Υπόμνημα στον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα του Βενιζελείου, από την Ένωση Εργαζομένων του νοσοκομείου
Αξιότιμε κ Υπουργέ,
Με αφορμή την σημερινή σας επίσκεψη στο Γ.Ν Βενιζέλειο -Πανάνειο, η Ένωση Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αφουγκραζόμενη και την έντονη ανησυχία του συνόλου του προσωπικού μας αλλά και του πληθυσμού ευθύνης μας, σας καταθέτει υπόμνημα διαμαρτυρίας, παραθέτωντας για μια ακόμη φορά τα βασικά προβλήματα του Νοσοκομείου και του προσωπικού του, τα οποία διαχρονικά παραμένουν άλυτα, παρά τις συνεχείς αιτιάσεις και παρεμβάσεις μας.
Διαισθανόμενοι εξ’ αρχής την κρισιμότητα των στιγμών και της Εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που προκλήθηκαν λόγω covid-19, το σύνολο του προσωπικού μας, ανεξαρτήτου κλάδου και ειδικότητας, τέθηκε εξ’αρχής στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, επωμιζόμενο ένα τεράστιο φορτίο που δεν του αναλογούσε.
Η όλη προσπάθεια όμως οργάνωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου, του ΕΟΔΥ και των επίσημων επιστημονικών φορέων, ανέδειξε και επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Βενιζέλειο σε όλα τα επίπεδα και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, για να μπορεί το Νοσοκομείο και το προσωπικό του να ανταποκριθεί στις σύγχρονες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας.
Συγκεκριμένα :
- Το Νοσοκομείο μας κλήθηκε να ανταποκριθεί στις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών covid-19, ενώ δεν είχε οριστεί αξ’ αρχής ως Νοσοκομείο αναφοράς. Η όλη διαδικασία μάλιστα έγινε προφορικά και βιαίως, καθώς το Βενιζέλειο δεν διέθετε καν εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, καμία ετοιμότητα, δεν υπήρχαν οι υλικοτεχνικές υποδομές, δεν υπήρχαν οι χώροι και κυρίως δεν υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό, για να μπορεί το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.
- Στη δυναμική της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας δεν έχει προστεθεί ούτε ένα κρεβάτι. Η μόνη παρέμβαση ήταν η μετατροπή της απομόνωσης σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, με τον ίδιο αριθμό κρεβατιών που προϋπήρχαν. Επομένως όχι μόνο δεν άνοιξαν νέα κρεβάτια στη ΜΕΘ αλλά αντίθετα στερήσαμε και 2 κρεβάτια από τους υπόλοιπους ασθενείς που έχρηζαν εντατικής παρακολούθησης.
- O οργανισμός του Νοσοκομείου είναι αναχρονιστικός και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ποσοτικές και ποιοτικές ανάγκες. Απαιτείται άμεσα επικαιροποίηση του με γνώμονα την αύξηση του όγκου εργασιών, τις σύγχρονες ιατρονοσηλευτικές ανάγκες και τα δεδομένα της επιστήμης .
- Η Τεχνική υπηρεσία, η οποία με τη συγχώνευση των δυο Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ- ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ υποβαθμίστηκε σε υποδιεύθυνση, πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση, εφαρμόζοντας το νόμο που το ορίζει αλλά και επι της ουσίας καθώς ο όγκος και η φύση των εργασιών που διαχειρίζεται ( νέα πτέρυγα, μηχανολογικός και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, διαγωνισμοί, μελέτες, διαμόρφωση και συντήρηση παλιού κτιρίου και εγκαταστάσεων, ανακαίνιση παλιού κτιρίου κα) επιβάλλει την αναβάθμιση της υπηρεσίας, καθιστώντας την πιο ευέλικτη και αποδοτική προς όφελος των διαδικασιών του Νοσοκομείου. Επίσης η στελέχωση της με προσωπικό κρίνεται επιβεβλημένη καθώς οι εναπομείναντες συνάδελφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες και τι συνεχείς μεταβολές και μετατροπές που επιτάσσουν οι σύγχρονες απαιτήσεις, ειδικά μετά και την έναρξη λειτουργίας της νέας πτέρυγας.
- Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός στο σύνολο του είναι πεπαλαιωμένος και σε μεγάλο ποσοστό χρήζει άμεσης αντικατάστασης για τη διασφάλιση της ποιοτικής και ασφαλούς παροχής υπηρεσιών.
- Η δυσανάλογη με τις απαιτήσεις χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό λειτουργεί ανασταλτικά στην εύρυθμη λειτουργία και εκτέλεση των διαδικασιών του Νοσοκομείου.
