Οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (‘Αμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).
Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. «Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.
«Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή»
Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», απευθύνει κάλεσμα στην Τουρκία «να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία, ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος» και «όχι ως νταής της περιοχής».
Αναφερόμενος στις τριμερείς μορφές συνεργασίας – όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι δεν στρέφονται εναντίον κανενός ούτε εξαιρούν κανέναν. «Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους. Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας» δηλώνει.
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας σημειώνει πως αυτή «υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή: Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας». Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι».
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», τονίζει.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση» μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα και η καινοτομία.
Στο μέτωπο του τουρισμού, σημειώνει ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα. «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη» δηλώνει.