Η φιέστα που διοργανώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Σαντορίνη για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου τα είχε όλα: δωρεάν διήμερο και γεύματα για την πολυμελή κυβερνητική κουστωδία, παράκαμψη των κανόνων για τα ξενοδοχεία, προσεγμένη σκηνοθεσία και σχεδιασμό ώστε να αποφευχθούν «κακοτοπιές» που θα αμαύρωναν την επίπλαστη αίσθηση ευφορίας.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο φρόντισε να έρθει μερικές ημέρες πριν την εκδήλωση σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Θήρας Αντώνη Σιγάλα ώστε το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να το αναλάβει ο δήμος. Πρόκειται για τον δήμαρχο που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλες του τις επισκέψεις στο νησί (ακόμα κι όταν ο τελευταίος φρόντιζε να χρησιμοποιήσει πίσω πόρτες, ώστε να μην αντικρίσει δεκάδες πολίτες της Σαντορίνης που διαμαρτύρονταν). Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σιγάλας, πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νησί για τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2016, ζητούσε ως δημοτικός σύμβουλος να κηρυχτεί ο τότε πρωθυπουργός «ανεπιθύμητο πρόσωπο στο νησί».
Οι δαπάνες
Τέσσερις ημέρες πριν την εκδήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 9 Ιουνίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου συνεδρίασε και ενέκρινε να καταβληθούν 34.000 ευρώ για την εκδήλωση.
1) 15.000 ευρώ αφορούσαν την τύπωση προσκλήσεων και την αποστολή τους, τη διοργάνωση της εκδήλωσης υποδοχής, τη διοργάνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με φορείς του νησιού, την οργάνωση της συνέντευξης Τύπου με ΜΜΕ Ελλάδας και εξωτερικού.
2) 2.000 ευρώ αφορούσαν την παράθεση μπουφέ με την προμήθεια γλυκών και αναψυκτικών (γλυκά, ξηροί καρποί, αναψυκτικά, ποτά).
3) 3.500 ευρώ για παράθεση γεύματος στους επίσημους μετά το πέρας της εκδήλωσης.
4) 2.000 ευρώ για την αγορά κρασιών για τους επίσημους.
5) 1.500 για την ενοικίαση αυτοκινήτων για τη συνοδεία του πρωθυπουργού, των υπουργών και της κυβερνητικής αποστολής.
6) 5.000 για έξοδα διαμονής.
7) 5.000 για αγορά αναμνηστικών δώρων που θα προσφερθούν στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Τρεις ημέρες αργότερα, η ίδια επιτροπή αποφάσισε να δαπανηθούν «συμπληρωματικά»:
8) 5.500 ευρώ για την παράθεση γεύματος στους επίσημους μετά το πέρας της εκδήλωσης.
9) 1.000 ευρώ για την αγορά κρασιών για τους επίσημους.
10) 500 ευρώ για την ενοικίαση αυτοκινήτων για τη συνοδεία του πρωθυπουργού, των υπουργών, της κυβερνητικής αποστολής και της δημοσιογραφικής αποστολής.
11) 4.000 ευρώ στον ΚΑΕ 00.6433.004 για έξοδα διαμονής.
Ο δε ΕΟΤ έδωσε ακόμα 24.480 ευρώ στην εταιρεία Oval Advertising για υπηρεσίες προβολής της εκδήλωσης.
Συνολικά, λοιπόν, δαπανήθηκαν 70.000 ευρώ για τη φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα 83 δωμάτια και το… βενζινάδικο
Ας σταθούμε σε ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.
Όσον αφορά τη δαπάνη 1, είναι απορίας άξιο πώς τις εργασίες αυτές ανέλαβε μια εταιρεία ονόματι Santo Oil, που, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, είναι… βενζινάδικο!
Αναφορικά δε με τη δαπάνη 6, στη σύμβαση την οποία υπέγραψε ο δήμος με τη Volcano View Hotel Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική Κατασκευαστική και Εμπορική Εταιρεία, αποκαλύπτεται ότι δεσμεύθηκαν 79 (!) δωμάτια για τη διαμονή των προσκεκλημένων. Σε έτερη σύμβαση αναφέρεται πως δεσμεύθηκαν ακόμα 4 δωμάτια σε κεντρικό ξενοδοχείο των Φηρών.
Κάποιος καλόπιστος θα σκεφτόταν πως τα δωμάτια προορίζονταν για τους ανταποκριτές ξένων μέσων που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα για τη «συνέντευξη Τύπου».
Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι οι δημοσιογράφοι που διανυκτέρευσαν στη Σαντορίνη προκειμένου να καλύψουν τις δραστηριότητες του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη δεν ανέρχονταν σε παραπάνω από 10.
Οι υπόλοιποι δεκάδες άνθρωποι -άγνωστος ο ακριβής αριθμός τους- που διανυκτέρευσαν τελικά στο νησί ποιοι ήταν; Σύζυγοι και μέλη οικογένειας υπουργών και κυβερνητικών στελεχών και μέλη της ασφάλειάς τους.
Όσοι δε απήλαυσαν το δείπνο που παραχωρήθηκε σε ακριβό εστιατόριο της Σαντορίνης δεν ήταν δημοσιογράφοι. Εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι σε άλλο εστιατόριο, «στη μέση του πουθενά» όπως έγινε γνωστό, με αρκετούς εξ αυτών να λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως «μάλλον ήθελαν να είμαστε απλά κομπάρσοι για τα πλάνα του Μητσοτάκη, να μην κάνουμε ρεπορτάζ».
Δεν αναφέρεται πουθενά δαπάνη μετακίνησης των προσκεκλημένων και των δημοσιογράφων. Με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό των ατόμων που μετακινήθηκαν (ξεπερνούσε σύμφωνα με πληροφορίες τα 150 άτομα), είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς ποιο ήταν το κόστος. Όπως πληροφορήθηκαν οι δημοσιογράφοι από συνεργάτες του πρωθυπουργού, η πτήση ήταν «μια ευγενική χορηγία της Aegean για την προβολή του ελληνικού τουρισμού».
Έμειναν σε εποχικό ξενοδοχείο
Είναι γνωστό ότι τα εποχικά ξενοδοχεία θα άνοιγαν τις πόρτες τους στις 15 Ιουνίου, κάτι που είχε πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πανηγυρικό διάγγελμά του στις 20 Μαΐου.
Το ξενοδοχείο Volcano View Hotel, με το οποίο συνήψε σύμβαση ο Δήμος Θήρας, δεν είναι δωδεκάμηνης διαμονής. Πρόκειται για γνωστό εποχικό ξενοδοχείο, το οποίο θα έπρεπε να φιλοξενεί επισκέπτες από τις 15 Ιουνίου κι έπειτα. Η κουστωδία Μητσοτάκη διέμεινε στο ξενοδοχείο πριν από αυτή την ημερομηνία.
Εκτός των όποιων σοβαρών νομικών ζητημάτων που εγείρονται (για τα οποία πρέπει κανονικά να παρέμβουν το υπουργείο Τουρισμού και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί), εδώ καταγράφεται και μια πολύ σοβαρή αδικία σε βάρος των υπόλοιπων ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού. Η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, στο οποίο δεσμεύθηκαν 79 δωμάτια (για τα υπόλοιπα 4 δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ονομασία του σε κάποια σύμβαση), πληρώθηκε αντί του ποσού των 7.000 ευρώ. Ποσό όχι αμελητέο για μια επιχείρηση εν μέσω τέτοιας οικονομικής δυσπραγίας…
Του Νίκου Σβέρκου, Αυγή