Σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. «Ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών, πτώχευσης των φυσικών και των νομικών προσώπων και ταυτόχρονης απαλλαγής τους από χρέη, έχει ανοίξει. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι συνεπής, όχι μόνο σε βασικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και στην αυτονόητη υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος δικαίου», είπε ο κ. Τσιάρας.
Μητσοτάκης: Εφάπαξ και εντός του 2020 τελικά η καταβολή των αναδρομικών – Ούτε λέξη για προστασία της α’ κατοικίας
Εφάπαξ και εντός του 2020 θα δοθούν τελικά τα αναδρομικά που οφείλονται, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, σε όλους τους συνταξιούχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση αυτή έρχεται μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών στις διαρροές, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, βλ. χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, οι οποίες ήθελαν τμηματικές πληρωμές και κούρεμα.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 2.5 εκατ. συνταξιούχους. Μιλάμε για 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που όμως επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επιβεβαιώθηκε δια στόματος πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δε θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες πολίτες που απειλούνται άμεσα με πλειστηριασμό.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι οι δύο παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ είχαν μειωμένη συμμετοχή. «Οι αιτήσεις για ένταξη έφτασαν μόλις στις 5.000» υποστήριξε.
Παράλληλα στάθηκε υπέρ των απευθείας διακανονισμών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.
«Το πρόγραμμα Γέφυρα αποβλέπει στην αποκατάσταση ενός οριστικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας» αρκέστηκε να σημειώσει ο Κ. Μητσοτάκης.
Τροπολογία 69 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, τροπολογία για την επέκταση αλλά και συγκεκριμενοποίηση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Με την προτεινόμενη τροπολογία διευρύνεται το πλαίσιο του νόμου ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.
Τα σημεία του νομοσχεδίου
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις» εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν:
- Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, αφ’ ενός, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και αφ’ ετέρου με την εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών.
- Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.
- Παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ.
- Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που παρέχει υποστήριξη, μέσω της συνεισφοράς του Δημοσίου, για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού.
- Το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.
- Ρυθμίσεις για την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
- Οργανωτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν δημοσιονομικές ρυθμίσεις, την υποστήριξη της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την επίλυση θεμάτων για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άσκηση κτηματολογικών αγωγών κ.ά.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μια επικοινωνιακή φούσκα αναπτυξιακής προσδοκίας από τη ΝΔ»
«Πρόκειται για ένα κακό νομοσχέδιο, χωρίς συνοχή και με έντονη την απουσία κάθε αναπτυξιακής προοπτικής, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια επικοινωνιακή φούσκα αναπτυξιακής προσδοκίας» αναφέρει σε δήλωσή του για το ν/σ των φορολογικών παρεμβάσεων του Υπ. Οικονομικών που συζητείται σήμερα Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.
Το ν/σ «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις» είναι ένα ν/σ χωρίς συνοχή, παράδειγμα κακής νομοθέτησης προς αποφυγή, που χαρακτηρίζει την γενικότερη τακτική του πανάκριβου «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη, αφού:
- Δεν λαμβάνει υπόψιν του τις άκρως δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η έκθεσή του Ο.Ο.Σ.Α. προβλέπει ύφεση στο 8% του ΑΕΠ στο βασικό και 9,8 % στο δυσμενές σενάριο, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και πάνω από 20%.
- Δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της Ελληνικής οικονομίας που επιβάλλει να υπάρχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος ορίζοντας και σαφείς στόχοι για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
- Οι διατάξεις του συγκεκριμένου ν/σ δεν έχουν καμία συνοχή και δεν οδηγούν σε συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η «ιδέα» της Κυβέρνησης της ΝΔ ότι η ανάπτυξη θα έρθει με την αυτοτελή φορολόγηση των κεφαλαίων του εξωτερικού με συντελεστή 7 %, την ευνοϊκότερη φορολόγηση 15% της δωρεάν διάθεσης μετοχών που δίνονται ως κίνητρο σε εργαζομένους, μετόχους και εταίρους, την ευνοϊκότερη φορολόγηση καλοπληρωμένων προπονητών, την απαλλαγή από το φόρο δωρεάς των δωρεών κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, αλλά και την ευνοϊκότερη, αλλά όχι αντίστοιχα την απαλλαγή της δωρεάς και γονικής παροχής χρηματικών ποσών για αγορά πρώτης κατοικίας, είναι απολύτως εσφαλμένη. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού:
- Εισάγει ρύθμιση μείωσης προκαταβολής φόρου, ωστόσο αυτή δεν είναι μόνιμη. Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μόνιμη μείωση της προκαταβολής του φόρου.
- Στο Κεφάλαιο Γ’ του Τρίτου Μέρους του σ/ν για τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία των δανειοληπτών, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προστασία της πρώτης κατοικίας. Μια προστασία της κύριας κατοικίας από αναγκαστική ρευστοποίηση η οποία λήγει σε λίγες μέρες, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να υπάρχει προστασία έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
- Η Κυβέρνηση συνεχίζει στο πνεύμα του άριστου «επιτελικού» κράτους να προωθεί οργανωτικές ρυθμίσεις για αποσπάσεις υπαλλήλων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και αλλάζει, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, την ισχύ του Πίνακα Κατάταξης των επιτυχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού του ΝΣΚ ως 30 Σεπτεμβρίου 2020 ενώ, με Κ.Υ.Α. τον Μάρτιο 2020 είχε ορίσει ως ημερομηνία ισχύς του πίνακα την 12η Απριλίου 2021. Εξακολουθεί με αυτόν τον τρόπο να προσπαθεί να «τακτοποιήσει» τα «δικά της παιδιά», παρά το ότι, αποδεδειγμένα πλέον, αυτό το «άριστο επιτελικό κράτος» δεν είναι σε θέση να δράσει εγκαίρως, μελετημένα και στοχευμένα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και πόσο μάλλον για να φέρει την ανάπτυξη που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους αλλά όλους.