Αντιμέτωποι με ρατσιστική βία και απειλές βρίσκονται επιχειρηματίες του δήμου Δυτικής Λέσβου που διατηρούν ξενοδοχειακές μονάδες στον Μόλυβο και στην Πέτρα και σκέφτονται να μισθώσουν καταλύματα σε ευάλωτες προσφυγικές οικογένειες μέσω του προγράμματος «Εστία 2» λόγω και της κρίσης στον τουρισμό από την πανδημία.
Έτσι, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 2 Ιουλίου, κινητή και ακίνητη περιουσία των ξενοδόχων έγινε στόχος, ενώ οι ίδιοι δέχθηκαν απειλές και για την σωματική τους ακεραιότητα.
Όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό την κάλυψη του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος μετά τα γεγονότα δημοσίευσε σχετικό κείμενο, προειδοποιώντας με αυστηρούς ελέγχους πολεοδομικού χαρακτήρα όσους ξενοδόχους τολμήσουν να έρθουν σε συμφωνία για την εκμίσθωση των άδειων καταλυμάτων τους σε οργανισμούς και ΜΚΟ που ασχολούνται με το δικαίωμα των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης.
Την ίδια μέρα και αφού είχε προηγηθεί μπαράζ απειλητικών αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ομάδα κατοίκων κυρίως από την Πέτρα και τον Μόλυβο επιτέθηκε προξενώντας μεγάλες ζημιές στο αυτοκίνητο ενός εκ των στοχοποιημένων ξενοδόχων: «…χάραξαν με μεταλλικό αντικείμενο το σύνολο του αμαξώματος και έκοψαν με μαχαίρι δύο από τα λάστιχα. Αλλοι πέταξαν πέτρες στα τζάμια γειτονικού ξενοδοχείου. Αποφεύγω ακόμα και σήμερα να επισκεφθώ το ξενοδοχείο μου» περιγράφει σχετική μηνυτήρια αναφορά.
Την οργή των επιτιθέμενων προκάλεσαν πληροφορίες που ήθελαν ξενοδόχους της περιοχής να έχουν δεχτεί πρόταση ενοικίασης των μονάδων τους με σκοπό τη φιλοξενία γυναικών με παιδιά και οικογενειών που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες.
«Δέχτηκα ένα διερευνητικό τηλεφώνημα για να με πληροφορήσουν για το πρόγραμμα “Εστία”. Είπα όποιος θέλει να μου κάνει πρόταση και να την αξιολογήσω. Εδώ τα καταλύματα είναι άδεια και πολλά από αυτά κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας και την εργασία μας. Από τότε βρέθηκα στο στόχαστρο και διαπίστωσα ότι αναρτήσεις διαφόρων καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο μου» λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών ένας εξ αυτών.
Ο ίδιος μετά την επίθεση κατέφυγε στον εισαγγελέα καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά αναμένοντας τις σχετικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών απειλές και επιθέσεις δέχθηκαν και άλλα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ η αστυνομία στην Καλλονή γνώριζε τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα τον κίνδυνο επεισοδίων και καταστροφών. Εμφανίστηκε ωστόσο με μια μικρή δύναμη που απλά παρακολουθούσε και στις εκκλήσεις των θυμάτων για συλλήψεις απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να δράσουν υπό τον φόβο λιντσαρίσματος από το πλήθος.
Ο δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου χαρακτήρισε «απονενοημένο διάβημα» την εκμίσθωση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα παρασύρουν τους πάντες στον βυθό. Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές, στην διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω όμως να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν -δειγματοληπτικά- έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο.
»Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν -όλως τυχαίως- στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματαβιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια -πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα- επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ. Επειδή δε είναι περιοχές που εποπτεύονται από την Αρχαιολογία, η τακτοποίησή τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρα.
Εχω όμως την βεβαιότητα ότι, όλα όσα ακούω είναι φαντασιώσεις και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση πουθενά. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ουδείς. Ενθεν, κακείθεν».
Απαντώντας η Λαϊκή Συσπείρωση, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της «κατάπτυστη» την απειλή του δημάρχου, θεωρώντας «απαράδεκτο να γίνεται συσχετισμός τέτοιων θεμάτων» και να λειτουργεί ένας θεσμός αυτοδιοίκησης με «εκβιαστικό χαρακτήρα».