Του Δημήτρη Ψαρρά
Δύο «σφάλματα» που καταδεικνύουν την ταύτιση του κυβερνώντος κόμματος με την πολυεθνική: 1) μετέφρασαν την ανακοίνωση της Novartis Hellas για την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που κάνει λόγο για μη «χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών» και όχι την ίδια την απόφαση που αναφέρεται σαφώς σε πράξεις και παραλείψεις ξένων (δηλαδή και Ελλήνων) αξιωματούχων και ξένης (δηλαδή της ελληνικής) κυβέρνησης. 2) Η ανακοίνωση της Ν.Δ. μιλά μόνο για 112 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλει η Novartis Hellas υπερβαίνει τα 310 εκατ.
Πολύ βιάστηκε η Ν.Δ. να πανηγυρίσει την εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ. Στη σχετική ανακοίνωσή της ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ [έκλεισε την υπόθεση] Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατ. δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων».
Ομως, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Ντάνι Βέργου στο χθεσινό της φύλλο της «Εφ.Συν.», ισχύει το εντελώς αντίθετο. Στην επίσημη δικαστική απόφαση αναφέρεται ρητά ότι η Novartis Hellas προσέφερε ή υποσχέθηκε «το σύνολο ή μέρος αυτών των χρημάτων και αντικειμένων αξίας σε ξένους αξιωματούχους με σκοπό:
1) να επηρεάσει πράξεις και αποφάσεις ξένου αξιωματούχου με την επίσημη ιδιότητά του/της,
2) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να κάνει και να παραλείψει να κάνει ενέργειες, παραβιάζοντας τα νόμιμα καθήκοντά του,
3) να εξασφαλίσει όποιο αθέμιτο πλεονέκτημα και
4) να παρακινήσει ξένο αξιωματούχο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του/της στην ξένη κυβέρνηση και οργανισμούς και φορείς για να επιδράσει και να επηρεάσει ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης, οργανισμών και οργάνων της, προκειμένου να βοηθήσει τη Novartis Hellas» (United States of America v. Novartis Hellas S.A.C.I., Criminal No. 20-538, 18 U.S.C. § 371 σελ. 15-16).
Αποκλείεται ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ να μη γνωρίζει τι θα πει «foreign official» και «foreign government», στους οποίους προσέφερε «money and thing of value» η Novartis Hellas.
Αλλά τότε πού τα βρήκε αυτά η Ν.Δ.; Οχι βέβαια στην επίσημη δήλωση των αμερικανικών αρχών, αλλά στην ανακοίνωση της Novartis, η οποία πράγματι αναφέρει ότι «οι σημερινές αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν ισχυρισμούς που να σχετίζονται με χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών».
Αλλά αυτός είναι ο υπερασπιστικός ισχυρισμός της εταιρείας, όχι η πραγματική δικαστική απόφαση. Η εταιρεία γνωρίζει ότι η υπόθεση είναι ανοιχτή ακόμα στην Ελλάδα και είναι ευνόητη η διάθεσή της να στηρίξει τους ισχυρισμούς των σημερινών Ελλήνων «αξιωματούχων».
Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει η Ν.Δ. αποτελεί το γεγονός ότι αυτός ο συμβιβασμός μεταξύ Δημοσίου των ΗΠΑ και Novartis έγινε σε εφαρμογή του νόμου που διώκει πράξεις διαφθοράς στο εξωτερικό («Foreign Corrupt Practices Act», FCPA), ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «τέθηκε σε ισχύ προκειμένου να καταστήσει παράνομη την απόπειρα προσώπων ή ενώσεων προσώπων να χρηματίσουν αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων με σκοπό να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους». Αλλά βέβαια δεν είναι δυνατόν να ασκεί διώξεις ξένων αξιωματούχων η δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που το FBI ενημέρωσε την ελληνική Δικαιοσύνη σχετικά. Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή.
Αυτή η βιασύνη και η ταύτιση της Ν.Δ. με τη Novartis την οδήγησε και σε ένα άλλο σφάλμα εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Στην ανακοίνωσή του το κυβερνητικό κόμμα μιλά μόνο για 112 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό ποσό που καλείται να καταβάλει η Novartis Hellas υπερβαίνει τα 310 εκατ. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. αναφέρει το πρόστιμο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αγνοεί το πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (συνολικά, για τις τρεις χώρες 112,8 και 233,9 αντιστοίχως).
Λες και θα τα πληρώσει από την τσέπη της η Ν.Δ.