Εκστρατεία κατά των εξορύξεων: Σε Ηράκλειο και Λασίθι οι Πράσινοι

Η αντιπροσωπεία των Πράσινων στο πλαίσιο της εκστρατείας τους στην Κρήτη κατά της εξόρυξης των υδρογονανθράκων είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.  Αυτό που προέχει, είπαν οι Πράσινοι στον Περιφερειάρχη, είναι η προάσπιση του περιβάλλοντος και της ειρήνης και ο αγώνας αυτός περνάει μέσα από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική κρίση. Οι Πράσινοι εξέθεσαν τον Περιφερειάρχη τις αντιρρήσεις τους για τις αποφάσεις της Περιφέρειας να εγκρίνει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσες Δυτικά και Νότια της Κρήτης, για τα σχέδια της κυβέρνησης για καύση απορριμμάτων αλλά και για την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.

Όσον αφορά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εργοστάσια καύσης απορριμμάτων ο κ. Αρναουτάκης είπε πως επιφυλάσσεται να δει τα σχέδια που θα τεθούν σύντομα σε διαβούλευση, ωστόσο επανέλαβε την αντίθεσή του στην καύση ως μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων και τόνισε την προσήλωση της Περιφέρειας στο εγκεκριμένο σχέδιό της που προβλέπει διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Για τις εξορύξεις έκανε την εκτίμηση ότι είναι πιθανόν να μην γίνουν, όπως και η κατασκευή του αγωγού East Med, με τον οποίο οι Πράσινοι είναι επίσης αντίθετοι. Ο κ. Αρναουτάκης συμφώνησε για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης αλλά με επιλογές που να σέβονται το περιβάλλον και σημείωσε ότι η υπερφόρτωση των βουνών της Κρήτης με έργα ΑΠΕ δεν έγινε με ευθύνη της Περιφέρειας.

Η αντιπροσωπεία των Πράσινων που αποτελείτο από την Συν-εκπρόσωπο του κόμματος Αλία Παπαγεωργίου, τον Συντονιστή της Γραμματείας Αριστείδη Παπαδάκη, τον πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο και την Φιλόλογο-αρχαιολόγο Όλγα Δημητρίου, επισκέφτηκε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της κοινότητας του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας. Εκεί συναντήθηκε και είχε εκτενή συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας που έχουν προσφύγει κατά αιολικού πάρκου που για πρώτη φορά εγκαθίσταται μέσα σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα μεγάλης σημασίας για την Κρήτη.

Οι Πράσινοι εξήγησαν τον στόχο της εκστρατείας τους που είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξόρυξης υδρογονανθράκων από το υπέδαφος και τις θάλασσες για την αποτροπή των επιπτώσεων στην υγεία, το περιβάλλον και στην οικονομία αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής σε επικίνδυνους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Θεωρούν ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνει ένας συνολικός και μακρόπνοος επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας με στόχους την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών. Αυτό σημαίνει ένα γενναίο προσανατολισμό όχι μόνο στις ΑΠΕ αλλά και προς την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας τέτοιος επανασχεδιασμός θα πρέπει να λάβει καταρχήν υπόψη την δυναμική που έχουν μεγάλης κλίμακας προγράμματα με πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίες όπως η εξοικονόμηση ενέργειας με μόνωση των κτιρίων και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Έπειτα θα πρέπει να προσδιοριστούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χωροθέτηση των μεγάλων έργων ΑΠΕ με γνώμονα την προστασία του πολιτισμού, της βιοποικιλότητας αλλά και των τοπικών οικονομιών που εξαρτώνται από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Από αυτή την άποψη, οι Πράσινοι θεωρούν ότι έχει μεγάλη σημασία να στηριχτεί η προσφυγή των κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούν την ακύρωση της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Και αυτό διότι η επιτυχής κατάληξη της προσφυγής θα δημιουργήσει νομολογία που θα προστατέψει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας από την εγκατάσταση τέτοιας κλίμακας έργων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί