Ολοένα μεγαλώνει η μακάβρια λίστα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που και τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση.
Πλέον, οι νεκροί από την πανδημία στη χώρα μας ανέρχονται σε 218, καθώς μέσα σε λίγες ώρες έφυγαν από τη ζωή δύο ακόμα ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 87χρονο από τη Χαλκιδική και έναν 82χρονο από τη Θεσσαλονίκη.
Ο 87χρονος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. Είχε πολλά προβλήματα με εικόνα μη αντιστρέψιμη,
Ο 82χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ από τις 2 Αυγούστου, με υποκείμενα νοσήμαρα γαστρίτιδα και προστάτη. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της ΜΕΘ δεν ήταν από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 36 κρούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 262 νέα κρούσματα κορωνοϊου, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα, σε ημερήσιο απολογισμό. Για μια ακόμα φορά τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (66) και τη Θεσσαλονίκη (85). Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν δύο θάνατοι, ενώ έως χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 24 ασθενείς.
Σύψας: Όσοι γυρίζουν από διακοπές να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες
«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων. «Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων». Παράλληλα, ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στον κάθε πολίτη να προστατεύσει τον εαυτό του και τις ευπαθείς ομάδες. «Η συμβουλή του για όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους είναι για τουλάχιστον 7 μέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παπππούδες. Σημαντικό είναι, «να βγάλουμε τον Αύγουστο».
Ο καθηγητής εξήγησε πως πέρα από τα κρούσματα έχουμε και τις δομές που προσβάλλονται και αποτελούν υγειονομική «βόμβα». Όπως είπε, στην περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, «το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο». Το θετικό σενάριο είναι να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.
«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα.», τόνισε ο κ. Σύψας.
Για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή περαιτέρω μέτρα ο καθηγητής επεσήμανε ότι καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που ήδη έχουν ληφθεί. «Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας, είναι μάταιο». Σε κάθε περίπτωση προέχει η δημόσια υγεία, όπως τόνισε.
Σχετικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε ότι αν και είχαν ληφθεί κάποια μέτρα τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε. «Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού.»
Δερμιτζάκης: «Είμαστε στο όριο να χάσουμε τον έλεγχο»
Ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε στο Mega ότι «δεν είμαστε ακόμα στη φάση της εκθετικής ανόδου, αλλά διανύουμε μια ανοδική πορεία», όσον αφορά στα κρούσματα. Ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ανησυχητικό στάδιο, «στο όριο του να χάσουμε τον έλεγχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως με συγκεκριμένες συμπεριφορές, δίνουμε την ευκαιρία στον ιό να υπερμεταδοθεί. Ένα ενδεχόμενο lockdown δε θα λύσει τα προβλήματα, αντιθέτως θα δημιουργήσει νέα και κυρίως στην οικονομία. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και πώς πρέπει να πράξει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.
Για τα νέα μέτρα και την συμπεριφορά του κόσμου ως προς αυτά, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε πως «ο κόσμος πλέον προσπαθεί να ξεφύγει από τον νόμο και δε συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βοηθήσει, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα προσπαθεί να προλάβει τις καταστάσεις. «Είναι ένας φαύλος κύκλος», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι πολίτες για διάφορους λόγους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα που ανακοινώνονται και σε αυτά που λένε οι ειδικοί».
«Σχέδιο υπάρχει και είναι αρκετά ευέλικτο ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ωστόσο όταν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, προφανώς το σχέδιο είναι πιο δύσκολο να αλλάξει και να εφαρμοστεί», κατέληξε.
Τοπικά lockdown και νέα μέτρα στο τραπέζι
Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου είναι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο ειδικούς και κυβέρνηση, καθώς μέσα σε αυτό κορυφώνονται και οι καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, εκτός από τα ήδη ισχύοντα μέτρα, τα οποία αφορούν στο περιορισμένο ωράριο των καταστημάτων εστίασης, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν κι άλλα αυστηρότερα μέτρα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, νέα μέτρα θα συζητηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα ή μεθαύριο και αυτά θα περιλαμβάνουν κυρίως τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να είναι μαζί σε έναν ανοιχτό χώρο. Δηλαδή ένα ανώτατό όριο πχ για μια παρέα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι η χρήση της μάσκας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από την στιγμή που κάποιος βγαίνει από το σπίτι του και να χρησιμοποιείται παντού. «Θα έπρεπε να έχουμε γενικευμένη χρήση μάσκας υποχρεωτική παντού», είπε χαρακτηριστικά.
Η ίδια, με δηλώσεις της στον ΘΕΜΑ 104,6 επεσήμανε την αναγκαιότητα νέων αυστηρότερων μέτρων λέγοντας ότι «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης». Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα. «Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας», πρόσθεσε.