«Η υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για την ρύθμιση του ιδιωτικού δανεισμού αποτελεί πρωτοβουλία που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση την εποχή που η ΝΔ θεωρούσε «ανίερη» οποιαδήποτε σκέψη παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείματος του ιδιωτικού τομέα και των ΜμΕ», ανέφερε ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκαθάρισε ότι, παρόλο που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, επιμένει στις διαφωνίες του σε κομβικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ανάμεσα στα σημεία διαφωνίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάθεση της εποπτείας της νέας δραστηριότητας αποκλειστικά στην Τ.τ.Ε., η μη ανάθεση προστασίας του καταναλωτή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου Καταναλωτή, η ασάφεια στο άρθρο που αφορά στην φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων, η ασάφεια σχετικά με τις κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου των μικροχρηματοδοτήσεων και η απροσδιοριστία αναφορικά με το ύψος των τελών εποπτείας της ΤτΕ.
Συνολικά, οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου αποσκοπούσαν σε τρεις κατευθύνσεις:
Α) Να θωρακιστεί ο νέος θεσμός από καταχρηστικές πρακτικές που θα τον καταστούσαν δίαυλο νομιμοποίησής εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Β) Τη διεύρυνση του πεδίου των δυνητικών δικαιούχων ώστε να αντανακλάται στο νόμο όλο το δυναμικό των δυνητικών δικαιούχων των μικροχρηματοδοτήσεων, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι τους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τους νέους αγρότες.
Γ) Τη διεύρυνση της δυνατότητας ίδρυσης ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησεων, με τη μείωση του ορίου για την ίδρυση των νέων ιδρυμάτων, τη διεύρυνση των δυνητικών νομικών μορφών τους αλλά, κυρίως, την δυνατότητα τοπικών παραγωγικών υποκειμένων όπως οι ΟΤΑ και τα Επιμελητήρια να συμμετέχουν στην μετοχική τους σύνθεση.
Ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς έγιναν δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτές είναι η τροπολογία για τον έλεγχο καταλληλότητας διοικήσεων και μετόχων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, η ενσωμάτωση των επιχειρήσεων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και η μείωση του ύψους του αρχικού κεφαλαίου για την σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης.