Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απέκλεισε από την κάλπη του επόμενου Φεβρουαρίου την παράταξη του πολιτικού του μέντορα, Ραφαέλ Κορέα, αυτοεξόριστου σήμερα στο Βέλγιο ● Ο ίδιος στοχοποιεί και τους οπαδούς της «επανάστασης των πολιτών», την οποία υπηρέτησε άλλοτε ως αντιπρόεδρος ● Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο πρώην δικός του αντιπρόεδρος Οτο Σόνενχολτσνερ, επιχειρηματίας και δημοφιλής ραδιοφωνικός παραγωγός.
Ο ανοιχτός πόλεμος της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο κατά του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα βαθαίνει στο Εκουαδόρ μετά την απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) να αποκλείσει το κόμμα του FCS (Δύναμη Κοινωνική Δέσμευση) από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2021. Το CNE επικαλείται τυπικούς λόγους και ελλιπή δικαιολογητικά δίνοντας περιθώριο δέκα ημερών για να γίνουν ενστάσεις και να κατατεθούν συμπληρωματικά έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να μετάσχουν στην κάλπη.
Ωστόσο η απόφαση αποτελεί απάντηση σε προσφυγή που έκανε η κυβέρνηση καταγγέλλοντας παρατυπίες στην εγγραφή αυτών των πολιτικών σχηματισμών. Και όπως σχολιάζουν αναλυτές, είναι σχεδόν απίθανο πλέον να εγκρίνουν τη συμμετοχή του FCS στην επικείμενη κάλπη τόσο για τις προεδρικές όσο και για τις βουλευτικές εκλογές.
«Τι νομική γελοιότητα! Δεν έχουν ούτε καν επαγγελματική αιδώ!» τουίταρε ο πρώην πρόεδρος από το Βέλγιο όπου ζει αυτοεξόριστος έπειτα από τις πολιτικές διώξεις εναντίον του από τον άλλοτε κομματικό σύντροφο και πρώην αντιπρόεδρό του Λενίν Μορένο. Ο Μορένο κέρδισε τις προεδρικές του 2017 ως διάδοχος του Κορέα, αλλά έκτοτε βάλθηκε να ξηλώσει κάθε θεσμικό ίχνος της «επανάστασης των πολιτών» που κάποτε υπηρέτησε μαζί με τον πολιτικό του μέντορα. Οπως και να αποκλείσει πάση θυσία τον Κορέα από τον πολιτικό στίβο του Εκουαδόρ.
Tη Δευτέρα μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του Ραφαέλ Κορέα σε κάθειρξη οχτώ ετών για διαφθορά που του είχε επιβληθεί ερήμην πέρσι τον Απρίλιο, στερώντας του επίσης το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας για 25 χρόνια. Γι’ αυτή την υπόθεση που αφορούσε μίζες έναντι συμβάσεων καταδικάστηκαν άλλα 17 άτομα, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος του Λενίν Μορένο, Χόρχε Γκλας.
Εναντίον του Κορέα έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για να δικαστεί για άλλη υπόθεση. «Πιο γελοίες “υπόθεση” και “καταδίκη” δεν υπάρχουν» κατήγγειλε ο Κορέα. «Δεν θα μας νικήσουν, αλλά λυπάμαι όλους τους αθώους που υποφέρουν επειδή κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν εμένα».
Εν μιά νυκτί
Η μάχη κατά της διαφθοράς του Λενίν Μορένο, που εν μία νυκτί ασπάστηκε τον νεοφιλελευθερισμό και καθημερινά διολισθαίνει στον αυταρχισμό, είναι εξαιρετικά επιλεκτική και περιορίζεται στον πρώην σύντροφό του και τους οπαδούς του. Ιδίως τώρα που ο κορονοϊός σαρώνει τη χώρα με σχεδόν 74.000 κρούσματα και περισσότερους από 8.700 θανάτους ώς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Η πανδημία κατέδειξε τις αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος, η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως τις υπερτιμολογήσεις κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού και η δικαστική διερεύνηση αποκάλυψε ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στη διαχείριση των νοσοκομείων της χώρας. Εμπλέκοντας μάλιστα την υπουργό Προεδρίας του Μορένο, Μαρία Πάουλα Ρόμο, που επιπλέον ήταν η επίλεκτή του για να καταλάβει τη θέση της αντιπροεδρίας μετά την παραίτηση, στις αρχές Ιουλίου, του Οτο Σόνενχολτσνερ.
