Οι δηλώσεις των ηγετών
Με τα μηνύματα που φθάνουν να μην είναι καθόλου αισιόδοξα οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες σε τεταμένη ατμόσφαιρα με στόχο να βρεθεί λύση στον γόρδιο δεσμό του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρά τις όποιες παρασκηνιακές επαφές μέχρι και την τελευταία στιγμή, τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι οι «27» δύσκολα να καλύψουν το χάος που τους χωρίζει ώστε να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα 750 δισ. ευρώ που προορίζονται ως απάντηση στην οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.
Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Η σύνοδος ξεκινά στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για συμφωνία. Αμφίβολη εκτιμάται επίσης η ολοκλήρωσή της το Σάββατο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου.
Η διχασμένη Ευρώπη
Με το Βερολίνο να έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. για αυτό το εξάμηνο, κομβικός θα είναι ο ρόλος της Γερμανίδας καγκελάριου.
Η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους της να υιοθετήσουν το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. σε δάνεια. Το σχέδιο αυτό «ακουμπά» στον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
Το σχέδιο των Βρυξελλών, άλλωστε, είναι εμπνευσμένο από την πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν, η οποία είχε χαιρετιστεί αρχικά ως ιστορική πρόταση για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους.
Όμως την ίδια άποψη δεν έχει η Ολλανδία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρκ Ρούτε, να αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη των «σκληρών» της ΕΕ (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία), που ζητούν τα περσσίτερα χρήματα να δοθούν υπό τη μορφή δανείων και να απαιτούν γενναίες «μεταρρυθμίσεις» φέρνοντας στο μυαλό όλων μνημονιακές εποχές.
«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των λεγόμενων «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.
Η Σύνοδος των επόμενων δύο ημερών αποτελεί και σημαντικό τεστ για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είναι βασικός μεσολαβητής ανάμεσα στις χώρες που διαφωνούν, ενώ τον Φεβρουάριο είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για την τότε αποτυχία.
Η συμβιβαστική πρόταση του ευρωπαίου αξιωματούχου αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια.
Τα βασικά σημεία της συμβιβαστικής πρότασης του προεδρεύοντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
- Ο προϋπολογισμός για την επταετία 2021-2027 θα είναι λίγο μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και θα φτάνει το 1,074 τρισ. ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι 4 χώρες που αντιδρούν.
- Οι Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία θα διατηρήσουν τις επιστροφές τους από τον προϋπολογισμό (rebates) με τη μορφή των εφάπαξ διορθωτικών ποσών, προκειμένου να πουν το «ναι» για το πακέτο στήριξης των οικονομιών
- Προτείνεται νέο ταμείο 5 δισ. προσαρμογής έναντι του Brexit για τη στήριξη της Ιρλανδίας, του Βελγίου και άλλων χωρών, περιφερειών και βιομηχανιών που θα πληγούν περισσότερο από το διαζύγιο με τη Βρετανία από το 2021 και μετά.
- Προτείνεται νέα ευρωπαϊκή εισφορά επί του μη ανακυκλωμένου πλαστικού μιας χρήσης από το 2021, επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επί του αποτυπώµατος άνθρακα εισαγώμενων προϊόντων μέχρι το 2023. Περισσότεροι ευρωπαϊκοί φόροι θα επιβληθούν αργότερα για την αποπληρωμή του δανεισμού για τη στήριξη των οικονομιών.
- Στις χώρες μέλη θα είναι διαθέσιμες επιχορηγήσεις: 217 δισ. ευρώ το 2021-22 με βάση την ανεργία, τα δημογραφικά στοιχεία και τα επίπεδα του ΑΕΠ πριν την πανδημία και άλλα 93 δισ. θα διατεθούν το 2023, με βάση την πτώση του ΑΕΠ από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.
- Θα υπάρχει τρίμηνη διαδικασία έγκρισης για τη χορήγηση των κονδυλίων ανάπτυξης με βάση κριτήρια, όπως «ορόσημα και στόχοι» για μεταρρυθμίσεις και η ψηφοφορία θα απαιτεί πλειοψηφία μεταξύ των 27 χωρών μελών
- Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τα τέλη του 2026. Η αποπληρωμή του χρέους θα αρχίσει από το 2027.
- Το ένα τρίτο όλων των δαπανών της Ε.Ε. θα διατεθεί σε σχέδια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσβαση στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την κατάργηση σταδιακά της χρήσης άνθρακα θα είναι διαθέσιμη μόνο σε χώρες που θα πετυχαίνουν τον στόχο για την κλιματική ουδετερότητα 2050.
Απειλεί με βέτο η Σουηδία
Σε μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμή, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας απείλησε χθες ακόμη και με βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της χώρας του και του μπλοκ των «φειδωλών».
