Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος υπό τον Ζόραν Ζάεφ μετά τη συμφωνία του SDSM με το DUI
Οι αρχηγοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι μετά τη συνεδρίαση των οργάνων των κομμάτων τους ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ τα ονόματα των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών του νέου κυβερνητικού σχήματος που προτείνονται εκ μέρους τους.
Πρωθυπουργός τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι ο Ζόραν Ζάεφ, με εξαίρεση τις τελευταίες 100 ημέρες της κυβερνητικής θητείας, που το πρωθυπουργικό αξίωμα θα αναλάβει πρόσωπο που θα προταθεί από το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένο από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, έπειτα από τέσσερα χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο πρωθυπουργός της χώρας, έστω και για 100 ημέρες, θα είναι Αλβανός. Εκτός αυτού το κόμμα του Αλί Αχμέτι θα έχει ενισχυμένο ρόλο στη νέα κυβέρνηση, καθώς θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.
Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ορίζει τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης αρμόδιο για οικονομικά ζητήματα, ενώ θα ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία ‘Αμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπούγιαρ Οσμάνι, τη θέση του οποίου στη νέα κυβέρνηση θα καταλάβει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 19 υπουργούς, 7 λιγότερους σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση.
Το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής θα συνεχίσει να ασκεί ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Αλί Αχμέτι.
Ο Ζόραν Ζάεφ θα αποστείλει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήρθε πρώτο καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα επίσης θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει ισχνή πλειοψηφία στη νέα Βουλή, μόλις δύο εδρών, καθώς θα στηρίζεται από 62 βουλευτές (μόλις δύο παραπάνω απ΄όσους χρειάζεται για την διατήρηση της δεδηλωμένης).