Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εισήλθε από τα ξημερώματα στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία, εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία -όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ- κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex πριν από δύο μέρες, Antinavtex, η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική Navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε σχετική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι πέραν του Κυπριακού, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν όπου τον ενημέρωσα για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της ΚΔ και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα», τονίζει ο ΠτΔ.
Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο.
«’Αγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν κυπριακής πρωτοβουλίας και ενόψει και της επετείου η οποία θα σηματοδοτήσει 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων», πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Οι κύριοι Πούτιν και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «ενισχύσουν περαιτέρω τους εμπορικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
«Απαράδεκτη η τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης 30/7, επεσήμανε πως «η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται όμως συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Νίκο Αναστασιάδη».
Ν. Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ
Την ίδια στιγμή, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε σήμερα (Πέμπτη) το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Antenna», ο κ. Δένδιας τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Παράλληλα ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ. Στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά έχει διακηρύξει πως είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων, και επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η διαφορά. «Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε να έχουμε άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου» ξεκαθάρισε και προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Ελλάδα αυτό που επιδιώκει στην περιοχή είναι η επικράτηση ενός τρόπου συμπεριφοράς, τον οποίο επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Εμείς λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο σκέψης: Η ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μία χώρα που επιδιώκει συγκρούσεις και εντάσεις» κατέδειξε και επισήμανε ότι προφανώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται ακόμα τον εαυτό της σε μία προηγούμενη εποχή, άρα ασκεί πολλές φορές πολιτική εντάσεων. «Εμείς δεν την ακολουθούμε σε αυτό», υπογράμμισε και διεμήνυσε πως η επικοινωνία με όρους διεθνούς δικαίου είναι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών».
Προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Άγκυρα
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Αρνητική εξέλιξη», το σχόλιο της Κομισιόν
«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς την Πέμπτη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».
Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».
«Εθνικός σκοπός το θέμα της Κύπρου»
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «το θέμα της Κύπρου είναι για την Τουρκία εθνικός σκοπός. Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο των Κυπρίων αδελφών μας. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Είναι δικαίωμά μας να κάνουμε τις απαραίτητης έρευνες προκειμένου να επωφεληθούμε από τα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή της Βόρειας Κύπρου και θα εκμεταλλευτούμε αυτό το δικαίωμά μας. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας επηρεάσει με κανέναν τρόπο ή να μας εμποδίσει. Όλα γίνονται με βάση το δίκαιο της θάλασσας».
Για το θέμα έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα να επισημαίνει την ανάγκη μιας πιο αποτελεσματικής και αποφασιστικής στάσης από πλευράς Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το Barbaros (Μπαρμπαρός), o κ. Σεντώνας είπε πως «είναι μια άλλη ένδειξη των τουρκικών προθέσεων. Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή, παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, επίσης υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μπορέλ, όπως και επικοινωνία με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπότε βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα, προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη ξανά πρόκληση της Τουρκίας».
Ο κ. Σεντώνας επισήμανε ότι «θα πρέπει η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος, να διαμορφώσει μια πιο αποτελεσματική και πιο αποφασιστική στάση».
Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 0999/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 49.07 N – 034 21.35 E
35 04.98 N – 034 21.61 E
35 19.94 N – 034 48.76 E
34 41.27 N – 034 47.91 E
34 17.81 N – 034 30.25 E
34 06.57 N – 034 15.20 E
34 17.55 N – 034 15.36 E
34 15.83 N – 033 56.44 E
34 41.31 N – 033 56.73 E
5 NM BERTH REQUESTED
2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.