Τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παρουσιάστηκε η ενδιάμεση έκθεση για το σχέδιο, που κεντρικό στόχο έχει την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τη συστηματική αύξηση των εξαγωγών, τη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, την ενίσχυση της εργασίας.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πολλές από τις προτάσεις -όχι όλες κατ’ ανάγκη- αλλά πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης κινούνται στη γραμμή -όχι απλά των δικών μας προγραμματικών δηλώσεων- αλλά και δράσεων που έχουμε ήδη δρομολογήσει» και ότι το σχέδιο «φιλοδοξεί να αλλάξει τον ίδιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θέτει στόχους οι οποίοι εφόσον μπορέσουμε να τους πετύχουμε, θα μιλάμε πράγματι για μια μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία ακουμπάει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ανά τομέα αναφέρονται τα εξής:
Ανεργία
Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης με τον ΟΑΕΔ να βοηθάει ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας.
Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν και το σημερινό σύστημα «που κατά κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο» να τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.
Μητρική άδεια
Προτείνει να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας.
Επίσης σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού, με απώτερο στόχο να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.
Εισηγμένες επιχειρήσεις
Προτείνει επίσης να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τρόπο ανάλογο όπως γίνεται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία.
Επίσης ζητά να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.
Συγχωνεύσεις εταιρειών
Ως στόχος παρουσιάζεται επίσης να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακας και την προώθηση της συνεργασίας, καθώς όπως τονίζεται το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.
Δικαιοσύνη
Τέλος, προτείνεται να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές, οι οποίοι θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία είναι προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.
Ν. Παππάς: «Να έρθει η έκθεση Πισσαρίδη στη Βουλή»
Με αφορμή την τηλεδιάσκεψη, δήλωση για το θέμα έκανε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη και το σχέδιο ανάπτυξης της Ν.Δ. ζητώντας να κατατεθεί η έκθεση στη Βουλή.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησής του, ολοκλήρωσε τη σύνταξη και ξεκίνησε την υλοποίηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας, η οποία προέκυψε μέσα από διαβούλευση με φορείς από κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε γωνιά της χώρας.
Η ΝΔ, αφού απέρριψε χωρίς αιτιολογία την εν λόγω στρατηγική, άφησε τη χώρα να βαδίζει στα τυφλά.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε, σε «στενό κύκλο», την ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας.
Αυτό δεν αρκεί. Η ΝΔ οφείλει να δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα, να τη φέρει στη Βουλή, να τη θέσει σε διαβούλευση.
Κόμματα, φορείς, οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν λόγο μέχρι την τελική διαμόρφωση του σχεδίου».
efsyn.gr