Ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS
Στις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 12:00 ανιχνεύθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Μαραθέας στην Ανατολική Μάνη με χρήση δορυφορικών δεδομένων από εργαλεία που έχει αναπτύξει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Δείτε: Μεγάλη φωτιά στην Μάνη
Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί στη Μάνη (Βίντεο)
Πέντε οι οικισμοί που εκκενώθηκαν στη Μάνη
Στις 12:40 ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης. Η ενεργοποίηση έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η πρόγνωση εξάπλωσης του IRIS κάποιες ώρες μετά την έναρξή της. Τα ακριβή στοιχεία είναι στη διάθεση του ΕΣΚΕ και θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα. Αυτή ήταν η 28η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS για την φετινή (2020) αντιπυρική περίοδο.
![](https://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/_middle/AUG20/Mani_22082020.jpg)
Εικόνα 1. Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς από το προγνωστικό σύστημα IRIS.
Ο πυκνός καπνός από την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη περίπου 1 ώρα μετά την έναρξή της ήταν ορατός από το διάστημα και καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA Suomi NPP (Εικόνα 2).
![](https://www.meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/_middle/AUG20/Mani_sat.jpg)
Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο Suomi NPP της NASA το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 και ώρα Ελλάδας 13:35. Διακρίνεται ο πυκνός καπνός στη Νότια Πελοπόννησο από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Μάνη.
meteo.gr