Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες τόσο η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, όσο και η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών αλλά και η εξάπλωση του ιού στους νέους. Θλιβερή επιβεβαίωση των φόβων των ειδικών είναι η είδηση ότι μια 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου εργάζεται.
Δείτε επίσης: Διασωληνώθηκε 27χρονη γιατρός με κορωνοϊό στη Λάρισα
Η κοπέλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορωνοϊού κατά την επιστροφή της από διακοπές στη Χαλκιδική και διασωληνώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 27χρονη ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και περιλαμβάνεται στα κρούσματα της ενδονοσοκομειακής συρροής στην περιοχή της Λάρισας που είχαν εντοπιστεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν ότι το βράδυ της Τρίτης διασωληνώθηκε ακόμη ένας 58χρονος παιδίατρος ο οποίος είχε μεταφερθεί απο το νοσοκομείο του Βόλου πριν δύο μέρες.
Πρόκειται για το έκτο άτομο που πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (πρόκειται για αναισθησιολόγο, χειρουργό, δύο ΩΡΛ και μια φοιτήτρια). Σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένος είναι επίσης και ένας γιατρός (ηλικίας άνω των 55 ετών) από τη Μαγνησία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Είναι ιδιώτης και έχει υποκείμενο νόσημα.
«Φούντωσαν» τα κρούσματα, τα μισά αφορούν νέους
Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται κυβέρνηση και επιστήμονες για τη νέα «έκρηξη» ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που εξακολουθούν να κινούνται σε τριψήφιο αριθμό. Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ ο προβληματισμός των ειδικών αφορά κυρίως την εξάπλωση του ιού στους νέους και την αύξηση των διασωληνωμένων χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως μέσα σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 196 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα 26 είναι εισαγόμενα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο για τον Αύγουστο, αλλά και για το διάστημα από την άρση της καραντίνας. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ότι μόνο στην Αττική καταγράφηκαν 82 κρούσματα, από τα οποία τα 10 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν χθες, σχεδόν τα μισά κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, το 6,3% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες έως 17 ετών και το 38,8% ηλικίες έως 39 ετών.
Επιστρέφουν από διακοπές και διασπείρουν τον ιό
Έντονη ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί το γεγονός όλο και περισσότερα κρούσματα που ανακοινώνονται στις πόλεις προέρχονται από ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Δηλαδή από τα νησιά, όπου αρκετοί είναι αυτοί που βρέθηκαν εκεί για διακοπές. Μπορεί στις ημερήσιες καταγραφές της διασποράς να μην περιλαμβάνονται τα μέρη από τα οποία επέστρεψαν τα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας μας, ωστόσο εάν κάποιος παρατηρήσει τις γεωγραφικές περιοχές τις οποίες αφορούν τα μέτρα [ιδίως αυτά που αφορούν στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργείας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος] θα διαπιστώσει και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει το πρόβλημα.
Σημειώνεται σε αυτό το πλαίσιο, ότι όπως είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση «με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές: Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω».
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν χωρά παρερμηνείες: Επικαλείται επιδημιολογικά στοιχεία και επιδημιολογικό φορτίο ως λόγους επιβολής του εν λόγω μέτρου και περιγράφονται και ξεκάθαρα και οι γεωγραφικές περιοχές -σε ηπειρωτική αλλά και νησιωτική Ελλάδα- στις οποίες ισχύει ο εν λόγω περιορισμός. Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε δε σε αυτό το πλαίσιο ότι «τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι».
Σύψας: Μεγάλο ποσοστό των διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι – Έρχονται νέα μέτρα
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους.
Δείτε ακόμη: Σύψας: Νέα μέτρα ίσως και στο τέλος της εβδομάδας – Μεγάλο ποσοστό των διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι (Βίντεο)
«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Και συνέχισε: «Η κινητικότητα πληθυσμού σχετίζεται με την έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα, συνωστισμός. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».