Έκλεισαν στις 12 τα μπαρ, γέμισαν οι δρόμοι και οι πλατείες – Προ των πυλών νέα μέτρα
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται κυβέρνηση και επιστήμονες για τη νέα «έκρηξη» ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που εξακολουθούν να κινούνται σε τριψήφιο αριθμό. Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ ο προβληματισμός των ειδικών αφορά κυρίως την εξάπλωση του ιού στους νέους και την αύξηση των διασωληνωμένων χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Εν τω μεταξύ, μπορεί από χθες τα καταστήματα εστίασης σε 15 περιοχές της χώρας να κατέβασαν ρολά, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό, ωστόσο παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις πελατών που αποφασισμένοι να το… ξενυχτήσουν «μετακόμισαν» με τις παρέες τους σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Σημειώνεται πως σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, την ώρα που τα νέα μέτρα ακόμα και πριν τον Δεκαπενταύγουστο είναι στο «τραπέζι».
«Άλμα» κρουσμάτων – Στο «κόκκινο» οι Αττική – Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι
Το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 196 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 26 είναι εισαγόμενα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο για τον Αύγουστο, αλλά και για το διάστημα από την άρση της καραντίνας. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ότι μόνο στην Αττική καταγράφηκαν 82 κρούσματα, από τα οποία τα 10 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν χθες, σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, το 6,3% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες έως 17 ετών και το 38,8% ηλικίες έως 39 ετών.
Επιπλέον, συνολικά έως χθες στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 169 ασθενείς, εκ των οποίων οι 79 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι συνεχώς αυξάνονται και το δυσάρεστο είναι ότι πρόκειται να συμπολίτες μας πιο νεαρούς σε ηλικία απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες και χωρίς μάλιστα υποκείμενα νοσήματα.
Επιστρέφουν από τα νησιά με κορωνοϊό
Στις υγειονομικές Αρχές επικρατεί προβληματισμός για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα σε νέους ανθρώπους ή επισκέπτες στα νησιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κάποιοι νέοι που έχουν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή κάποιον πυρετό, βήχα ή πονοκέφαλο δεν αποφασίζουν να πάνε στο τοπικό ιατρείο, αλλά παίρνουν το αεροπλάνο ή το πλοίο και επιστρέφουν στην Αθήνα. Ο ΕΟΔΥ στη διαδικασία της ιχνηλάτησης διαπίστωσε ότι από την περιοχή της Πάρου – Αντιπάρου για παράδειγμα, δύο νέοι ήρθαν σε διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας και βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό κι ένας πήγε στη Μύκονο κι επίσης βγήκε θετικός.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με το πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί σε αυτά τα νησιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ελήφθησαν μέτρα και για τα συγκεκριμένα νησιά, αν και σε γενικές γραμμές τα έχουν πάει καλά.
Σύψας: Μεγάλο ποσοστό των διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι – Έρχονται νέα μέτρα
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους.
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Και συνέχισε: «Η κινητικότητα πληθυσμού σχετίζεται με την έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα, συνωστισμός. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Μαγιορκίνης: Αναμένουμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στο τέλος της εβδομάδας
Σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένουν οι επιστήμονες, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο δεκαήμερο και κυρίως με τη γενικευμένη χρήση μάσκας.
Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ «αναμένουμε μια σταθεροποίηση από το τέλος της εβδομάδας βάσει των μέτρων που ελήφθησαν τις τελευταίες 10 ημέρες με τη γενίκευση της μάσκας» και πρόσθεσε ότι «αν παραμείνουμε κάτω από 200 κρούσματα και δε δούμε 250-300 κρούσματα, είμαστε σε καλό επίπεδο».
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. «Εάν ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα σταθερά, τότε θα πρέπει να δούμε πάλι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα» τονίζοντας ότι σημαντική παράμετρος αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Εάν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δίνει ο ΕΟΔΥ, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που είναι ορφανά κι αυτός ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται. Το άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνωμένοι, στους οποίους είδαμε έναν τριπλασιασμό μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες. Εάν δούμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνει σε εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς, για παράδειγμα στους 150, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».
Σχετικά με το μέτρο του περιορισμού του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ σε 15 περιοχές της χώρας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «περιορίζοντας το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 12 το βράδυ, περιορίζεται και ο χρόνος που υπάρχει έκθεση. Όταν δεν υπάρχει περιορισμός, φαντάζομαι ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε κατά τις 12 και τελειώνουν και στις 8 το πρωί. Έτσι, θεωρητικά είναι λιγότερες οι ώρες, γίνεται λιγότερος χαμός και είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το μέτρο. Εάν δούμε ότι υπάρχει συνεχής κι εκτεταμένη μετάδοση, θα πρέπει να σκεφτούμε και άλλα μέτρα. Νομίζω ότι αυτό ήταν πιο ήπιο από το να κλείσουν γενικά που γίνεται σε άλλες χώρες». Τέλος, επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή με τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται, υπάρχει δυναμική δεύτερου κύματος.
Δημόπουλος: Είμαστε αντιμέτωποι με μια έξαρση του ιού
Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπάει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση και θέλει χρόνο, όπως επισημαίνει, για να αντιστραφεί η κατάσταση. «Χρειάζονται 7 με 14 ημέρες για την επίδραση των μέτρων. Από την άλλη είναι εμφανές ότι έχουμε έξαρση με συνεχή τριψήφια νούμερα, ανοίγουν μονάδες, ενώ έχουν διπλασιαστεί οι αριθμοί των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή».
Επομένως σημείωσε πως είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για fake news. Είναι μια πραγματικότητα που είναι μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να περιορίσουμε την έξαρση ενώ όσοι δεν το αποδέχονται έχουν και ατομική και κοινωνική ευθύνη.
Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως οι αρμόδιοι φορείς παίρνουν μέτρα τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξήγησε μάλιστα και την σημαντικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν. «Χρειάζεται συνειδητοποίηση και εφαρμογή των μέτρων απ’ όλους μας. Ιδιαίτερα από τους υπευθύνους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδαση. Δυστυχώς δεν πρέπει να μετακυλήσουν τα ωράρια, να βρουν κάποια τρικ να ξεφύγουν προσχηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την προστασία όλων μας. Δεν είναι τιμωρητικά μέτρα. Το να αποφασισθεί σε μία μέρα ένα καθολικό lockdown δεν θα απέδιδε, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αντιδράσεις ενώ τα μέτρα αυτά δίνουν και ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους μας. Οτι δηλαδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος παγκοσμίως.
Εξαδάκτυλος: Είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάχτυλος λέγοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Πρέπει να ανησυχούμε. Έχουμε συμπληρώσει αρκετές ημέρες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων και πολλοί είναι οι διασωληνωμένοι. Είμαστε στην αρχή ενός κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πολλά. Χρειάζεται συνέπεια για να αντιστραφούν οι αριθμοί και προσπάθεια. Αν εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα θα αποδώσουν».
Σχετικά με τα αποτελέσματα των μέτρων εξήγησε: «Οι αριθμοί που ανιχνεύονται είναι μεγάλοι και χρειαζόμαστε εβδομάδες για την αναστροφή των κρουσμάτων. Είναι δύσκολο».
Ο Δεκαπενταύγουστος πλησιάζει, οι εκκλησίες θα υποδεχτούν πιστούς με τον Αθανάσιο Εξαδάχτυλο να συμβουλεύει: «Πρέπει να είμαστε με μάσκα τόσο στην εκκλησία όσο και στο προαύλιο. Να είμαστε σε απόσταση ενάμισι μέτρου για να μείνουμε ασφαλής και έτσι αποφύγουμε την μετάδοση του ιού».
Τα νέα μέτρα επιβάλλουν κλείσιμο των κλαμπ τα μεσάνυχτα με τον κ. Εξαδάχτυλο να επισημαίνει. «Ασφαλώς ο συνωστισμός θα περιοριστεί, αλλά δεν θα εξαφανιστεί. Πρέπει να ζητήσουμε από τους νέους να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Εχει να κάνει με την υγεία των συνανθρώπων τους αλλά και της οικονομίας».
Ρολά στα καταστήματα, συνωστισμός σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους
Εν τω μεταξύ, το νέο μέτρο που αναγκάζει τους καταστηματάρχες εστίασης να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι την επόμενη στις 7 το πρωί ισχύει από χθες και οι εικόνες από τις περιοχές για τις οποίες προβλέπεται προκαλούν θλίψη.
Στην πλειοψηφία τους, τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τήρησαν το μέτρο και κατέβασαν ρολά όταν το ρολόι έδειξε 12, ωστόσο ο κόσμος, ο οποίος μετά από έναν δύσκολο χειμώνα αποφάσισε να ζήσει λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, παρέμεινε έξω και το «φαινόμενο της πλατείας» επανήλθε.
Γέμισαν οι πλατείες στην Καβάλα
«Καληνύχτα» από τις 12 είπαν οι Καβαλιώτες, με τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν την ώρα που ορίζουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων ενημέρωναν από νωρίς τους πελάτες για το νέο ωράριο λειτουργίας, το οποίο θα ισχύσει μέχρι τις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Ο κόσμος σεβάστηκε τα μέτρα και αποχωρούσε σταδιακά, ωστόσο ο συνωστισμός δεν αποφεύχθηκε, καθώς παρατηρήθηκε το… φαινόμενο της πλατείας, με τους πολίτες να κάθονται στα παγκάκια με ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα στο χέρι.
Μπορεί οι καταστηματάρχες να τήρησαν τα προβλεπόμενα, υπό τον φόβο και των αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που δεν υπάκουαν σε αυτά, όμως ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε τελικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική και ελαστική για την πρώτη μέρα, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα
Κέρκυρα: Έκλεισαν τα μαγαζιά, «βούλιαξε» το Λιστόν
Σε μία από τις παραδοσιακά πιο κερδοφόρες μέρες του χρόνου για το νησί, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν από τις 12, με τον κόσμο να παρακολουθεί αποσβολωμένος τη νέα κατάσταση πραγμάτων.
Οι καταστηματάρχες ενημέρωναν από τις 23:30 τους πελάτες ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει μέχρι τις 12, με τους πολίτες να σέβονται τα μέτρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι επέλεξαν να παραμείνουν έξω με αποτέλεσμα να υπάρξει συνωστισμός στους δρόμους.
Το Λιστόν «βούλιαξε», ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να καθίσουν στα παγκάκια με ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό στο χέρι.
Την ίδια στιγμή, η αστυνομία έκανε περιπολίες προκειμένου να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα.
Ζάκυνθος: Χαμός στην παραλία όταν έκλεισαν τα μπαρ
Στις περιοχές που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα να ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο είναι και η Ζάκυνθος που επιλέγουν πολλοί τουρίστες την περίοδο αυτή.
Μόλις τα μπαρ και τα κλαμπ του νησιού έκλεισαν δεκάδες νεαροί ξεχύθηκαν στην παραλία, σύμφωνα με το zantereport.gr προκαλώντας συνωστισμό, που είναι ένας από τους παράγοντες που βοηθάει στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Άνδρες και γυναίκες συνέχισαν να διασκεδάζουν και να πίνουν μέχρι το πρωί όπως φαίνεται και από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.
Βουβή πόλη η Λάρισα
Πρώτη ημέρα απαγόρευσης με τα καταστήματα εστίασης κλειστά στη Λάρισα μετά τα μεσάνυχτα και με τους καταστηματάρχες να τηρούν με ευλάβεια τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού, όπως και οι ίδιοι οι πολίτες. Και ενώ μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα όλες οι καφετέριες, τα μπαρ και οι ταβέρνες ήταν γεμάτες το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν τις 12 το βράδυ άδειασαν τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το onlarissa.gr, στα καταστήματα εστίασης ζητούσαν από τους πελάτες να πληρώσουν στις 11.45μ.μ., έτσι ώστε να αρχίσουν να αποχωρούν από τα μαγαζιά και να έχουν τον χρόνο οι υπεύθυνοι να κλείσουν τα καταστήματα στις 12 ακριβώς. Όπως και έγινε αυτή την πρώτη βραδιά της απαγόρευσης.
Την ίδια ώρα άδειασαν και τα παρκινγκ στον λόφο του Φρουρίου που μέχρι τα μεσάνυχτα έσφυζε από ζωή και ξαφνικά κατέβηκαν τα ρολά παντού. Άδειασε μέχρι και η πλατεία Λαμπρούλη, το γνωστό στέκι των νέων, ενώ η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στο κηποθέατρο Αλκαζάρ, αλλά και στο κέντρο της Λάρισας.
«Ερήμωσε» η Θεσσαλονίκη
Το ρολόι έδειχνε 12 τα μεσάνυχτα και η Θεσσαλονίκη «ερήμωσε» στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν τα προηγούμενα χρόνια η μέρα ξεκίναγε από εκείνη την ώρα.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρουσιάζει από τις αρχές Αυγούστου την έβαλε στη λίστα με τις 15 περιοχές που ενισχύθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής αυτών.
Στις 12:01 κανένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν ήταν ανοιχτό. Μισή ώρα κιόλας νωρίτερα, οι εργαζόμενοι των καταστημάτων ενημέρωναν τον κόσμο ότι θα πρέπει σιγά σιγά να αποχωρήσει, ενώ τα τραπεζοκαθίσματα μαζεύονταν σταδιακά, έτσι ώστε το μαγαζί να κλείσει στην ώρα του. Παράλληλα, η αστυνομία έκανε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν τα μέτρα, τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Μύκονος: Απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη οι επιχειρηματίες
Από την πλευρά τους, εξοργισμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Μυκόνου για τον περιορισμένο ωράριο των καταστημάτων, απειλώντας ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τα νέα μέτρα.
«Δεν πρόκειται επουδενί να δεχτούμε μοιρολατρικά την άδικη και απροειδοποίητη εξόντωση μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου, την ώρα που η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας είναι ραγδαία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί για τις εξής περιοχές:
– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά το πρότισμο για όσους δεν υπακούσουν, είναι την πρώτη φορά 10.000 ευρώ και τη δεύτερο κλείσιμο του μαγαζιού για 20 ημέρες.