Νέα έκτακτα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική για 10 ημέρες, από τις 21 μέχρι τις 31Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα» για τις δύο περιοχές (αναλυτικά παρακάτω).
Σφοδρά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε το απόγευμα της Τετάρτης η Κουμουνδούρου:
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να καλύψει τις εγκληματικές αντιφάσεις και παλινωδίες που έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, συνεχίζει τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα, που και την έξαρση της πανδημίας δεν περιορίζουν και καταστρέφουν περαιτέρω την οικονομία. Και την ίδια ώρα δρομολογεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, παρά μονάχα την ατομική ευθύνη μαθητών και καθηγητών!
Όσο για την χοντροκομμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καλύψει το ψέμα του υπουργού Υγείας που έταζε εμβόλια το Δεκέμβριο, μέχρι να τον αδειάσει εμφατικά η Κομισιόν, θα ήταν πιο πειστικός εάν του επέστρεφε έστω και κάποιες από τις αρμοδιότητες που του αφαίρεσε, καθιστώντας τον μετά τον κ. Γεωργιάδη, τον δεύτερο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνησή του».
Αναλυτικά τα μέτρα
Πιο αναλυτικά, μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 19/8/20 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας «και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19», αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους. Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ωρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.
Τι αναφέρει το μήνυμα του 112
Με μηνύματα μέσω του «112» στα κινητά τηλέφωνα, σε Μύκονο και Χαλκιδική, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τον κόσμο για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις δύο περιοχές και καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν τα παραπάνω μέτρα.
Τα μηνύματα είναι γραμμένα στα ελληνικά και αγγλικά και αναφέρουν:
«Επείγουσα ειδοποίηση. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 19-08-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 (αναφέρει τη Μύκονο και την Χαλκιδική αντίστοιχα). Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς. Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».
Στους 235 οι θάνατοι
Στο μεταξύ, αλλα δύο θύματα που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν το πρωί της Τετάρτης, σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, αυξάνοντας σε 235 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα στην Ξάνθη, ένας άνδρας 79 ετών νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, με υποκείμενα νοσήματα, ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
Ήταν μέλος οικογένειας με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονη υποξυγοναιμία και αμφοτερόπλευρα διηθήματα.
Το μεσημέρι, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ένας 51χρονος, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επίσης με υποκείμενα νοσήματα, είναι το τελευταίο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.