«Μερεμέτια» στην υπό κατάρρευση οικονομία
Σε άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθώσει τις πανθομολογουμένως λανθασμένες κινήσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να διασώσει την πλήρως αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που έχει καταρρεύσει, εντάσσοντας μόλις 4.500 επιχειρήσεις από τις 250.000 τις οποίες αφορά, η επιστρεπτέα προκαταβολή, στην οποία εντάσσονται 100.000 επιχειρήσεις από τις 300.000 που δήθεν ανέμενε η κυβέρνηση, βάζοντας «κόφτες», και το αλαλούμ που επικρατεί στον τουρισμό συνθέτουν ένα υφεσιακό σκηνικό, το οποίο αναμένεται να πλήξει την οικονομία και την κοινωνία πολύ σύντομα.
Ασφυξία στις επιχειρήσεις
Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση έθεσε όρους στη χρηματοδότηση τόσο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας κύκλος ασφυξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής πως «το γεγονός ότι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να πάνε να δημιουργήσουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, διότι το μεγάλο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος παραμένουν τα κόκκινα δάνεια», δείχνοντας να μην τον απασχολούν οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, «στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόνο 12,7 χιλιάδες επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή 53.000 έως τώρα από το σύνολο των 750.000 επιχειρήσεων της χώρας», ενώ από τα περίπου 16,5 δισ. ζήτησης δανείων έχουν δοθεί μόλις 3,5 δισ. ευρώ.
Για να καλυφθούν οι παραπάνω αποτυχίες, η κυβέρνηση προχωρά σε χορήγηση τρίτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.
Νέο λίφτινγκ στο “Συν-Εργασία”
Το νέο λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το τρίτο κατά σειρά, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα που συναντά η κυβέρνηση και κυρίως την απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης ημιαπασχόλησης.
Ο πρωθυπουργός κατέφυγε στην πεπατημένη, ανακοινώνοντας νέα επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ύψους 600 εκατ. ευρώ (η προηγούμενη επιδότηση έφτανε τα 190 εκατ. ευρώ και αφορούσε τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων), ενώ απάλλαξε τις εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού από την καταβολή εργοδοτικών εισφορών για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος.
Τέλος, ανακοίνωσε τη δυνατότητα αναστολής της σύμβασης σε εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του τουρισμού (περιλαμβανομένων και των καταστημάτων που ζουν από τον τουρισμό).
Να σημειώσουμε ωστόσο ότι και οι προηγούμενες παρεμβάσεις που αφορούσαν κυρίως στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είχαν ελάχιστο αντίκρυσμα, καθώς, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχουν υποβάλει αίτηση 4.500 επιχειρήσεις, στη δύναμη των οποίων εντάσσονται περίπου 50.000 εργαζόμενοι.
Επομένως και με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού τίποτα δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, έκαναν λόγο για τουλάχιστον 400.000-500.000 εργαζομένους, οι οποίοι και θα εντάσσονταν στον μηχανισμό στήριξης, μέσω τουλάχιστον 250.000 επιχειρήσεων.
«Όχι μόνο δεν υλοποιούνται πολιτικές παρέμβασης στην οικονομία με κοινωνικό σχεδιασμό, αλλά η κυβέρνηση ενισχύει την απορρύθμιση και κάνει τα πράγματα χειρότερα” σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Οι εργαζόμενοι έχουν αυτή τη στιγμή να διαλέξουν μεταξύ της απόλυσης, της ανεργίας -επιδοτούμενης μεν, αλλά ανεργίας- ή της πολύ μεγάλης μείωσης των μισθών τους. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το 80% των εργαζομένων δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους» τόνισε.
“Για τους δε εργαζόμενους δεν διαφαίνεται καμία προστασία. Η εργασιακή ζούγκλα που δημιούργησε η Ν.Δ., διά του Γ. Βρούτση, μαζί με τον ΣΕΒ, συνεχίζεται» τόνισε, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.
Με καθυστέρηση η μείωση στην προκαταβολή φόρου
Σε καθυστερημένη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις προχωρά η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα έχουν μείωση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:
* Ποσοστό πτώσης τζίρου 5%-15%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 30%.
* Ποσοστό πτώσης τζίρου 15,1%-25%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 50%.
* Ποσοστό πτώσης τζίρου 25,1%-35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 70%.
* Ποσοστό πτώσης τζίρου μεγαλύτερου του 35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 100%.
Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:
* Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα (π.χ. οικοδομικές, τροφοδοσίας και καθαρισμού, κτηματομεσιτικές, μεταφορικές, τουριστικές), οι οποίες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) είχαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
* Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών.
* Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.
Πετρόπουλος Ανδρέας, Αγουρίδης Γιάννης – Έντυπη Έκδοση της Αυγής