Στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Τουρισμού, με θέμα: «Για τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας».
Ο Μανώλης Συντυχάκης, παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, σημείωσε ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν και στην Κρήτη, που έχει ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο των πανελλαδικών αφίξεων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες, λόγω της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και ρώτησε τον υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, των εργαζόμενων στα αεροδρόμια, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και λοιπά εποχικά επαγγέλματα, των αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό και των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τη χώρα και το νησί μας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι το καθολικό τεστ σημαίνει να «κλείσει» ο Τουρισμός και συνεπάγεται ότι θα μείνει άνεργος ο εργαζόμενος στον Τουρισμό. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργούν και τηρούνται, ότι είναι πρωτοποριακό το σύστημα με τη φόρμα που συμπληρώνουν όσοι έρχονται στη χώρα και τους στοχευμένους ελέγχους. Ακόμα, είπε πως αυξάνονται τα κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όχι εκεί που πήγαν οι τουρίστες, ενώ επισήμανε πως άνοιγμα των συνόρων δεν γίνεται μόνο για τον Τουρισμό, αλλά και για εργάτες γης, κ.ά.
Στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση μάταια και κακώς επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζόμενους για να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία, τη στιγμή που τα συνολικά κρούσματα αυξάνονται και θα αυξάνονται μέρα τη μέρα. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι «αν θέλουμε ή όχι τον Τουρισμό», αλλά γιατί δεν παίρνονται όλα τα μέτρα για να περιφρουρηθεί η υγεία και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι κέρδη και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής δεν συμβιβάζονται και σημείωσε: Τι γίνεται στα αεροπλάνα όπου επικρατεί απόλυτος συνωστισμός; Μόνο η μάσκα αρκεί, όταν σε όλους τους άλλους χώρους γίνεται λόγος για αποστάσεις; Τι γίνεται με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη τουριστών στα ξενοδοχεία; Και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως η άμεση κάλυψη κενών υγειονομικού προσωπικού, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, κ.ά.
Ο υπουργός Τουρισμού επέμεινε ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο, ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα, κ.λπ. Επίσης, εμφάνισε το άνοιγμα των λιμανιών της χώρας στην κρουαζιέρα -παρά τις συνθήκες μεγάλης αύξησης στη διάδοση του κορονοϊού διεθνώς- ως «επένδυση» για τον Τουρισμό, κυρίως για τα επόμενα χρόνια.