Θα επιλέξει την υπουργική του ιδιότητα ή την ακαδημαϊκή του πορεία και επάρκεια;
«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα». Αυτή η ξεκάθαρη θέση δεν ειπώθηκε από κάποιον πολιτικό που αντιτίθεται στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Περιλαμβάνεται στον τόμο «Ερμηνεία του Συντάγματος», που αποτελεί «οδηγό» για τους συνταγματολόγους, νομικούς και φοιτητές Νομικής στο πεδίο του Συνταγματικού Δικαίου. Την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια του τόμου, που κυκλοφόρησε το 2017, είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τότε καθηγητής και σημερινός Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με τους συναδέλφους του Φ. Σπυρόπουλο, Ξ. Κοντιάδη και Χ. Ανθόπουλο.
Το κείμενο που αφορά στο Άρθρο 11 του Συντάγματος γράφτηκε από την Άννα Τσιφτσόγλου, διδάκτορα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Στις σελίδες 259-260 του τόμου επισημαίνεται μάλιστα πως η «παράλειψη γνωστοποίησης της συνάθροισης στις αρχές δεν καθιστά τη συνάθροιση παράνομη. Κατά την κρατούσα στη θεωρία άποψη, η γνωστοποίηση της συνάθροισης στις αρχές εναπόκειται στην ευχέρεια του διοργανωτή και φορέα του δικαιώματος».
Το συγκεκριμένο κείμενο έχει περιβληθεί, λοιπόν, με την ακαδημαϊκή εγκυρότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το νομοσχέδιο, που βάζει στο «γύψο» σημαντικές δημοκρατικές ελευθερίες. Αν αυτό συμβεί θα κληθεί να επιλέξει την υπουργική του ιδιότητα ή την ακαδημαϊκή του πορεία και επάρκεια.