Το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών, ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.
Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.
Λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊο, το πλήρωμά του έχει τεθεί προληπτικά σε καραντίνα και παραμένει στο σκάφος.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το «Κανουνί» έφτασε στις 15 Μαρτίου, στο λιμάνι της Μερσίνας, προερχόμενο από τη Βρετανία, όπου είχε γίνει η αγορά του μέσω δημοπρασίας.
Αγοράστηκε για 37,5 εκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή του στην αγορά το 2014 αποτιμάτο στα περίπου 600 εκατ. δολάρια και τον τελευταίο χρόνο στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Το ταξίδι διήρκεσε 18 ημέρες.
Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας.
Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο με πρώην ονομασία «Sertao» και έτος ναυπήγησης το 2012.
Το πλοίο φέρεται να έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος βυθού 11.400 μέτρων και μπορεί να κάνει γεώτρηση βάθους 3.000 μέτρων.
Το «Kanuni» -που σημαίνει «Νομοθέτης» και αναφέρεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή– θα είναι το τρίτο γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας, μετά το «Yavuz» και το «Fatih».
Το «Yavuz» βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του οικοπέδου 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Και τα τρία τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα φέρουν ονόματα σουλτάνων της περιόδου ακμής του 15ου και 16ου αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το νέο γεωτρύπανο επρόκειτο να διενεργήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.