Την κατάπαυση του πυρός και προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο συμφώνησαν στη Λιβύη ο Φάγεζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του αιρετού Κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη.
Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης», η οποία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει καμία αναφορά για τον ρόλο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ δημιουργήθηκαν ορισμένες αντιφάσεις για τη δημιουργία ή μη αποστρατικοποιημένων ζωνών στη Σύρτη και την Τζούφρα. Η Αίγυπτος, η Γερμανία και η Ιταλία χαιρέτησαν αμέσως τη συμφωνία, ενώ ο Σάλεχ αναφέρθηκε στην ανάγκη αποχώρησης των μισθοφόρων από τη Λιβύη αποφεύγοντας προφανώς να κατονομάσει την Τουρκία και τη Ρωσία, που έχουν ναυτικές και όχι μόνο βάσεις στη χώρα.
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ Αλ Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον Αλ Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη στη βόρεια Λιβύη και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Αστυνομικές δυνάμεις και των δύο πλευρών θα επιτηρούν την εκεχειρία στη Σύρτη και την Τζούφρα, συμπλήρωσε ο Αλ Σάρατζ.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Σάλεχ δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.
«Η κατάπαυση του πυρός κόβει τον δρόμο σε κάθε ξένη ανάμειξη και ολοκληρώνεται με την έξοδο των μισθοφόρων από τη χώρα και τη διάλυση των πολιτοφυλακών» τόνισε ο Σάλεχ, εκτιμώντας ότι «προσπαθούμε να γυρίσουμε σελίδα στη σύγκρουση και να ανοίξουμε ένα ειρηνικό μέλλον και την οικοδόμηση ενός κράτους διαμέσου μιας εκλογικής διαδικασίας που θα βασίζεται στο σύνταγμα».
Από την πλευρά της, η UNSMIL υπογράμμισε τη «γενναία απόφαση» και υποδέχθηκε «θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές (σ.σ: χθεσινές0 δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα, που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας».
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Noc στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από κοινή συμφωνία και θα αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία. Ο Αλ Σάρατζ τόνισε επίσης ότι μόνο η Noc θα μπορεί να έχει πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της χώρας και το δικαίωμα εποπτείας και ασφάλειας των εγκαταστάσεων παραγωγής και των λιμανιών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι χαιρέτισε χθες την ανακοίνωση από τις αντίπαλες αρχές στη Λιβύη σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την προσεχή διοργάνωση εκλογών.
«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού προεδρικού συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια» ανέφερε ο Σίσι μέσω Twitter. «Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ’ αυτή τη χώρα πρόσθεσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.