Συγκλονίζει το μέγεθος της τραγωδίας στη Βηρυτό (Βίντεο & φωτο)

Τουλάχιστον 100 οι νεκροί, περισσότεροι από 4.000 οι τραυματίες, ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα –  300.000 οι άστεγοι, καταστράφηκε το 50% της πόλης

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί της Τετάρτης να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις οι οποίες συγκλόνισαν χθες το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι, όπως γνωστοποίησε η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο. Τραυματίστηκαν άλλοι σχεδόν 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, οι οποίες προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Δείτε ακόμη: Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Καταστροφή παρόμοια με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (βίντεο- φωτο)

Πληροφορίες για νεκρή σύζυγο Έλληνα πολίτη στη Βηρυτό

300 χιλιάδες άνθρωποι χωρίς στέγη

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου — χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Για «τεράστια καταστροφή» μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Μαγιαντίν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο, ο Τζορτζ Κετάνι.

Ώρες μετά τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν περί τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), συνέχιζε να καίει πυρκαγιά στην περιοχή του λιμανιού, γεμίζοντας πορτοκαλί καπνό τον ουρανό της Βηρυτού, ενώ ο ήχος των κινητήρων ελικοπτέρων του στρατού και των σειρήνων των ασθενοφόρων συνεχιζόταν σχεδόν ασταμάτητα.

Στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η καταστροφή ανακάλεσε τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και των επακόλουθών του, όταν η πόλη βίωνε σφοδρούς βομβαρδισμούς, εκρήξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά, ισραηλινές επιδρομές…

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Αγνοούμενοι στα συντρίμμια

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων έφθασε αργά χθες τους τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραήλ: Δεν φταίμε εμείς…

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Και ο ανεκδιήγητος Τραμπ έσπευσε να μιλήσει για επίθεση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Οδηγίες ΥΠΕΞ προς τους ‘Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο  

Οδηγίες για τους ‘Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.,

Συλλυπητήρια του προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς τον λιβανέζικο λαό

«Σε αυτές τις τραγικές στιγμές, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στο λαό του Λιβάνου» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα μέσω των social media.

Η διεθνής συμπαράσταση

Την αλληλεγγύη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Νταβίντ Σασόλι σε μήνυμά του στο τουίτερ, ανέφερε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό. Οι σκέψεις μας είναι σε εκείνους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από την έκρηξη, τις οικογένειές τους και όσους βοηθούν στην πρώτη γραμμή» και τόνισε ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και είναι έτοιμη να στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού ανατινάχθηκαν

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού ανατινάχθηκαν προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1290674216623366144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290674216623366144%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.candiadoc.gr%2F2020%2F08%2F05%2Feikones-apokalypsis-sti-viryto-katast%2F

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας συνιστά στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

«Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι»

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη. Μάλιστα, μιλούσε στους δημοσιογράφος με δάκρυα στα μάτια.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 βαθμών Ρίχτερ

Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με Ιορδανούς σεισμολόγους.

«Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα εκφράζει την οδύνη της

Τη βαθιά οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας, επίσης, ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Παράλληλα διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εκρήξεις στη Βηρυτό

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Η Γαλλία στέλνει εντατικολόγους, τόνους υγειονομικού υλικού, μέλη σωστικών συνεργείων

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου η οποία συγκλονίστηκε χθες από δύο ισχυρές εκρήξεις που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 78 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει «μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα» στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε «την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό», ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες βράδυ. Είναι καθ’ οδόν σωστικά συνεργεία και μέσα προς τον Λίβανο, πρόσθεσε η προεδρία της Γαλλίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου. Πάντα», σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τριήμερο εθνικό πένθος στον Λίβανο

Τριήμερο εθνικό πένθος στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού το απόγευμα της Τρίτης, σε αποθήκη που φυλασσόταν εδώ και έξι χρόνια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου και άλλα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, που χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα αλλά και για την κατασκευή βομβών. Από τις εκρήξεις έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περίπου 4.000 τραυματίστηκαναπροσδιόριστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, καθώς και όσων παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια, δεδομένου ότι το λιμάνι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ισοπεδώθηκαν, με τις υλικές ζημιές να εκτείνονται σε ακτίνα τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.

Ημέρα Εθνικού Πένθους κήρυξε τη σημερινή, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, ενώ ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ μίλησε για «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα» που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που βρίσκονταν επί έξι χρόνια αφημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι, ενώ τόνισε ότι θα βρεθεί ο υπεύθυνος ώστε να λογοδοτήσει για την πολύνεκρη καταστροφή.

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν από το πρωί να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια, ενώ οι λιβανέζικες αρχές προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα.

Από τις εκρήξεις επλήγη και πολεμικό πλοίο της δύναμης του ΟΗΕ και έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι σοβαρά, που διακομίστηκαν «στα κοντινότερα νοσοκομεία», ανακοίνωσε, η διοίκηση της αποστολής αυτής, του ΟΗΕ. Μέλη του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στον Λίβανο, μεταξύ των τραυματιών, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

(AP Photo/Hassan Ammar)

Κατεστραμμένη πόλη, κήρυξε τη Βηρυτό, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πρωτεύουσα είναι αναγκαίο να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για διάστημα δύο εβδομάδων, επισήμανε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού, ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο, της Ιορδανίας.

Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές μέχρι την Κύπρο, η οποία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος. Έτοιμες να παράσχουν βοήθεια είναι οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν εμπλέκεται με τις εκρήξεις, καθώς νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες, για πυραυλική επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό.

«Συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που μεταδίδονται από τον Λίβανο δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει τη στήριξή της στη χώρα.

Την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στο λαό και τις αρχές του Λιβάνου εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Περί «φρικτής επίθεσης» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την συμπαράστασή του στο λαό του Λιβάνου, για την τραγωδία στη Βηρυτό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών εκρήξεων που συγκλόνισαν χθες Τρίτη την πρωτεύουσα Βηρυτό ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 78 νεκρούς και σχεδόν 4.000 τραυματίες.

(AP Photo/Bilal Hussein)

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν στο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες Τρίτη, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές άνευ προηγουμένου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

(AP Photo/Bilal Hussein)

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

 Η τραγωδία μέσα από 25 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εικόνες “Αποκάλυψης” στη Βηρυτό έπειτα από δυο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες σε μια θάλασσα από συντρίμμια τη στιγμή που οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 4.000

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Δείτε τις εικόνες “Αποκάλυψης”

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Reuters, AP, AFP, EPA

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί