Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή του Φώτη Παπούλια (26/6/20)
- Στην υπόθεση της Novartis υπάρχει πλήρης καταπάτηση των θεσμών και παραβίαση βασικών αρχών του κράτους δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να καλείται να καταθέσει ως κατηγορούμενη η εισαγγελέας που εξετάζει την υπόθεση, η δημοσιογράφος που ερευνά
- Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει άνοιγμα στις πολιτικές ηγεσίες, δηλαδή στην κυρία Γεννηματά ή τον κύριο Βαρουφάκη. Απευθυνόμαστε στον κόσμο
- Η μάχη που δίνουμε είναι ώστε η σοσιαλδημοκρατία, και στην Ευρώπη, να στρίψει το τιμόνι αριστερά για να συναντηθούμε. Γι’ αυτό χρειάζεται ακόμη πιο ριζοσπαστική κίνηση των προοδευτικών δυνάμεων
Στην εκπομπή του Φώτη Παπούλια στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, όπου σχολίασε την επικαιρότητα.
«Σήμερα τα πράγματα ίσως είναι και λίγο χειρότερα από το ‘89. Υπάρχει πλήρης καταπάτηση των θεσμών και παραβίαση βασικών αρχών του κράτους δικαίου» υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση για τις αναλογίες της υπόθεσης Novartis με το «βρώμικο ‘89», και συνέχισε «Δεν είναι δυνατόν να καλείται να καταθέσει ως κατηγορούμενη η εισαγγελέας που εξετάζει την υπόθεση, η δημοσιογράφος που ερευνά· αυτά παραπέμπουν σε προβληματικές περιπτώσεις, όπως αυτή της Πολωνίας, η οποία τώρα απασχολεί την αρμόδια επιτροπή LIBE του Ε/Κ, της οποίας είμαι μέλος. Εκεί εξετάζουμε προσπάθειες της πολιτικής εξουσίας να καθυποτάξει τη δικαιοσύνη. Στις ομοιότητες με το τότε, βέβαια, φαίνεται πως και αυτή η κυβέρνηση έχει ένα θέμα με τις κασέτες».
Ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε, επαναλαμβάνοντας και όσα είχε πει στη σχετική δήλωση, πως στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια ολομέτωπη επίθεση κατά της δικαιοσύνης. «Έχουμε ευθείες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Εγώ θα προσφύγω με ερώτηση στην Κομισιόν για αυτό το θέμα. Ίσως θα πρέπει να “απολογηθώ” εκ των προτέρων για αυτό, γιατί κάθε φορά που καταθέτουμε ερώτηση κατηγορούμαστε ότι εκθέτουμε τη χώρα. Όμως το ζητούμενο είναι να μην γίνονται σκάνδαλα, όχι να μη μιλάμε για αυτά που κρίνουμε άσχημα και να αφήνουμε να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Υπενθυμίζω ‘ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε ο ποινικός έλεγχος του σκανδάλου Novartis, ενός σκανδάλου που έφτασε την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη και Τρίτη στον Κόσμο στην φαρμακευτική δαπάνη. Ξέρετε, δεν πτωχεύσαμε από το πουθενά. Δεν τα φάγαμε μαζί. Υπήρχαν πολιτικές συγκεκριμένες και μεγάλη ρεμούλα, και ένα από τα μεγάλα κόλπα, μαζί με τα υποβρύχια που έγερναν ήταν και το φάρμακο».
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως, «Η απόφαση δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε να διαλευκάνει την υπόθεση. Επίσης, εντύπωση μου προκαλεί ότι τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα βγαίνουν στα κανάλια για να πανηγυρίζουν και να εξαπολύσουν απειλές. Βέβαια, όταν έχεις ένα μιντιακό σύστημα πάρα πολύ ισχυρό, μπορείς να κρύψεις από τον κόσμο την ουσία, δίνοντάς του μόνο έναν τίτλο που προβάλλεται οργανωμένα σχεδόν στο σύνολο των Μέσων. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του τύπου. Αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση και μου προκαλεί φόβο. Αυτό είναι το καθεστώς που επικρατεί στην Πολωνία».
Ο Κ. Αρβανίτης ανέφερε ακόμη, σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες: «Υπήρχε όλο αυτό το διάστημα μια προσπάθεια, μέσα στο κοινοβούλιο, στα ΜΜΕ και σε κόμματα, να στοχοποιηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Κάποιοι φώναζαν «βγάλτε τους τις κουκούλες». Αυτό είναι απαράδεκτο. Θέλω να σας πω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά από πολύμηνες προσπάθειες του συναδέλφου και συντρόφου Στέλιου Κούλογλου, η ΕΕ θα τιμήσει προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό είναι πολύτιμο, έχει αξία για την ερευνητική δημοσιογραφία και εγώ νοιώθω περήφανος για τους συναδέλφους μου. Αποτίεται έτσι φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους οι οποίοι δολοφονήθηκαν από το παρακράτος κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Μάλτα και η Πολωνία. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε σαν τί;»
«Όσον αφορά την προβολή θέσεων και στάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, δυστυχώς το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην παραγωγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να εξηγήσει: «Εγώ κατέθεσα πριν λίγες μέρες ερώτηση στην ΕΕ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και τις σχετικές καταγγελίες στον Τύπο, καταγγέλλοντας την υποκρισία της ΕΕ που θα αφήσει την Ελλάδα εκτεθειμένη. Στην ερώτηση καταγγέλλεται ξεκάθαρα η ιμπεριαλιστική απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση του Ερντογάν, η στάση της ΕΕ. Η συνάδελφος μου από τη ΝΔ, η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν ασχολήθηκε καν με την ερώτηση· έμεινε στην ανάγνωση ενός εισαγωγικού σχολίου από το σχετικό Δελτίο Τύπου. Ευτυχώς υπήρχε συνάδελφος στο πάνελ στον ΑΝΤ1 που το επισήμανε».
Αναφερόμενος στην περιοδεία του στις Σέρρες και την επίσκεψη στη δομή στο Κλειδί: «Το Κλειδί είναι τόπος βασανιστηρίου, μια κοιλάδα με 35 βαθμούς χωρίς σκιά. Ένστολοι, εργαζόμενοι και πρόσφυγες ζουν τον τόπο του μαρτυρίου. Σκηνές, ήλιος και πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από λαγκάδια και πολλές ώρες περπάτημα. Έψαχναν να βρουν μέχρι και νερό. Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι πρόκειται για μια νέα δομή, που στήθηκε τώρα, προφανώς με τις συνθήκες που ήθελαν ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Μηταράκης. Είναι δυνατόν αυτό να μην καταγγελθεί; Να μην ακούσω τον πρόεδρο της κοινότητας Προμαχώνα που έκλαιγε μπροστά μου και μου έλεγε ότι αυτό είναι έγκλημα; Ότι τον χειμώνα οι άνθρωποι θα πνιγούν; Ορίστε η ύλη για να βγάλουν ειδήσεις τα ΜΜΕ. Όμως αυτές οι ειδήσεις μένουν αόρατες. Και όποια είδηση βγει λίγο παραπάνω, ανασκευάζεται αμέσως και μετατρέπεται σε fake news. Τί πρέπει να πουν οι δημοσιογράφοι; Αυτό που βλέπουν».
Για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ευθύνη που αναλογεί στον καθέναν για πράξεις και παραλείψεις: «Δεν είναι καμπανάκι, είναι μια επισήμανση που θα έπρεπε να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, διότι από τη στιγμή που χτυπιέσαι με ένα δυνατό παρακράτος πρέπει να είσαι προσεκτικός. Παράδειγμα η ερώτηση που κατέθεσα και πώς άλλαξε και παρουσιάστηκε. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δημόσιο λόγο πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά στις δηλώσεις και τη δημόσια δράση. Όμως υπάρχει ένας κίνδυνος. Αν είμαστε διαρκώς προσεκτικοί με το παραμικρό, κινδυνεύουμε να μην παράγουμε πολιτική, φοβούμενοι το bullying».
Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως είναι υπέρ της διεύρυνσης και μάλιστα από το 1988-90. «Από το 1990 που πίστευα στην ανάγκη δημιουργίας του Ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει άνοιγμα στις πολιτικές ηγεσίες, δηλαδή στην κυρία Γεννηματά ή τον κύριο Βαρουφάκη. Απευθυνόμαστε στον κόσμο, και μάλιστα χωρίς να αποκλείουμε τον κόσμο που ταξικά θα έπρεπε να είναι στην Αριστερά, όμως πολιτικά ψηφίζει Νέα Δημοκρατία. Αν κάνεις το λάθος να οριοθετήσεις τη συμμαχία ή τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, η προσπάθεια θα αποτύχει. Εκεί οφείλεται, μεταξύ άλλων, και η αποτυχία της προσπάθειας για Ενιαίο Συνασπισμό μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Αριστεράς».
Στην ερώτηση του Φώτη Παπούλια για το τί κόμμα θέλει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής “πολιτικής ομάδας”. Η μάχη που δίνουμε είναι ώστε η σοσιαλδημοκρατία, και στην Ευρώπη, να στρίψει το τιμόνι αριστερά για να συναντηθούμε. Γι’ αυτό χρειάζεται ακόμη πιο ριζοσπαστική κίνηση των προοδευτικών δυνάμεων. Η συντηρητικοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στο να εξαφανιστούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στη Γαλλία και τη Γερμανία και στην εξαφάνιση της Αριστεράς στη Γαλλία και την Ιταλία».
Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς και του προοδευτικού τόξου στην Ευρώπη και τον κόσμο. «Ποιο κόμμα έχει 32% στην ήττα του στην Ευρώπη; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της ανοιχτής Αριστεράς που συνομιλεί και δεν είναι φοβική, εγωιστική. Διαφωνώ με όσους θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη αλήθεια του Eγώ τους. Αυτό είναι ό,τι πιο συντηρητικό, ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει».Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. «Είναι μια μέρα πολύ σημαντική για μένα. Για τους φίλους που έχασα και για όσους είδα να ζωντανεύουν μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες 30 χρόνια, και στο ΚΕΘΕΑ. Το μόνο που έχει να επιδείξει δυστυχώς η κυβέρνηση ΝΔ και Μητσοτάκη είναι το πραξικόπημα του ΚΕΘΕΑ, που δεν πρέπει να περάσει έτσι. Η μάχη στην ΕΕ για το θέμα της χρήσης και της εξάρτησης είναι μια σκληρή μάχη μεταξύ δεξιάς και προοδευτικού τόξου. Το θέμα για τη δεξιά είναι αστυνομικό. Αντίθετα εμείς θέλουμε να χτυπήσουμε τις αιτίες που κάνουν έναν άνθρωπο να πονάει και να παίρνει ναρκωτικά. Εύχομαι στους ανθρώπους, τις μανάδες και τους πατεράδες που έχουν τα παιδιά τους στη χρήση να έχουν κουράγιο, όπως και στους εργαζόμενους στο πεδίο».