«Ναι, χρειαζόμαστε το Ταμείο Ανασυγκρότησης», είπε ο Στέφαν Λέβεν, «αλλά πρέπει οι πόροι του να καλύψουν πραγματικές ανάγκες και να στηριχθεί σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, όχι σε χορηγήσεις», εκφράζοντας την πάγια θέση των τεσσάρων για τα 750 δισ. του Ταμείου που πρότειναν Γαλλία και Γερμανία και έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι δηλώσεις των ηγετών
Το πόσο δύσκολες αναμένονται οι διήμερες συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεγάλο χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ξένων ηγετών την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέρκελ: Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις
Για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο και εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.
«Πρέπει να πω ότι οι διαφορές είναι ακόμα πολύ, πολύ μεγάλες και επομένως δεν μπορώ να προβλέψω εάν αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι το επιθυμητό, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Θα χρειαστεί να υπάρξει από όλους μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλό για την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένω πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις»
Ρούτε: Μικρότερη από 50% η πιθανότητα να συμφωνήσουμε
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που έχει μπει «μπροστάρης» των λεγόμενων «σκληρών» του μπλοκ (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία), δήλωσε πως έφτασε στις Βρυξέλλες με σκοπό να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» παρά με απειλές για βέτο, αν δεν περάσει η γραμμή του για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
«Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι ότι οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις. Εάν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – που πραγματικά δεν βρίσκουμε τόσο καλές – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους έξω από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ολλανδίας στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γι ‘αυτό γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε.
Τονίζοντας ότι η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα με κόκκινες γραμμές, ο Ρούτε είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».
Ο Ρούτε επέμεινε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να περιέχει μια ρήτρα για το κράτος δικαίου, με αφορμή την Ουγγαρία που αντιτίθεται σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μείωσε τις ελπίδες για συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής.
«Εκτιμώ ότι η πιθανότητα να επιτύχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μικρότερη από 50%.
Στο τέλος, το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από την ταχύτητα. Ένας αδύναμος συμβιβασμός δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη παραπέρα», είπε ακόμα.
«Δεν είμαι αισιόδοξος για τώρα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κανείς δεν θέλει να έρθει για άλλη [συνάντηση ηγετών]», είπε ακόμα.
Μακρόν: Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός
«Αισιόδοξος» αλλά «επιφυλακτικός» δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο «μια στιγμή αλήθειας και φιλοδοξίας για την Ευρώπη».
Με τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Μακρόν.
Το σχέδιο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ «θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο Μισέλ πιέζει για «πολιτικό θάρρος»
Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να προετοιμάσουμε αυτήν τη σύνοδο κορυφής», είπε. «Ακόμα κι αν είναι δύσκολο, είμαι πεπεισμένος ότι με πολιτικό θάρρος είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία», πρόσθεσε.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είναι εφικτή μια λύση
Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε και επισήμανε: «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».
Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».
Σάντσεθ: Ο Ιούλιος πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων
Ο Πέδρο Σάντσεθ, που ελπίζει να λάβει γενναία οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
«Ο Ιούλιος πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων. Η Ισπανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ και πρόσθεσε ότι «εάν αναβάλουμε εκ νέου την συμφωνία, θα αναβάλουμε επίσης την ανάκαμψη και, αν αναβάλουμε την ανάκαμψη, η κρίση θα γίνει ακόμη πιο βαριά».
«Η Ισπανία έρχεται σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους.
Μητσοτάκης: Κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία
Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».
«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.
Φινλανδία: «Θα δούμε πώς θα πάει»
«Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μπροστά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. «Νομίζω ότι έχουμε και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Αλλά ελπίζω σε αυτό το σημείο και ελπίζω ότι θα βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει τη γνώμη του, και επίσης προθυμία να βρούμε συμβιβασμούς από κοινού».
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Μητσοτάκης
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου στη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη, με βασικά θέματα το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο
Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, σημείωσε, μέσω Twitter, ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».
«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη», έγραψε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. Μπάρεντ Λέιτς.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και κινητικότητα από την ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσει το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που στο μεταξύ ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ..
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος είχαν άλλωστε προετοιμαστεί σχετικά και είχαν συμφωνήσει να κινηθούν συντονισμένα στη σύνοδο, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.
Ενόψει εξάλλου της συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Η Αθήνα ζήτησε την κατάρτιση μιας τέτοιας λίστας κυρώσεων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αλλά έλαβε γενικές δεσμεύσεις για επανεξέταση αν δεν μειωθεί η ένταση μέσω διαλόγου.
Πάντως ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και όχι τον Σεπτέμβριο, «ώστε να μπορέσουμε το γρηγορότερο δυνατό να έχουμε καταλήξει σε ένα προσχεδιασμό των ευρωπαϊκών αντιδράσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας».
Οι θέσεις της Ελλάδας
Η χώρα μας έχει συνταχθεί με το μπλοκ των χωρών του νότου και στηρίζει την γαλλο-γερμανική πρόταση που προκρίνει τις επιχορηγήσεις έναντι των δανείων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τονίζει (στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία.
Στο διήμερο ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τη φυσική παρουσία των 27 ηγετών η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες όπως δήλωσε χθες (Πέμπτη) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».