Της Ελευθερίας Μηλάκη
Η μητέρα μου είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα. Πολλές φορές διαφωνούμε, γιατί εκείνη δεν έχει διαλέξει ακόμα αν είναι με την πρόοδο ή το συντηρητισμό. Είναι και με τα δύο, ανάλογα με την περίπτωση. Αλλά από τους έξυπνους ανθρώπους πάντα λαμβάνω υπόψη τα λόγια τους.
Λέγαμε λοιπόν για τα ελληνοτουρκικά και κάποια στιγμή δήλωσε ότι η Μέρκελ από τα πολλά χρόνια στην εξουσία έχει παλαβώσει. Το έχει χάσει δηλαδή. Μάλλον τελικά αυτό συμβαίνει και με τους δικούς μας άρχοντες.
Η πολυετής εξουσία, όπου όλοι σε κολακεύουν γιατί έχεις εξουσία και τελικά εσύ νομίζεις ότι όντως είσαι ένας μικρός (ή μεγάλος) θεός.
Και έτσι που διάβασα στο candiadoc την είδηση για άλλο ένα θάνατο νέου στην άσφαλτο της Κρήτης, σκέφτηκα ότι κάτι γίνεται λάθος. Να ενδιαφερθούμε και για τον ντόπιο πληθυσμό λίγο, όχι να απασχολούμαστε μόνο πώς να φέρουμε πιο πολλούς τουρίστες να φάνε κρητική διατροφή. Ένα χρόνο συνεργάστηκα εκεί, και νομίζω πως δεν κάνουν άλλη δουλειά εκτός από αυτό…Οι νέοι άνεργοι με τόσα προσόντα…
Δίδαξα σε σεμινάριο ενηλίκων γερμανικά και όλα αυτά τα ικανότατα παιδιά ένιωθαν τυχερά που δουλεύουν στον τουρισμό…
Για να μην θυμηθώ και όσες φορές χρειαστήκαμε νοσοκομείο…Την εντατική του Αγίου Νικολάου όπου χάθηκε ο αγαπημένος μας πατέρας, γιατί ήταν καλοκαίρι και το ΠΑΓΝΗ ήταν γεμάτο τουρίστες…Ή όταν εγώ η ίδια χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο Βενιζέλειο, χειμώνας ήταν, Πρωτοχρονιά…Ένας θάλαμος υπερπλήρης που έζεχνε, οι συγγενείς κάνανε παρέλαση κατά δεκάδες καθημερινά και οικογένειες κατσαρίδων σε κάθε μέγεθος έκαναν πάρτυ στα δωμάτια και στο διάδρομο, ενώ με έβαλαν σε άλλη κλινική και για να ζητήσω κάτι από τη νοσοκόμα έπρεπε να διασχίσω το διάδρομο με τους ορούς.
Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι έχει να γίνει αν αυξηθούν τα κρούσματα, όταν η συνθήκες ήταν τέτοιες προ πανδημίας.
Κατά τα άλλα, Κρήτη, η κρητική διατροφή, μακροβιότητα, διαφήμιση της Κρήτης, ξενοδοχεία, λες και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν ανάγκες.
(Εικόνα εξώφυλλου : Λεπτομέρεια από τον πίνακα Quernica του Πάμπλο Πικάσο)