«Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι ένα «δικό μας» νομοσχέδιο, δυστυχώς όμως, με τροποποιήσεις σε λανθασμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα να μην διοχετευθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μην ευνοείται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων», ανέφερε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης – εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
Ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε το γεγονός ότι «στο αρχικό κείμενο που είχε συνταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προβλεπόταν ότι οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών θα υποβάλλονταν σε «έλεγχο καταλληλότητας φυσικών προσώπων» από την αδειοδοτούσα αρχή (Fit and Proper Supervision), διάταξη η οποία έχει πλέον αφαιρεθεί» με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η οποιαδήποτε κατάχρηση του νέου καθεστώτος και μάλιστα, σε ένα νομοσχέδιο, κρίσιμο για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κρίσιμο για τους συμπολίτες μας που, εδώ και χρόνια, είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε τα εξής:
«Για να μπορέσουν οι μικροχρηματοδοτήσεις να επιτελέσουν το ρόλο που ελπίζουμε να επιτελέσουν πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον πέντε προϋποθέσεις.
Πρώτον, να μην απαιτείται η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.
Δεύτερον, η αξιολόγηση των ωφελούμενων του νέου αυτού προϊόντος να γίνεται, όχι στη βάση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, αλλά με κριτήριο τις ατομικές τους δεξιότητες και την προοπτική του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος.
Τρίτη προϋπόθεση είναι οι μικροχρηματοδοτήσεις να συνοδεύονται από ένα συνεκτικό πλαίσιο συμβουλευτικών υπηρεσιών που να καθοδηγούν τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής διαδρομής τους.
Τέταρτον, να διασφαλίζεται ότι η «μόδα» των μικροχρηματοδοτήσεων δε θα εκφυλιστεί με αθέμιτες πρακτικές, υπέρογκες χρεώσεις τόκων και αδιαφάνεια ως προς τους όρους των εν λόγω συμβάσεων. Απαραίτητη συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό είναι η μέγιστη δημοσιότητα σε σχέση με τους όρους των σχετικών συμβάσεων.
Και τέλος, πέμπτη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη αρκετών θεσμικών δικλείδων ασφαλείας ώστε η πρακτική των μικροχρηματοδοτήσεων να μην αποτελέσει ένα πεδίο νομιμοποίησής εσόδων από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».
Στη συνέχεια, ο Χάρης Μαμουλάκης εξήγησε γιατί οι τροποποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε λάθος κατεύθυνση:
Α) Η επιλογή σας να ασκείται η εποπτεία της νέας δραστηριότητας από την Τράπεζας της Ελλάδας δεν είναι ούτε κατανοητή, ούτε επιβεβλημένη από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Β) Με τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου η Τράπεζα της Ελλάδας μένει μόνη της πλέον με αυτό το ρόλο της εποπτείας χωρίς όμως οι αρμοδιότητες της να είναι σαφώς οριοθετημένες ώστε να διασφαλίζεται ότι δε θα διολισθήσει στην δική της «πεπαπατημένη οδό».
Γ) Επιπλέον, η Τ.τ.Ε. δεν ασκεί αρμοδιότητες προστασίας του καταναλωτή ούτε στο συμβατικό τραπεζικό σύστημα. Είναι ακατανόητο γιατί τουλάχιστον τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν την μεταθέσατε σε τρίτο φορέα.
Δ) Ένα ακόμα δικό μας σημείο κριτικής είναι ότι το σημερινού σχέδιο νόμου αποτυπώνει έναν ακατανόητο περιορισμό στους φορείς που μπορούν να αδειοδοτηθούν για να παρέχουν υπηρεσίες μικροχρηματοδοτήσεων. Για παράδειγμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχουν αποκλειστεί π.χ. οι Φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τον νόμο.
Ε) Πάνω από όλα όμως, κύριοι της συμπολίτευσης, θα ήθελα να εστιάσετε την προσοχή σας σε μια τροποποίηση του αρχικού νόμου που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα ζητήματα διαφάνειας του σημερινού σχεδίου νόμου».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι νέες προβλέψεις που εισάγονται από τη ΝΔ θα αφήσουν παράθυρα για την καταστρατήγηση του από «καλοθελητές».