Ασιμί Γκοϊτά
Ένας αξιωματικός του στρατού, ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ανακοίνωσε ότι είναι ο επικεφαλής της χούντας που ανέτρεψε χθες τον πρόεδρο Ιμπραχίμ Μπουμακάρ Κεϊτά.
«Συστήνομαι: είμαι ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη σωτηρία του λαού», είπε ο νέος ισχυρός άνδρας του Μαλί, μετά τη σύσκεψη των γενικών γραμματέων των διαφόρων υπουργείων.
Ο Γκοϊτά είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε από τους στρατιωτικούς η δημιουργία αυτής της Επιτροπής, η οποία εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Κεϊτά, όμως τότε δεν είχε πάρει τον λόγο.
Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκαζε το πραξικόπημα στο Μαλί και κάλεσε τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν συλλάβει και να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στα στρατόπεδά τους.
Το 15μελές Συμβούλιο ενημερώθηκε για τιε εξελίξεις στο Μαλί. Οι στρατιωτικοί υποσχέθηκαν νωρίτερα ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές εντός «εύλογου» χρονικού διαστήματος.
Αποσύρθηκε ο πρόεδρος Κεϊτά
Την παραίτησή του αλλά και της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ξεημερώματα Τετάρτης ο πρόεδρος του Μαλί, ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στη χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέλαβε τον πρόεδρο Κεϊτά και τον πρωθυπουργό Μπουμπού Σισέ, καθώς και άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.
«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μαλί διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας.
«Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του αρχηγού του κράτους και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.
Ο συνασπισμός που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μαλί, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση». «Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP, αναφερόμενος στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού του Μαλί από στασιαστές στρατιώτες, ενώ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε «την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη στο Μαλί», όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν συλληφθεί από τον στρατό.
Να σημειωθεί ότι συγκλήθηκε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί»
naftemporiki.gr και με πληροφορίες από ΑΜΠΕ