η Κλόντια έχει επικρίνει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις απόψεις των γονιών της.
Σε μια δημόσια κόντρα με τον Τζορτζ Κόνγουεϊ, ο Τραμπ πέρυσι τον είχε αποκαλέσει «τρελάρα» και «σύζυγο από την κόλαση», ενώ εκείνος απάντησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι διανοητικά κατάλληλος για τη θέση.
Η Κόνγουεϊ έχει γίνει γνωστή για τις έντονες αντιπαραθέσεις της με δημοσιογράφους. Όταν δέχεται επίμονες ερωτήσεις είχε την τάση, όπως και ο Τραμπ, να στρέφεται στην επίθεση, αν και η ίδια το κάνει με πιο κόσμιο τρόπο.
Μάλιστα είχε δεχτεί επικρίσεις το 2017 για την αναφορά της σε μια σφαγή στις ΗΠΑ που δεν συνέβη ποτέ, την οποία επικαλέστηκε προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Tέλος, έχει μείνει και η φράση της «εναλλακτικά γεγονότα», την οποία χρησιμοποίησε τον Ιανουάριο του 2017 για να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του τότε εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που παρακολούθησαν την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.