“Γονατίζουν” χωρίς προσωπικό τα ασφαλιστικά ταμεία
Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ των εκκρεμών συντάξεων, με τον συνολικό αριθμό να σημειώνει νέο άλμα μέσα στον Ιούλιο, καθώς τον περασμένο μήνα οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης έφτασαν τις 20.000.
Συνολικά εκτιμάται ότι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τις 350.000 πολύ σύντομα, ίσως και πριν από το τέλος του χρόνου. Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αναφέρει η «Αυγή», οι εκκρεμείς συντάξεις διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να προσπαθεί να κρύψει ανεπιτυχώς τα στοιχεία και να τάζει «ψηφιακά» παραμύθια για να ξορκίσει το κακό…
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι και τον Ιούνιο ο αριθμός των εκκρεμοτήτων δεν ξεπέρασε ποτέ τις 15.000 (δηλαδή κάθε μήνα προστίθενται περίπου 12.000 – 14.000 εκκρεμείς αιτήσεις), τον Ιούλιο ωστόσο, όπως σημειώσαμε, ο αριθμός έφτασε τις 20.000. «Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι η κρίση, η αυξανόμενη ανεργία και η ανασφάλεια ωθούν όλο και περισσότερους εργαζόμενους που έχουν τα απαιτούμενα χρόνια να ‘τρέχουν’ να συνταξιοδοτηθούν» σημειώνουν στην “Αυγή” οι ίδιες πηγές.
Μάλιστα, συνολικά, οι εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με άτυπο βασικό σενάριο που βρίσκεται στα χέρια υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, μπορεί να φτάσουν τις 320.000 έως το τέλος του 2020!
Το παρελθόν του
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, κατά την προηγούμενη θητεία του, που έληξε το 2015, είχε παραδώσει τουλάχιστον 380.000 συνολικά εκκρεμείς περιπτώσεις συνταξιοδότησης. Τον Ιούλιο του 2019 παρέλαβε 108.000 εκκρεμείς συντάξεις και αυτές ήδη τον Φεβρουάριο του 2020 πριν από την πανδημία είχαν αυξηθεί κατά 30% – 35%, ενώ τον Ιούνιο τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έδειξαν ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί, στις 250.000, και μαζί με τις επικουρικές είχαν ήδη ξεπεράσει τις 300.000.
Όπως τότε, το 2015, έτσι και τώρα ο κ. Βρούτσης διαφημίζει την περίφημη «ψηφιακή» σύνταξη, η οποία αφορά προς το παρόν ελάχιστες περιπτώσεις (κυρίως συντάξεις χηρείας του ΟΓΑ) και όχι βέβαια τη συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ορισμένες από αυτές για τουλάχιστον 2,5 χρόνια.
Έλλειψη προσωπικού
Επίσης ένας βασικός λόγος για τις… ατέλειωτες καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς στον τομέα της έκδοσης των συντάξεων απασχολούνται μόλις περίπου 550 άτομα επί συνόλου κοντά 7.500 υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.
Η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς πρόσληψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας προσθέτοντας ότι η διαδικασία είναι πολύπλοκη και απαιτείται τουλάχιστον διπλασιασμός, αν όχι και τριπλασιασμός, του προσωπικού που ασχολείται με την έκδοση συντάξεων.
Αυξάνεται το δημοσιονομικό κόστος
Συνολικά εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις είχαν φτάσει τις 237.686. Το δε δημοσιονομικό κόστος εξόφλησής τους ανέρχεται σε 616 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2019 οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες συντάξεις ανέρχονταν σε 164.000 και το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησής τους σε 487 εκατ. ευρώ.
Αν επιβεβαιωθούν οι άτυπες προβλέψεις για αύξηση των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων στο επίπεδο των 320.000 έναντι των 237.686 που ήταν τον Ιούνιο, τότε το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησής τους θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και τα 831 εκατ. ευρώ έναντι των 616 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ενάμιση μήνα.
Με τον ΕΦΚΑ να εκτιμάται ότι θα παρουσιάζει συνολικό έλλειμμα κοντά στα 3 δισ. στα τέλη του 2020 λόγω της μείωσης των εσόδων από τις εισφορές των εργοδοτών και των επαγγελματιών που έφερε η πανδημία, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τη μείωση των εκκρεμοτήτων τους επόμενους μήνες.