Ανέτοιμα τα νοσοκομεία για το νέο κύμα της πανδημίας: “Όταν έρχεται ένα κρούσμα στα νοσοκομεία, οι συγγενείς παραπέμπονται στον ΕΟΔΥ για τεστ. Μόνο που ο ΕΟΔΥ τους βάζει σε λίστα αναμονής 2 μηνών!“
Γυμνός είναι ο μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης του κορονοϊού και στην πρωτεύουσα, όπως ήδη συμβαίνει στην Β. Ελλάδα και τα νησιά, καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Π. Παπανικολάου. Οι σχεδόν 90 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, είναι γεμάτες από περιστατικά «λοιπής νοσηρότητας», τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα αφού οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες και αφορούσαν έκτακτο προσωπικό, ενώ οι συγγενείς των διαγνωσμένων με covid19 ασθενών, μπαίνουν σε αναμονή από τον ΕΟΔΥ έως και δύο μήνες για το τεστ αν δεν διαθέτουν τα 150 ευρώ που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές!
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που γίνονται διακομιδές κρουσμάτων από τα νησιά στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας και όπως διαφαίνεται από την τελευταία οδηγία του υπουργείου, υπάρχει η πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν:
«Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα νοσοκομεία θα νοσηλεύουν περιστατικά covid και δεν θα τα διακομίζουν σε νοσοκομεία αναφοράς. Δυστυχώς οι αρμόδιοι προφανώς αναμένουν πολλά περιστατικά απ’ότι φαίνεται. Επίσης την ώρα που αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα στην Αθήνα, προσπαθούν να κουκουλώσουν τρύπες με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία της Αθήνας σε νησιά ή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο» λέει ο Π. Παπανικολάου.
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας υποστηρίζει ότι το υπουργείο γνώριζε ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά προσπάθησε να το αποκρύψει. «Ήταν κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη η οδηγία που δόθηκε από τις 16 Ιουλίου από υγειονομικές περιφέρειες προς τα Κέντρα Υγείας, και η οποία έλεγε να μην αναφέρουν τα κρούσματα. Η οδηγία έγραφε ότι μόνο ο ΕΟΔΥ δικαιούται να ενημερώνει και ο ΕΟΔΥ από την μεριά του ενημέρωνε μόνο την κυβέρνηση. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης; Μιλούσαν για δύο κρούσματα στις Κυκλάδες και ξαφνικά έθεσαν σε καραντίνα Πάρο και Αντίπαρο. Δεν έγινε επίσης καμία ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ούτε τεστ σε ανθρώπους που μετακινήθηκαν από φόβο από αυτά τα νησιά σε γειτονικά».
Ολοταχώς πίσω στην κατάσταση του Μαρτίου
«Επιστρέψαμε στην πρότερη κατάσταση. Ανοίγουν πτέρυγες covid 19 που τις είχαν κλείσει μετά την καραντίνα και μάλιστα σε περίοδο που αρκετοί συνάδελφοι κάνουν χρήση της άδειας τους» λέει γιατρός στο tvxs.gr.
Σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, τα προβλήματα είναι ίδια με αυτά που αντιμετώπιζαν τον Μάρτιο στα νοσοκομεία της Αττικής. «Έχουμε ελάχιστες προσλήψεις με μόνο έκτακτο προσωπικό, γιατρούς με μονοετή σύμβαση και επικουρικούς που απολύονται κανονικότατα μετά την τετράμηνη παράταση της σύμβασης τους» λέει ο Π. Παπανικολάου ενώ συνάδελφος του εργαζόμενος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας προσθέτει:
«Με ποιο κίνητρο θα έρθουν να εργαστούν οι συνάδελφοι εδώ, όταν γνωρίζουν ότι θα τους διώξουν μετά από κάποιους μήνες; Ακόμα και οι λίγες προσλήψεις που έγιναν, ήταν αυτές που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγιναν νέες. Σήμερα στα νοσοκομεία αναφοράς γίνεται χαμός. Στο Σωτηρία η κατάσταση είναι τραγική. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό για πολλούς λόγους. Και για τον covid19 και για να μην θυσιάσουμε λόγω covid ασθενείς με άλλες παθήσεις και γιατί το ΕΣΥ τους χρειάζεται έτσι κι αλλιώς, αφού έχουμε ελλείψεις και ο μέσος όρος πλέον ηλικίας των συναδέλφων είναι τα 60 έτη! Σκεφτείτε επίσης την κόπωση που έχουμε. Είμαστε από τον Μάρτιο στο πόδι!».
Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε υγειονομικό προσωπικό
Τα προβλήματα στα νοσοκομεία αναφοράς, επιβεβαιώνει και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας: «Στα νοσοκομεία που σηκώνουν το μεγάλος βάρος της γενικής εφημερίας (Νίκαιας, Ευαγγελισμός Γεννηματάς) υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ελλείψεις προσωπικού και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα επείγοντα. Στο Αττικό, υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα με τα ράντζα που δεν έχει λυθεί ποτέ. Αυτό ευνοεί και ενδονοσοκομειακή διασπορά» λέει ο Π. Παπανικολάου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) 48 υγειονομικοί νοσούν ήδη. Τριακόσιοι βρίσκονται σε καραντίνα. Η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι το 12% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid19 είναι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8%. Στην Κίνα, μόλις 3%. Και στη δοκιμαζόμενη Ιταλία, 10%.
Δεν κάνουν τεστ σε υγειονομικούς και ταυτόχρονα μας συκοφαντούν
Πάγιο αίτημα των υγειονομικών υπαλλήλων από τον Μάρτιο, είναι η διενέργεια τεστ στο προσωπικό των νοσοκομείων. «Παρ’ όλα αυτά, ακόμα δεν κάνουν τεστ και ταυτόχρονα έχουν το θράσος να μας συκοφαντούν», λέει ο Δ. Παπανικολάου.
«Υπήρξε κάποια νύξη πριν δέκα μέρες, να γίνονται τεστ τουλάχιστον σε αυτούς που επιστρέφουν από την άδεια τους. Άλλαξε όμως η οδηγία και είπαν: Θα δίνετε δείγμα και μετά θα επιστρέφετε στη δουλειά πριν βγει το αποτέλεσμα. Και μετά το άλλαξαν πάλι και είπαν: Δεν χρειάζεται τεστ θα συμπληρώνετε ένα δελτίο. Πρόκειται για σίγουρη συνταγή για την ευόδωση της νοσοκομειακής διασποράς! Έχει θράσος και το κράτος και οι επιτροπές του. Από τη μία να μην κάνουν τεστ στους υγειονομικούς και μετά να μας συκοφαντούν ότι φταίμε… Όπως έγινε με την περίπτωση του υγειονομικού του Γηροκομείου Θεσσαλονίκης. Δεν ζήτησε κανείς συγγνώμη σε αυτόν τον άνθρωπο. Τι φταίει ο υγειονομικός που δεν του έκαναν τεστ; Δεν φταίει το κράτος που έπρεπε ειδικά στα γηροκομεία να επιβάλει την ιχνηλάτηση; Αντιθέτως ενοχοποιήθηκε ο συνάδελφος που ήρθε σε επαφή με κάποιον που πήγε σε μια συναυλία, το οποίο ήταν νόμιμο αφού το κράτος το επιτρέπει!»
Έχουμε ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται
«Η έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης μας οδηγεί πάλι να παρατάμε τους καρκινοπαθείς για να κάνουμε διάγνωση covid19. Τι θα γίνουν αυτοί οι ασθενείς; Όταν κλείνεις τα τακτικά ιατρεία του Σωτηρία για τον covid, ο καρκίνος του πνεύμονα θα θεριέψει» λέει στο tvxs.gr γιατρός κεντρικού νοσοκομείου. Προσθέτει ότι εκτός από την επικίνδυνη υποστελέχωση των νοσοκομείων της Αθήνας, υπάρχει έλλειψη κι άλλων προληπτικών μέτρων.
«Τα 20 νοσοκομεία που έπρεπε να θωρακιστούν με ιατρικό προσωπικό δεν θωρακίστηκαν. Έχουμε ένα ΕΣΥ γερασμένο. Οι ουρές είναι τεράστιες ήδη και περιμένουμε νέα κύματα. Ένας ασθενής covid 19, παίρνει ώρες να εξεταστεί. Όταν τον χειμώνα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα τι θα κάνουμε; Θα μπορούσε τουλάχιστον, να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον χειμώνα για πνευμονιόκοκκο και απλή γρίπη, ώστε να μην χρειάζεται να νοσηλεύονται οι άνθρωποι που εκτίθενται σε αυτές τις νόσους. Καμία πρόβλεψη όμως δεν υπάρχει. Δεν ανακοινώθηκε κάτι έως τώρα».
Οι γιατροί επανέρχονται στο θέμα της πλήρους ανεπάρκειας του ΕΟΔΥ με το παράδειγμα των συγγενών των ασθενών:
«Το κράτος διευκολύνει με τον τρόπο του τη διασπορά του ιού. Όταν έρχεται ένα κρούσμα στα νοσοκομεία, οι συγγενείς παραπέμπονται στον ΕΟΔΥ για τεστ. Μόνο που ο ΕΟΔΥ τους βάζει σε λίστα αναμονής 2 μηνών! Άρα τι συμβαίνει; Όσοι έχουν συνείδηση και χρήματα, πάνε σε ιδιώτη και πληρώνουν 120-150 ευρώ. Τους αναγκάζει η πολιτεία. Όσοι δεν έχουν χρήματα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας»
Φωτεινή Λαμπρίδη, tvxs.gr