Για μέσα Ιουλίου και δια ζώσης ανανέωσαν το ραντεβού τους οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., που συνεδρίασαν εχθές μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό αντικείμενο το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες συνομιλιών, χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο δεδομένων των διαφωνιών ορισμένων χωρών και της προσκόλλησής τους στη λογική των δανείων με μνημονιακούς μηχανισμούς επιτήρησης έναντι των επιχορηγήσεων.
Έτσι, τα νεότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης μετατίθενται επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., που ξεκινά την 1η Ιουλίου.
Γρήγορη αποπληρωμή ζητά η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η βιντεοδιάσκεψη ήταν «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε πως είναι «ικανοποιημένη» με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Όπως είπε οι ηγέτες της Ε.Ε. έφτασαν «σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις». «Δεν υπήρξε κριτική για το γεγονός πως πρόκειται για ένα μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων… και […] κανείς δεν αμφισβήτησε τη νομική βάση αυτού που πρότεινε η Κομισιόν», υπογράμμισε.
Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει «να χτιστούν μεγάλες γέφυρες» και ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα», δίνοντας το στίγμα των ισχυρών διαφωνιών εντός του μπλοκ.
Μια εξ αυτών, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι είναι η βάση υπολογισμού της βοήθειας που θα λάβουν μεμονωμένα οι χώρες και ότι η διαφωνία τώρα έγκειται στον καταμερισμό των ποσών.
«Πολλά κράτη-μέλη ρώτησαν: είναι σωστή η βάση δεδομένων στην οποία αναφέρονται τα αριθμητικά στοιχεία; Εξάλλου, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τα έτη 2015 έως 2019 – είναι το σωστό μέγεθος για να δοθεί η απάντηση στην πανδημία για τα μεμονωμένα κράτη-μέλη;» διερωτήθηκε η Μέρκελ. «Και εγώ εξέφρασα τις αμφιβολίες μου» είπε επ’ αυτού η καγκελάριος.
Αντ ‘αυτού, είπε, «θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία. Παρόλο που, φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουμε με ουσιαστικό τρόπο λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερο πρέπει να το κάνουμε».
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε πάντως τον προβληματισμό της για τη διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης και της περιόδου αποπληρωμής. «Έκανα σαφές πως θεωρούμε αρκετά μεγάλο το διάστημα από το 2021 έως το 2024. Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) και όχι στην επόμενη».
Μισέλ: Παραμένουν οι δυσκολίες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για διστακτική πρόοδο και προειδοποίησε πως παραμένουν σοβαρές διαιρέσεις.
«Υπάρχει μια έκτακτη συναίνεση, η οποία είναι πολύ θετική», δήλωσε ο Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο. «Αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.
Ο Σαρλ Μισέλ είπε ακόμα ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ήταν τώρα έτοιμοι να συζητήσουν με καλές προθέσεις, εντοπίζοντας παράλληλα τις διαφορές τους. «Τώρα, μεταβαίνουμε σε μια άλλη φάση», είπε και συμπλήρωσε: «Θα διαπραγματευτούμε».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης πως η σύνοδος ήταν «πολύ δύσκολη» και ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς.
Η τοποθέτηση του Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.
Tweet Κόντε
Για «ακόμα ένα βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Όλοι γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο».
Μέσα Ιουλίου η επόμενη Σύνοδος
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν πάλι στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κάποιοι ανέφεραν την 10η Ιουλίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης Συνόδου Κορυφής, αλλά ένας αξιωματούχος είπε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει αργότερα.
Μήνυμα Λαγκάρντ
Στη Σύνοδο παρενέβη και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα πακέτο ανάκαμψης που θα απομακρύνει την οικονομία από μια «δραματική πτώση» διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει το κλίμα στις αγορές, οι οποίες αναμένουν σύντομα μια συμφωνία.
«Η οικονομία (της ΕΕ) βιώνει μια δραματική πτώση», δήλωσε στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Η αποφασιστική και αποτελεσματική δράση από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους παράγοντες έχει αποδείξει την αξία της: άνοιξαν τον δρόμο για μια ανάκαμψη προς το τέλος του έτους και βοήθησαν να εξασφαλιστεί κάποιος χρόνος. Αυτό αντανακλάται στο κλίμα της αγοράς, αλλά η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αυτού του κλίματος», δήλωσε.
Η Λαγκάρντ επανέλαβε τις προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 8,7% συνολικά το 2020, πριν να υπάρξει ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.
Είπε επίσης ότι ο χειρότερος αντίκτυπος από την πανδημία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί, και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 7,3% του εργατικού δυναμικού, μπορεί να φθάσει στο 10%, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
«Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε την ανάκαμψη που θέλουμε να δούμε», είπε η Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε, σύμφωνα με αξιωματούχους, ότι όσο γρηγορότερα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο για την οικονομία της ΕΕ.
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ένα απ’ τα άλλα θέματα που τέθηκαν σήμερα επί τάπητος ήταν και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως πρόκειται να παραταθούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Δυσοίωνες προοπτικές: Σε μνημόνιο οδηγείται η χώρα για τα 32 δις
Δημοσιονομικές προσαρμογές και όρους ζητούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά για την εκταμίευση της βοήθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουλίου θα πρέπει να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για το «πακέτο ανάπτυξης»
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να είναι και δημοσιονομικές προσαρμογές, όπως περικοπές προϋπολογισμών ή αυξήσεις φόρων.
Απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται οι χώρες του Βορρά που ζητούν αυστηρούς όρους για τη διάθεση κάθε βοήθειας. Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και η Εσθονία πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστεί ένα «ελαφρύ» μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε το ενδεχόμενο μνημονίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μνημόνια στο δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα θα λάβει σημαντικό ποσό μέσω χρηματοδοτήσεων.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο τονίζοντας πως οι οικονομικές ενισχύσεις θα είναι θετικές για την οικονομία “υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η αναγκαία ενίσχυση δεν θα συνοδεύεται από σκληρή επιτροπεία και «αιρεσιμότητες» που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μνημονιακές περιόδους”. Παρατήρησε ότι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας”.
Ντομπρόφσκις: Η τρόικα δεν επιστρέφει
«Η τρόικα δεν επιστρέφει», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο «ταμείο ανασυγκρότησης» για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και επισημαίνει ότι τα κράτη – μέλη θα καταρτίζουν μόνα τους τα σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας και θα προτείνουν τα βήματα για την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή θα ελέγχει, εξηγεί, εάν τα σχέδια συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ.
«Η ιδέα είναι να χρηματοδοτηθούν στα κράτη-μέλη οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αποπληρωμής των πιστώσεων που θα λάβει η ΕΕ από το 2028 και όχι νωρίτερα, όπως ζητά λ.χ. η Γερμανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι «ο επερχόμενος πολυετής προϋπολογισμός θα προχωρήσει με πλήρη ισχύ στην ανοικοδόμηση μετά την κρίση και μετά θα επικεντρωθούμε στην αποπληρωμή», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δύο δυνατότητες ως προς αυτό: «Αφενός να αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών-μελών στον πολυετή προϋπολογισμό από το 2028, αφετέρου μπορούμε να εισαγάγουμε νέους δικούς μας πόρους για την ΕΕ, όπως π.χ. μία εισφορά για μη ανακυκλωμένο πλαστικό, φόρο για τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ψηφιακό φόρο.
Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών, megatv