Το θέμα της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά ανακίνησε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από τη Χάλκη, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις αποτελούν, πλέον, πρόβλημα και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ.
Συνομιλώντας στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum» με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τις απειλές περί γεωτρήσεων εντός ΑΟΖ και για την πρόσφατη προσφυγική κρίση στον Έβρο.
Παραδέχθηκε ότι παρά την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις δύο συναντήσεις που έχει κάνει μαζί του δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε και σημείωσε ότι η Τουρκία «συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ».
«Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και ξεκαθάρισε ότι «είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε, δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ανέφερε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας κάνοντας λόγο για μία εντελώς περιττή ενέργεια η οποία εγείρει ζητήματα.
«Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Άρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει» επισήμανε, ενώ υποστήριξε ότι διαπιστώνει για πρώτη φορά μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός».
Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είμαι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία» κατέληξε.
Ειδική Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία τον Σεπτέμβρη
Κι ενώ ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Χάλκη, στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες ότι η Ε.Ε. θα πραγματοποιήσει ειδική Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στο επίκεντρο.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Σύνοδος φέρεται να προγραμματίζεται για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και στην ατζέντα θα είναι οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και την Κίνα.
Το σενάριο αυτό είχε ήδη κυκλοφορήσει πριν από μερικές εβδομάδες, στο περιθώριο της μαραθώνιας Συνόδου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πριν από την συνάντηση του Σεπτεμβρίου, πάντως, θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, στα τέλη Αυγούστου στη Γερμανία.