Το όνομα της Ρόμο αναφέρεται αρκετές φορές σε ηχογραφημένες συνομιλίες δύο προφυλακισμένων βουλευτών που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, για δίκτυο που ασκούσε πιέσεις, χρημάτιζε και διόριζε διοικητές και διαχειριστές νοσοκομείων και άλλων ιατρικών υπηρεσιών με πολιτικά κριτήρια (και μίζες) με αντάλλαγμα ψήφους στο κοινοβούλιο.
Στα απομαγνητοφωνημένα αρχεία οι δύο βουλευτές συνομιλούν μέρες μετά που βοηθός του ενός συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος σε αστυνομική επιχείρηση όπου κατασχέθηκαν 1,7 εκατ. δολάρια. Μιλούν ανήσυχοι για τις εξελίξεις και για το γεγονός ότι οι αρχές γνωρίζουν ότι παραδόθηκαν χρήματα σε βουλευτές και καταλήγουν ότι θα απευθυνθούν στη Ρόμο καθώς υποστηρίζουν ότι εκείνη είναι ο άνθρωπος που έκανε τους διορισμούς.
Η Ρόμο έκανε λόγο για σκευωρία δηλώνοντας πως απλά «με πολιτικούς, επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών συζητάμε συχνά τα προφίλ και τα ονόματα για κάποιον διορισμό. Μόνο σχόλια, συμβουλές… Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανάθεση πόστων ή συναλλαγή». Αλλά δεν φαίνεται να έπεισε ούτε τους κομματικούς συντρόφους της: οι αποκαλύψεις έγιναν μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του πολιτικού που θα αντικαθιστούσε τον Σόνενχολτσνερ και η Ρόμο (πρώτη στη λίστα που πρότεινε ο Μορένο) καταψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.
Το αξίωμα κατέλαβε η έως τώρα επικεφαλής των Τελωνείων, Μαρία Αλεχάντρα Μουνιός. Τον Αύγουστο όσα κόμματα θα πάρουν μέρος στις εκλογές πρέπει να διεξάγουν εσωτερικές προκριματικές για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους για την προεδρία και αντιπροεδρία της χώρας. Εξ ου και η απόφαση του Οτο Σόνενχολτσνερ να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία.
Ο 37χρονος επιχειρηματίας και ραδιοφωνικός παρουσιαστής ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Και ήδη από τον Απρίλιο, όταν και άρχισαν οι διαφωνίες με τον Μορένο για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, άρχισε να κάνει περιοδείες συνοδεία της συζύγου του παραδίδοντας βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων και να κηρύττει τον πόλεμο στην ανισότητα.
«Αντισυστημικός»
Δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά δεν σταματά να κάνει δηλώσεις για το μέλλον της χώρας που βρίσκεται στα χέρια των νέων και για την αναγκαιότητα να υπάρξουν «άλλοι τρόποι» να κάνεις πολιτική. Σε δημοσκόπηση τον περασμένο Ιούνιο το 42,3% των πολιτών δήλωνε ότι εμπιστεύεται τον τότε αντιπρόεδρο και το 49,3% ενέκρινε το έργο του, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Λενίν Μορένο είναι 13,2% και 15,2%.
Επειτα από τον αποκλεισμό του Κορέα και του κόμματός του οι πιθανότητές του αυξάνουν σημαντικά. Ο Σόνενχολτσνερ ποντάρει στη νεαρή του ηλικία και στο ότι δεν είναι ενταγμένος στα παραδοσιακά «διεφθαρμένα» κόμματα για να εμφανιστεί ως ακόμα ένας από τους «αντισυστημικούς σωτήρες», που αναδύονται όλο και συχνότερα στη Λατινική Αμερική.