Ο παγκόσμιος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε σήμερα τους 700.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία κα το Μεξικό να καταγράφουν τις περισσότερες από τις νέες απώλειες.
Σχεδόν 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19 κατά μέσον όρο, κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου, που βασίζονται σε δεδομένα που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο αριθμός αυτός ισούται με 247 θανάτους ανά ώρα, ή έναν κάθε 15 δευτερόλεπτα.
Η Λατινική Αμερική αποτελεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Οι αρχές στις λατινοαμερικάνικες χώρες, όπως και στις ΗΠΑ, δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Αρχικά, η πανδημία εξαπλωνόταν με βραδύτερο ρυθμό στη Λατινική Αμερική, όπου ζουν περίπου 640 εκατομμύρια άνθρωποι, απ’ ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία όταν ο ιός άρχισε να διασπείρεται στις φτωχογειτονιές των πυκνοκατοικημένων πόλεων των χωρών της περιφέρειας αυτής.
Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική ζουν σε παραγκουπόλεις, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς. Πολλοί βρίσκουν δουλειά μόνο στον ανεπίσημο τομέα, δεν έχουν ασφάλιση ή άλλο δίχτυ ασφαλείας και συνέχισαν να εργάζονται παρά την πανδημία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άλλο τρόπο να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.
Οι ΗΠΑ των περίπου 330 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο, παρότι είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον πλανήτη.
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός, έκρινε προχθές Δευτέρα ότι οι αμερικανικές πολιτείες όπου υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων, πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλουν ξανά lockdown διότι, όπως εξήγησε, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κρίσιμο να μειωθεί προτού ξεκινήσει η περίοδος της εποχικής γρίπης, το φθινόπωρο.
Ακόμη και σε χώρες του κόσμου που έμοιαζαν να έχουν θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η μάχη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.
Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Βολιβία, Σουδάν, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ουζμπεκιστάν και Ισραήλ κατέγραψαν το τελευταίο διάστημα νέα ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο
1.302 νέους θανάτους κατέγραψαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας). Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ξεπέρασε έτσι τους 156.000 νεκρούς.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν επίσης 53.847 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται επισήμως σε 4,77 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος συνεχίζει το «βιολί» του: «Ορισμένοι δείκτες υπογραμμίζουν ότι οι σκληρές προσπάθειές μας να περιορίσουμε τον ιό έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την προστασία των ανθρώπων που είναι οι πιο ευάλωτοι», υποστήριξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποδίδοντας για άλλη μια φορά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ.
1.154 νέοι θάνατοι και 51.603 επιπλέον κρούσματα ανακοινώθηκαν στη Βραζιλία. Επισήμως η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 2,8 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ ο απολογισμός της υγειονομικής κρίσης έχει φθάσει πλέον συνολικά τους 95.819 νεκρούς.
Ακόμη ένα μέλος της κυβέρνησης Μπολσονάρου, το όγδοο κατά σειρά, επιβεβαιώθηκε χθες ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Πρόκειται για τον Ζόρζε Ολιβέιρα, τον γενικό γραμματέα της προεδρίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου και η σύζυγός του Μισέλ επίσης προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Ο ακροδεξιός πρώην στρατιωτικός χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα» και προβάλει σθεναρή αντίσταση στην επιβολή περιορισμών για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, ώστε να μην υποστεί πλήγμα η οικονομία.
Άλλους 857 θανάτους και 6.148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο το υπουργείο του Μεξικού. Συνολικά, η χώρα θρηνεί, εξαιτίας της πανδημίας, 48.869 νεκρούς επί συνόλου 449.961 ανθρώπων που προσβλήθηκαν, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.
Το Περού ξεπέρασε χθες επίσημα το όριο των 20.000 θανάτων (20.007 – 196 το τελευταίο 24ωρο) εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η εξάπλωσή της επιταχύνεται ξανά, έναν μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού στο κράτος των Άνδεων.
Ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων έφθασε τους 439.890, αυξημένος κατά 6.790 κρούσματα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απελπιστικά κορεσμένα, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 13.798, αριθμός-ρεκόρ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Περού υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία και στο Μεξικό.
Στην Αυστραλία, οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν τον πιο βαρύ απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού ως εδώ, 15 θανάτους και 725 κρούσματα.
Η τοπική κυβέρνηση στη Βικτόρια έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και προσωρινό λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού.
Δυνάμεις του στρατού περιπολούν κι ελέγχουν την τήρηση των μέτρων, με τους παραβάτες, ειδικά εάν έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό, να πληρώνουν πρόστιμο ως και 20.000 δολάρια Αυστραλίας (ή περίπου 12.130 ευρώ).
Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου το ίδιο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν άλλα 741 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Συνολικά, η χώρα καταγράφει 9.168 νεκρούς επί συνόλου 212.022 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το υπουργείο Υγείας της Δημοκρατίας της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 290 κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Ιουνίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης έφθασε έτσι τους 17.286 συνολικά, ενώ οι θάνατοι τους 383.
112 νέα περιστατικά του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 94.752. Άλλοι 24 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 4.912 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 161 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να ανέρχεται, συνολικά σε 4.224.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ως εδώ έχουν καταγραφεί 96 θάνατοι. Η έκταση της πανδημίας του κορονοϊού θεωρείται ωστόσο δύσκολο να αποτιμηθεί πλήρως στην εμπόλεμη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 27 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, 22 εκ των οποίων οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και τα υπόλοιπα πέντε είναι εισαγόμενα. Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.491 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.