Ανακοίνωση εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους δικαιούχους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Έχουν περάσει δύο μήνες από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω από την αποφασιστική διεκδίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου μας, υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει χιλιάδες οικοδόμους, δασεργάτες, εργαζομένους στις Κατασκευές, στους δικαιούχους των 800 ευρώ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης των 800 ευρώ καθορίστηκαν στην ΚΥΑ 16073/287/22-4-2020, αλλά και χρόνος καταβολής της που αρχικά ορίστηκε για τις 13 Μάη.
Από τότε μέχρι και σήμερα το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση κοροϊδεύουν ασύστολα χιλιάδες οικοδόμους. Μετά από πολλές μεταθέσεις της αρχικής ημερομηνίας πληρωμής (13 Μάη) μέχρι και σήμερα έγινε κατορθωτό να πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δικαιούχων.
Ένα σημαντικό κομμάτι των δικαιούχων ακόμη περιμένει να λάβει την αποζημίωση χωρίς το υπουργείο Εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός και υφυπουργός, να δίνουν καμία ενημέρωση πότε θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των 800 ευρώ.
Η δικαιολογία που διαρρέουν από το υπουργείο Εργασίας, για τη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των 800 ευρώ, είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης της ορθότητάς τους.
Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν αρχικά σε περιπτώσεις δικαιούχων που ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αποκλείονταν αναίτια από τη δυνατότητα της αίτησης, λύθηκαν σε σύντομο χρόνο μετά από παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ, χρησιμοποιούσαν σε κάθε περίπτωση τη δικαιολογία «του ελέγχου και της διασταύρωσης των στοιχείων» για να βγάλουν κάθε φορά «λάδι» τις ευθύνες της εργοδοσίας:
— Το αντιμετωπίζουμε, καθημερινά, στις καταγγελίες στον ΕΦΚΑ για το κλέψιμο των ενσήμων μας, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αθωώνουν τους εργοδότες που δεν αποδίδουν στα Ταμεία τις εισφορές για τις πραγματικές ημέρες εργασίας.
— Στη μη καταβολή των δεδουλευμένων από την εργοδοσία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα δικαστήρια που μετά την απαραίτητη «διασταύρωση των στοιχείων» στην καλύτερη περίπτωση ψαλιδίζονται και στη χειρότερη εξαφανίζονται μαζί με την πραγματική εργασία του εργαζόμενου.
— Το διαπιστώνουμε στους χώρους δουλειάς στην ανύπαρκτη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι μετρημένες στα δάχτυλα ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ελέγχουν την τήρηση ή μη των κανόνων ασφάλειας της εργασίας συνήθως μετά από κάποιο θανατηφόρο ατύχημα και στο τέλος η ευθύνη ρίχνεται στο σκοτωμένο.
Τώρα, διαπιστώνουμε ότι η περίφημη «διασταύρωση των στοιχείων» βγαίνει μπροστά ως κυβερνητικό επιχείρημα για να μπλοκάρει την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους που έχουν όλες τις προϋποθέσεις που καθόρισε και αποφάσισε η κυβέρνηση.
Απαιτούμε εδώ και τώρα απαντήσεις
- Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να διασταυρωθούν και να ελεγχθούν μερικές χιλιάδες αιτήσεις;
- Από τις αιτήσεις που εκκρεμούν, εδώ και δύο μήνες και δεν έχουν πληρωθεί, πόσες έχουν ελεχθεί και διασταυρωθεί; Υπάρχει κάποια πρόοδος στη διαδικασία ή χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να λειτουργήσουν επιτέλους οι ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που διαφημίζονται με πολλούς επαίνους από την κυβέρνηση;
- Πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των δικαιούχων οικοδόμων;
- Υπάρχει κάποια μέριμνα για τους χιλιάδες ανέργους που παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα;
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσει να κοροϊδεύει τους οικοδόμους, τους άνεργους και άλλους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Να σταματήσει να «σφυρίζει αδιάφορα».
Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, έχει βάλει σε προτεραιότητα πώς να ενισχύσει τα μέτρα καταστολής απέναντι στους αγώνες και τα συνδικάτα και όχι πως θα λύσει τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική τους που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων.
Προειδοποιούμε, πως δεν θα ανεχτούμε ούτε την κοροϊδία, ούτε το «μαστίγιο», που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά παραγγελία των βιομηχάνων και των άλλων αρπαχτικών του ιδρώτα μας.
Ο αγώνας μας θα επιβάλλει τις λύσεις που έχουμε ανάγκη.