Νέα τεράστια ρευστότητα διοχετεύει στην ευρωπαϊκή αγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φθάνοντας τον Ιούνιο τα 1,3 τρισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα collateral (βασικά ομόλογα προς ενεχυρίαση) που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τραβήξουν ρευστότητα μέχρι 54 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και μάλιστα με αρνητικά επιτόκια -0,5% μέχρι -1%.
Τι να το κάνεις όμως; Εν Ελλάδι οι τράπεζες προτιμούν να κρατούν τα χρήματα στα σεντούκια τους, μια και η ΕΚΤ ουσιαστικά τις πληρώνει για να δανείζονται. Όμως αυτές προτιμούν τη σιγουριά των κρατικών επιδοτήσεων (γιατί αυτό σημαίνει επιτόκιο 8% τον χρόνο όπως στο ΤΕΠΙΧ, πληρωμένο μάλιστα κατά 100% από το κράτος για δύο χρόνια και όχι μόνο).
Τόσο στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις μικροπιστώσεις όσο και στην τηλεδιάσκεψη των κυρίων Ζαββού και Παπαθανάση (υφυπουργών με σχετικές αρμοδιότητες για τη χρηματοδότηση της αγοράς) με τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν προ τεράστιας εκπλήξεως. Βομβαρδίστηκαν στην κυριολεξία με αιτήματα άμεσης και μαζικής χρηματοδότησης της αγοράς και δη των μικρομεσαίων, κάτι που αποφεύγουν συστηματικά να κάνουν οι τράπεζες.
Το θέμα των επιτοκίων ήταν από τα βασικά, γιατί οι τράπεζες κερδοσκοπούν ασυστόλως.
Όμως στην αγορά δεν υπάρχουν κενά για πολύ… Όπως και στη ζωή εξάλλου.
Και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός μάλλον θα δώσει σύντομα λύση. Ήδη σε ελληνικά sites έχει εμφανιστεί καταχώρηση – πλατφόρμα μεγάλου γαλλικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού για ηλεκτρονική αίτηση δανείων διαφόρων κατηγοριών με επιτόκιο 2%… Και κάτι μου λέει ότι ακολουθούν κι άλλοι…