Ν. Φίλης: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα
«Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας». Με αυτή την απάντηση, σε ερώτηση γονέα, η Νίκη Κεραμέως απέκλεισε την προμήθεια μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα, η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, ερωτηθείσα αν η πολιτεία σκοπεύει να χορηγήσει δωρεάν μάσκες, σημείωσε πως πρόκειται για ένα «προσωπικό εργαλείο», παρά την υποχρεωτικότητά της στα σχολεία.
«Μπορεί να είναι υφασμάτινες και να πλένονται. Κάτι προσωπικό, δεν τίθεται θέμα» είπε, αποκλείοντας την περίπτωση να δοθούν δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ζητούν οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα.
Όσον αφορά τα τεστ σε περίπτωση κρούσματος, απέφυγε να απαντήσει ποιος θα έχει την ευθύνη, λέγοντας όμως ότι στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων «οποτεδήποτε ήταν ανάγκη να γίνει τεστ με την παραμικρή υποψία, το τεστ έγινε από τον ΕΟΔΥ». Για το θέμα της καθαριότητας είπε ότι το έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και το διαχειρίζονται οι δήμοι.
Τέλος, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σημείωσε ότι προϋπήρχε το όριο των 25 και η μόνη αλλαγή έγινε στην Α΄ Δημοτικού, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης. «Οι χώροι είναι δεδομένοι. Μακάρι να είχαμε περισσότερους. Άρα με αυτά τα δεδομένα θα αυξήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε με την αρωγή των εκπαιδευτικών» είπε.
Πέντε ειδικά μέτρα
Την απόφαση να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφερόμενος, στο OPEN, στα πέντε ειδικά μέτρα τα οποία όπως φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν: υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και δασκάλους (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλες τις τάξεις του σχολείου ή αυτές από τη Γ’ Δημοτικού και πάνω).
Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα / τάξεις, ενώ θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα. Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά. Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο. Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων.
Χωρίς μείωση μαθητών και υγειονομικές προδιαγραφές, υποτιμούν τον κίνδυνο
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ανησυχία εκφράζουν και οι γονείς.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη και χωρίς αυστηρότερες υγειονομικές προδιαγραφές ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφική επιλογή» υπογράμμισαν χθες σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός. Οι δύο πρώην υπουργοί κατήγγειλαν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού ‘success story’ που ήδη έχει καταρρεύσει», αλλά και «υποκριτική επίκληση της δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας στον βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση».
Επισημαίνοντας ότι μιλάμε για «αίθουσες 20-30 τετραγωνικών μέτρων», στις οποίες θα είναι «στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις. Παραλογισμός!», οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν τις προτάσεις του κόμματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», μεταξύ των οποίων είναι «έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού», «αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών», «δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας», «σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού», «τάξεις 10-12 μαθητών».
Προτάσεις
Επιπλέον πρότειναν «επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών», «πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών φέτος», «εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων, χωρίς αποκλεισμούς, εκεί όπου οι επιδημιολογικές συνθήκες την επιβάλλουν», «ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων ομάδων», «συντονιστικό όργανο Παιδείας – Υγείας ανά δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ – Πολιτική Προστασία, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και τη στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί».
Ταυτόχρονα, επανέφεραν την πρόταση για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής «ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να συζητηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων». «Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Ούτε καν η δωρεάν χορήγηση μασκών. Συνεπώς, το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο αγώνα και διεκδίκησης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των υγειονομικών» τόνισαν, υπογραμμίζοντας πως στους «αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, την υγεία, την ίδια τη ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα τους, μέσα και έξω από τη Βουλή».
Αντιδράσεις γονέων
Την ανησυχία των γονέων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος Γονέων Μαθητών Ελλάδος Δημήτρης Λάμπρου. «Νιώθουμε ανασφαλείς» δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η συζήτηση να εξαντλείται στην υποχρεωτικότητα ή μη της μάσκας την ώρα που υπάρχουν ακόμα προβλήματα υποδομών και επαρκούς στελέχωσης των σχολείων, μεταξύ άλλων και με προσωπικό καθαριότητας.
Εξάλλου, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε πως το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά δεν αξιοποιήθηκε για την κατάλληλη διαμόρφωση των αιθουσών και την αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σχολείων, ενώ άσκησε κριτική και για το μέτρο των εκ περιτροπής διαλειμμάτων, αφού σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν εκατοντάδες μαθητές.
Ν. Φίλης: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα
“Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα, ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών”
Το παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης για να συμπληρώσει μιλώντας Στο Κόκκινο “Τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες; Τίποτα”.
“Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς», «ανά εξάδες στα κέντρα», «να κλείνουν στις 12» κτλ. για να μην υπάρχει συνωστισμός, στα σχολεία δεν λαμβάνονται μέτρα, ούτε καν αυτά που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτό σε μία περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού”, σημείωσε. Για να συνεχίσει:
“Και είναι ανειλικρινές το επιχείρημα «δεν τα ζήτησαν οι ειδικοί», γιατί το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προετοιμασμένη -και με ποιο σχέδιο- να αντιμετωπίσει την πανδημία; Δεν έχουμε ούτε αύξηση κρατικών πιστώσεων στην εκπαίδευση, ούτε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών, ούτε προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων χώρων για τάξεις, ώστε να γίνει ο υποδιπλασιασμός των τάξεων, αντίστοιχα με τον Απρίλιο και τον Μάιο, που όπως τόνισε σε άλλο σημείο, είναι και το πιο σημαντικό.
Παράλληλα, ούτε μαζικά τεστ προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Ούτε καν μάσκες, από το υπουργείο είπαν «είναι προσωπικό θέμα του καθενός παιδιού και της οικογένειάς του να βρει μάσκα», προσέθεσε και αναρωτήθηκε: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα. Παραδίδει τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία. Και τον Ιούνιο κατάργησε την ρύθμιση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέχρι 22 παιδιά ανά τάξη στα Δημοτικά, αυξάνοντάς τα στα 25. Δεν ήθελε να αναλάβει ούτε το όχι μεγάλο κόστος από την δημιουργία τμημάτων όπου είναι αναγκαίο”.
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα λειτουργικά, αλλά και παιδαγωγικά, προβλήματα για την λειτουργία του σχολείου εν μέσω πανδημίας.
Αυγή, Στο Κόκκινο
Μην παραξενεύεστε που το Υπουργείο Παιδείας δεν παραχωρεί δωρεάν μάσκες στους μαθητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο λόγος είναι απλός και απολύτως στα μέτρα της νεοδημοκρατικής λογικής (αν κάτι τέτοιο υπάρχει στην “κάτι σαν κυβέρνηση”, στον “κάποιο σαν πρωθυπουργό”, στους “κάτι σαν υπουργούς” και στους λοιπούς “κάτι σαν αρίστους” που αποτελούν το κυβερνητικό συνονθύλευμα.), πως για να φορέσουν και οι άλλοι μάσκες πρέπει να βγάλουν οι ίδιοι τις δικές τους!
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως τις μάσκες τις φορούν στα καρναβάλια εδώ και δεκατρείς μήνες διαπιστώνουμε πως η καρναβαλοποίηση της πολιτικής ζωής απαιτεί μόνιμη μασκοφορία από μια δράκα “αρίστων” που
“άλλα ‘λεγαν, άλλα’ θελαν, ‘αλλά ‘παν κι άλλα κάνουν,
άλλα λογιάζουν κι άλλα λεν κι άλλα στο νου τους βάνουν”, όπως λέει κι η κρητική μαντινάδα.
Έτσι τους δεκατρείς αυτούς μήνες συνηθίσαμε να τους βλέπουμε γνήσιους μασκαράδες (όχι κάτι σαν). κι επειδή φοβούνται την εύκολη διάκρισή τους (κάπως σαν τους μασκαρεμένους χαφιέδες της χούντας για όποιον θυμάται) στο ξεπέρασμα της “μεταμητσοτακικής επιδημίας”, αποφάσισαν να φορέσουν και σ’ όλους τους πολίτες της χώρας μάσκες, νομίζοντας πως έτσι θα γίνουμε όλοι ίδιοι κι όμοιοί τους κι έτσι κι αυτοί θα “χαθούν μέσα στο πλήθος”!!! Εξάλλου αυτό είναι και το πνεύμα της “ομαδικής ευθύνης” που τόσο έντονα κι ακριβοπληρωμένα πλην ανεπιτυχώς προπαγανδίζουν.
Όσον αφορά όμως στη διανομή δωρεάν μασκών σε μαθητές κι εκπαιδευτικό προσωπικό είναι το πολύ δύσκολο γιατί δεν θα το αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός μιας και αυτοί μόνο και με μάσκες μόνο μπορούν να επιβιώνουν και να κοροϊδεύουν!.
Έτσι που να τους περισσέψουν τόσες μάσκες που καθημερινά χρειάζονται να αλλάζουν αυτοί (τα χίλια πρόσωπα της απάτης!) για να παίζουν με τις αγωνίες και τους φόβους του κοσμάκη;
Χώρια που αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό πείραμα για την καρναβαλοποίηση της πολιτικής ζωής στην οποία θέλουν και αγωνίζονται να μας συνηθίσουν!
Υ.Γ. ούτε και τώρα γράφω κάτι για τον κ. Μπογδάνο, ούτε και υπονοώ κάτι. Προσαρμόζομαι στα περί …ἁτομικής ευθύνης” και αποφεύγω σαν τον διάολο το λιβάνι τη …θεόστραβη!