Μακριά από τη συμφωνία η Σύνοδος: Οι τέσσερις αγεφύρωτες διαφορές

Γεμάτες «θολά» σημεία παραμένουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τις διαφωνίες να παραμένουν περισσότερες από τα σημεία σύγκλισης για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Μετά από ένα διήμερο μαραθώνιων διαβουλεύσεων, συγκρούσεων και απειλών, οι ηγέτες των 27 αποφάσισαν να επεκτείνουν και για τρίτη ημέρα τη Σύνοδο Κορυφής.

Και σήμερα, όμως, μέχρι στιγμής οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ενώ η αισιοδοξία περί σύγκλισης που διέρρεαν νωρίτερα διπλωματικές πηγές μάλλον πάει… περίπατο.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας

Το politico περιγράφει τα βασικά σημεία στα οποία δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, καταδεικνύοντας ότι δεν έχει γίνει τεράστια πρόοδος παρά τις διήμερες διαβουλεύσεις

  • Η ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων: Παρά το γεγονός ότι ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε νέα αναλογία, με μείωση των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. και αύξηση των δανείων στα 300 δισ., οι «φειδωλοί» πιέζουν ώστε οι επιχορηγήσεις να πέσουν στα 375 δισ. ευρώ, ενώ έχουν καταθέσει και πρόταση για επιχορηγήσεις μόλις 155 δισ.. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδεχθούν οι Νότιες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
  • Διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης: Η Ολλανδία πιέζει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσει κάποια χώρα βέτο στην εκταμίευση δόσεων. Ο Σαρλ Μισέλ χθες πρότεινε μία νέα προσέγγιση την οποία ονομάσει «φρένο εκτάκτου ανάγκης» και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα, που έχει αντιρρήσεις στην εκταμίευση χρημάτων ή την πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο Κορυφής. Σίγουρα αναμένεται περαιτέρω αντιπαράθεση για το ζήτημα.
  • Κράτος Δικαίου: Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιστέκονται στην πρόταση να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια σεβασμού προς το κράτος δικαίου.
  • Το μέγεθος του συνολικού πακέτου: Οι ηγέτες είναι ακόμη διχασμένοι ως το ύψος του συνολικού πακέτο. Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό της Ε.Ε. αγγίζει τα 1,83 τρισεκατομμύρια. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για άλλους ευαίσθητους τομείς.

Ο γαλλογερμανικός άξονας

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε τον τόνο, χαρακτηρίζοντας αποφασιστικής σημασίας τη σημερινή ημέρα, όμως προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία.

«Σε αυτό το σημείο έχουμε εργαστεί αρκετά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το μέγεθος του Ταμείο, το πώς θα γίνεται η διαχείρισή του, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου. Ακόμη δεν μπορώ να πω εάν θα υπάρξει λύση. Υπάρχει καλή διάθεση, αλλά και διαφορετικές απόψεις. Για τον λόγο αυτό θα συνεχίσω να πιέζω για συμφωνία, όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, επιβεβαίωσε ότι παραμένει σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια του γαλλογερμανικού άξονα για εξεύρεση λύσης, όμως προειδοποίησε ότι «ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Ο Κόντε θέλει απομόνωση της Ολλανδίας

Ένα από τα «ζευγάρια» που έχουν συγκρουστεί ανοιχτά τις τελευταίες ημέρες είναι ο Ιταλός και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, με τον Τζουζέπε Κόντε να προτείνει, νωρίτερα, ακόμη και συμφωνία χωρίς την έγκριση του Μαρκ Ρούτε.

Σχολιάζοντας τον νέο γύρο συζητήσεων ο Ιταλός πολιτικός αναφέρει «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Από τη μία πλευρά η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών, ανάμεσά τους οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, που υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό όραμα και από την άλλη, λίγες χώρες που αποκαλούνται “φειδωλοί”».

Ουγγαρία και Πολωνία ξιφουλκούν για το «κράτος δικαίου»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ο Ολλανδός πρωθυπουργός τον «μισεί», ενώ κατηγόρησε τον Μαρκ Ρούτε ότι θέλει να τιμωρήσει οικονομικά τη χώρα του.

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ενότητα ζήτησε ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: Διαπραγματευόμαστε εδώ και τρεις ημέρες, προφανώς δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο για να φτάσουμε σε συμφωνία και ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να άρουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορονοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι.

Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί