Ασφαλιστικό Πινοσέτ προτείνει το «σχέδιο Πισσαρίδη»
Ευθεία βολή στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προώθηση του «ασφαλιστικού Πινοσέτ» αποτελεί το «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που παρουσίασε χθες η «επιτροπή Πισσαρίδη» στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς εταίρους.
«Πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης κινούνται στη γραμμή όχι απλά των δικών μας προγραμματικών δηλώσεων αλλά και δράσεων που έχουμε ήδη δρομολογήσει» επισήμανε σε διθυραμβικούς τόνους ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση και στους όρους λειτουργίας του ταμείου ανάκαμψης, επισήμανε ότι το κείμενο της επιτροπής «θα αποτελεί ένα σχέδιο αναφοράς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα κατευθύνει και τις πολιτικές μας ενόψει του recovery fund, το οποίο πιστεύω ότι θα θέσει στη διάθεσή μας σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους».
Μαζική ήταν η παρουσία του ΣΕΒ στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, καθώς συμμετείχαν ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Βιδάλης. Επίσης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.
Μνημονιακή σύνθεση
H σύνθεση της «επιτροπής Πισσαρίδη» αποτελείται από καθηγητές που εισηγήθηκαν ή ύμνησαν τα δρακόντεια μέτρα των πρώτων δύο Μνημονίων. Αποτελείται από τον επικεφαλής και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ, τον Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τον Κώστα Μεγήρ, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου, Κωσταντίνος Αρκολάκης, Μανόλης Γαλενιανός, Χρήστος Γκενάκος, Svetoslav Danchev, Αρίστος Δοξιάδης, Νίκος Καραμούζης, Φοίβη Κουντούρη, Αλέξανδρος Κρητικός, Δάφνη Νικολίτσα, Διομήδης Σπινέλλης, Πάνος Τσακλόγλου.
Χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η «επιτροπή Πισσαρίδη» προτάσσει «να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας». Σε συκοφαντικό δε τόνο σημειώνει ότι «το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές», δίνοντας ουσιαστικά το σήμα αφανισμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας υπέρ των πολυεθνικών μεγαθηρίων!
Ιδιωτικοποίηση ασφάλισης
Επιπλέον, αποδίδεται ειδική βαρύτητα στην «εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης». Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος της παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως προβλεπόταν στο «γαλάζιο» προεκλογικό πρόγραμμα. Το κόστος δε της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί -μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.
Fast track επενδύσεις;
Δεν περνά δε απαρατήρητη η πρόβλεψη «να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές (που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων». Υπό αυτό το πρίσμα υπενθυμίζεται η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού (σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) ότι, στο όνομα της επιτάχυνσης των επενδύσεων, «το μήνυμα είναι ότι δεν θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα προς όφελος του πολίτη» μιλώντας για «fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων»!
Απουσιάζει η δημιουργία θέσεων εργασίας!
Αίσθηση προκαλεί η απουσία, από τις 151 σελίδες της έκθεσης, ενός άξονα που να εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η «επιτροπή Πισσαρίδη» περιορίζεται στην αναφορά «να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης». Ως αιχμηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ερμηνεύεται η ανάγκη για «μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία».
Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. να φέρει την έκθεση στη Βουλή και να τη θέσει σε διαβούλευση
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησής του, ολοκλήρωσε τη σύνταξη και ξεκίνησε την υλοποίηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με φορείς από κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε γωνιά της χώρας. Η Ν.Δ., αφού απέρριψε χωρίς αιτιολογία την εν λόγω στρατηγική, άφησε τη χώρα να βαδίζει στα τυφλά» τονίζει ο Νίκος Παππάς καλώντας τη Ν.Δ. «να δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα, να τη φέρει στη Βουλή, να τη θέσει σε διαβούλευση».
Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «έναν χρόνο μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε, σε ‘στενό κύκλο’, την ενδιάμεση έκθεση της ‘επιτροπής Πισσαρίδη’ για το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό δεν αρκεί. Κόμματα, φορείς, οργανωμένη επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν λόγο μέχρι την τελική διαμόρφωση του σχεδίου».