Καθεστώς απαρτχάιντ κατά προσφύγων και μεταναστών καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση του νησιού
Την ώρα που ο αδερφός του Σάμιουελ ετοιμάζει τη μηνυτήρια αναφορά για τον θάνατο του 36χρονου που εγκαταλείφθηκε από το Νοσοκομείο Σάμου στην τύχη του, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος και υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ., Νίκος Στεφανής, με αντιφατικές δηλώσεις προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Café 102,4, αμφισβητεί εμμέσως την επίσκεψη του Σάμιουελ στο νοσοκομείο και ισχυρίζεται ότι «αν πραγματικά ο άνθρωπος αυτός είχε κάποια προβλήματα, δεν υπάρχει περίπτωση να τον άφηναν απ’έξω, θα έμπαινε και θα πήγαινε στα έκτακτα να τον δουν. Αν έχει γίνει καταγραφή του ονόματός του στο βιβλίο συμβάντων, εκεί στα έκτακτα θα υπάρχει μέσα».
Γεγονός βέβαια είναι ότι το όνομα του Σάμιουελ δεν θα βρεθεί στο βιβλίο συμβάντων του ΤΕΠ, αφού, σύμφωνα με τον αδελφό του, ο Σάμιουελ βρέθηκε έξω από την πύλη του νοσοκομείου αναζητώντας βοήθεια, αλλά τα συμπτώματα που επικαλέστηκε (δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος) δεν κρίθηκαν αρκετά σοβαρά και έτσι ο φύλακας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό, του απαγόρευσε την είσοδο και του συνέστησε να επιστρέψει στο ΚΥΤ και να πάρει παραπεμπτικό για την επομένη. Μόνο που επόμενη ημέρα για τον Σάμιουελ δεν υπήρξε. Λίγες ώρες μετά ο 36χρονος άφηνε την τελευταία του πνοή, πιθανότατα από ασφυξία εξαιτίας επιληπτικού επεισοδίου στον ύπνο του.
Πάντως τον θάνατο ο διοικητής δεν τον αμφισβήτησε και δηλώνει ότι θα αποδοθούν ευθύνες, «αν υπάρχουν», όπως διευκρίνισε. «Θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή για να δούμε από ποια αίτια έχει φύγει από τη ζωή. Εδώ έρχονται καθημερινά πολλοί που ζητάνε να μπουν στο νοσοκομείο, ενώ μερικές φορές δεν είναι σκόπιμο. Δεν το έχω δει ακόμα το θέμα, θα το κοιτάξω γιατί θα πρέπει αν υπάρχουν σκιές να αποδοθούν ευθύνες. Εμείς δεν απαγορεύουμε την είσοδο σε αυτούς που πρέπει να έρθουν και να εξεταστούν. Εγώ αυτό που προσπαθώ να αποτρέψω είναι να έρχονται αυτοί που έρχονται μαζί τους ως συνοδοί, ως φίλοι, ως βόλτα στο νοσοκομείο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σειρά ερωτημάτων θέτει με ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου, συλλογικότητα που στέκεται στο πλευρό των προσφύγων. Υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά και πολλά ακόμη που συμβαίνουν στο νησί τα έχει καταγγείλει με επιστολή της σε διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει «μέρος της καθημερινότητας του νησιού» τη στέρηση των δικαιωμάτων, υπηρεσιών και ελευθεριών σε πρόσφυγες, που θυμίζει καθεστώς απαρτχάιντ, και καλεί τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει.
Ρωτάει λοιπόν:
● Αληθεύει ότι ο άνθρωπος αυτός πριν πεθάνει πήγε στο νοσοκομείο ζητώντας να εξεταστεί ως επείγον περιστατικό αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος; Αληθεύει ότι το νοσοκομείο έχει αρνηθεί αμέτρητες φορές να εξετάσει ανθρώπους είτε με ραντεβού είτε στα επείγοντα;
● Αληθεύει ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, με τη στήριξη της διοίκησης, έχουν βάλει ανώτατο όριο ενός μετανάστη στα ραντεβού της ημέρας (όπως έχει γράψει και πριν από μήνες η «Εφημερίδα των Συντακτών»); Μια ματιά στα βιβλία επισκέψεων των γιατρών θα μας έλυνε την απορία.
● Αληθεύει ότι στα επείγοντα περιστατικά πρόσβαση έχουν οι μετανάστες μόνο αν έχουν παραπεμπτικό από το ΚΥΤ;
● Αληθεύει ότι εξαιτίας των παραπάνω υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής για τους ανθρώπους που μένουν στο ΚΥΤ;
● Πόσο νόμιμο και ακίνδυνο είναι να ζητείται παραπεμπτικό από το ΚΥΤ για να πάει κάποιος άνθρωπος στα επείγοντα του νοσοκομείου;
● Σε ποια βάση απαγορεύεται ένας άνθρωπος να κλείσει το ραντεβού που επιθυμεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;
● Ποια θέση έχει πάρει για όλα αυτά το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου;
● Αληθεύει ότι αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Υπατη Αρμοστεία και σε όλες τις ΜΚΟ και στην Πρώτη Υποδοχή και στον ΕΟΔΥ που είναι η ιατρική υπηρεσία του ΚΥΤ;
Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει την υποστελέχωση του νοσοκομείου, «που πολλοί θα επικαλεστούν, υπαρκτή, τραγική και δολοφονική ως πολιτική επιλογή. Ομως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για διακρίσεις που κάνει μεγάλο μέρος του προσωπικού ενάντια στους μετανάστες. (…) Σήμερα είναι οι μετανάστες, αύριο οι πιο αδύναμες, σύντομα οι μη άριστοι, οι μη πλούσιοι, οι μη ικανές», καταλήγουν.
Στο θέμα παρενέβη από τη Σάμο όπου βρίσκεται και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με δήλωσή του, ενημερώθηκε για το περιστατικό και ζήτησε την πλήρη διαλεύκανσή του. Ζήτησε επίσης πειστικές απαντήσεις για τα ερωτήματα που αναφύονται ως προς τη διαχείρισή του.