- Εδώ και δύο χρόνια ( μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου στεγάζονταν η Διοικητική και Τεχνική μας Υπηρεσία, οι οποίες και καταστράφηκαν ολοσχερώς) το νοσοκομείο λειτουργεί υπό ασφυκτική χωροταξική πίεση, γεγονός που προκαλεί τεράστιες δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία του.Την ίδια στιγμή που το επιστημονικό προσωπικό έχει την εξειδίκευση και την εμπειρία να αναπτύξει τις δραστηριότητες του Νοσοκομείου ( π.χ αιμοδυναμικό εργαστήριο), προς όφελος των ασθενών μας, η έλλειψη χώρων όχι μόνο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αλλά συρρικνώνει ακόμη και την εκτέλεση των στοιχειωδών και απαραίτητων διαδικασιών.Ταυτόχρονα η δημιουργία κλινικής covid-19 έχει επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη πίεση, καθώς χειρουργικές κλινικές όπως η Χειρουργική και η ΩΡΛ έχουν συγχωνευτεί, προκαλώντας τεράστια λειτουργικά προβλήματα τόσο στο προσωπικό όσο και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
- Η τεράστια έλλειψη προσωπικού καθιστά επισφαλή τη λειτουργία πολλών τμημάτων και κλινικών.Κλινικές όπως η Β’ Παθολογική( με τεράστιο φόρτο εργασίας) εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί με 3 μόνιμους γιατρούς και 1 επικουρικό ενώ πολλές κλινικές στερούνται ειδικευομένων. Η έλλειψη αναισθησιολόγων συρρικνώνει κατά πολύ τον χειρουργικό χρόνο( λειτουργούν μόνο 5 από τις 8 αίθουσες χειρουργείου) ενώ πολλές κλινικές μετά βίας καλύπτουν της εφημεριακή τους επάρκεια.
- Η Νοσηλευτική υπηρεσία σε μεγάλο ποσοστό καλύπτεται από συμβασιούχους όλων των προγραμμάτων, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων (εκπαίδευση, εμπειρία, εξειδικευμένες διαδικασίες, ιδιαιτερότητες προγραμμάτων, ρεπό, άδειες κ.α). 170 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές ενώ μεγάλος αριθμός συναδέλφων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την αποδοτικότητα αλλά και τη διαθεσιμότητα τους στην υπηρεσία.
- Επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, κοινωφελούς εργασίας, συμβασιούχοι καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, είναι όλοι συνάδελφοι που επί μακρόν έχουν στηρίξει το σύστημα υγείας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν κριθεί για το έργο, την αξία, το ήθος και την προσφορά τους και η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρους τους, μετατρέποντας τις συμβάσεις του σε αορίστου χρόνου, δίνοντας ένα τέλος στο καθεστώς των ελαστικών μορφών εργασίας, που κάθε άλλο παρά ευνοεί τη λειτουργία των Νοσοκομείων.Ταυτόχρονα θεωρούμε εφικτή μια νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή όλων των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός της 2Κ/2019, σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου.
- Ένταξή των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Η κρίσιμη φάση που διανύουμε δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την επικινδυνότητα του επαγγέλματος μας και την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος.
- Η καθυστερημένη επαναλειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου του Νοσοκομείου, μετά και την Διοικητική αποσύνδεση των δύο Νοσοκομείων της πόλης, έχει συσσωρεύσει πλήθος υπηρεσιακών αιτημάτων, δημιουργώντας έντονα προβλήματα τόσο στην υπηρεσία, όσο και στο ίδιο το προσωπικό.
- Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση κρίσεων θέσεων ευθύνης έχει καλλιεργήσει μεταξύ του προσωπικού το αίσθημα της αδικίας, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας, της ανθρωποφαγίας και της εξυπηρέτησης ημετέρων.
- Το Νοσοκομείο χρωστάει ακόμα δεδουλευμένα δύο ετών ( 2012-2013) στο προσωπικό, από περικοπές πρόσθετων αμοιβών. Δυστυχώς για την αποκατάσταση της αδικίας αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε δικαστικά. Ωστόσο σας καλούμε, έστω και τώρα, όπως αποκαταστήσετε της αδικία εις βάρος του προσωπικού μας και με νομοθετική πράξη όπως καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους τους.
Κύριε Υπουργέ
Αυτά είναι ένα μέρος από τα βασικά προβλήματα του Νοσοκομείου και του προσωπικού μας, προσωπικού που εσείς καθημερινά αποκαλείτε ΄΄Ηρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες ΄΄.
Οι ήρωες λοιπόν σας ζητούν να τους δώσετε τα εργαλεία για να κάνουν όσο το δυνατόν καλυτέρα τη δουλεία τους .
Δική σας λοιπόν η ευθύνη, το χρέος και η απόφαση για το αν θα τους ενισχύσετε ή θα τους απογοητεύσετε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι μας θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος