Τα στοιχεία δαπανών του ΠΑΓΝΗ, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, παρουσιάζει μέσω ανακοίνωσής του ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Κάθε Οργανισμός, ιδιαίτερα του Δημοσίου Τομέα, οφείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρουσιάζει αποτελέσματα προς τον πολίτη. Η προάσπιση του ύψιστου κοινωνικού αγαθού της Υγείας επιτυγχάνεται με καθημερινές δράσεις και παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών, με εξορθολογισμό δαπανών και συνεχή έλεγχο.
Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια υγειονομική κρίση, ανέδειξε την μεγάλη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας και των συντονισμένων δράσεων. Οι πολιτικές αποφάσεις αλλά και η σχεδόν καθολική ανταπόκριση των πολιτών απέδωσαν, ώστε σήμερα η Χώρα μας να μπορεί με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια να προσεγγίσει το αύριο.
Το Υπουργείο Υγείας, εγκαίρως είχε κινητοποιηθεί και τα Νοσοκομεία της Χώρας ανταποκρίθηκαν. Νέο ανθρώπινο δυναμικό ήρθε να συνεισφέρει στην τιτάνια προσπάθεια των ήδη εργαζομένων και η ομαλή ενσωμάτωσή του απέδωσε μέχρι στιγμής, ίσως και πέρα από τις προσδοκίες μας. Για πρώτη φορά, απόλυτα συντονισμένα οι υπηρεσίες του κράτους, στην υπηρεσία του πολίτη. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρέος όλων μας, πέρα από την αυτονόητη προσπάθεια προστασίας της υγείας, είναι και η εξοικονόμηση πόρων με την έγκαιρη προετοιμασία και την καθημερινή επαγρύπνηση.
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ως νοσοκομείο αναφοράς ξεκίνησε από τις αρχές του Ιανουαρίου, πέρα από την εσπευσμένη έναρξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μέσων προστασίας, να προμηθεύεται υλικά σε χαμηλές ακόμα τιμές και να εξοικονομεί πόρους από λιμνάζουσες διαδικασίες. Η συνεργασία των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας απέδωσε καρπούς.
Παρουσιάζουμε με συντομία τα στοιχεία δαπανών για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου:
Το νοσοκομείο μας παρουσίασε συνολικά 68% πληρότητα με 27000 εισαγωγές. Παρουσίασε μείωση προσέλευσης στα Επείγοντα Ιατρεία ~ 28% και 35% στα Τακτικά Ιατρεία, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μείωσης δαπανών κατά σχεδόν 6% στα 30,4 εκ. από τα 32,4 εκ., αποδίδει μείωση κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια (1,966 εκ) (7,84% χωρίς το μισθολογικό κόστος). Δύο εκατομμύρια που θα αξιοποιηθούν σε εξοπλισμό και υλικό για καλύτερη Υγεία!!! Οι προμήθειες- δαπάνες πλην υγειονομικού υλικού μειώθηκαν κατά 33% περιορίζοντας δαπάνες που δεν σχετίζονταν με την περίθαλψη, ενσωματώνοντας τη μείωση τιμής του πετρελαίου, αλλά και τη μειωμένη κατανάλωση από ενεργοβόρα μηχανήματα. Η ανεπαίσθητη μείωση για πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60000 (στα 16 εκ το πεντάμηνο) επιτεύχθηκε, παρά την ιλιγγιώδη άνοδο ακριβών σκευασμάτων σε νόσους που σταθερά αυξάνονται και αυξήθηκαν και κατά την περίοδο των μειωμένων δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικά, είχαμε άνοδο δαπανών σε κλινικές υψηλού κόστους φαρμάκων (όπως Ογκολογία, Αιματολογία), αλλά μείωση σε Παθολογικές και Χειρουργικές Κλινικές . Οι λόγοι πέρα από την μειωμένη προσέλευση, ήταν η έγκαιρη αγορά υλικού υγειονομικού και φαρμακευτικού, ιδίως τον Φεβρουάριο και Μάρτιο μειωμένη κατανάλωση (πλην ογκολογικών) και η συνεχής επικοινωνία με την Επιτροπή Φαρμάκου, τον Δ/ντή Φαρμακείου και τους Δ/ντές Κλινικών από τα μέσα του Μαρτίου.
Παρά τις μειώσεις σε άλλους δείκτες, άνοδο παρουσίασε κυρίως το μισθολογικό κόστος κατά 11%, λόγω των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τάχιστα. Η θωράκιση των νοσοκομείων με ιατρονοσηλευτικό αλλά και Τεχνικού-Διοικητικού προσωπικού, προσφέρει τεχνογνωσία και ανανέωση που τόση ανάγκη έχει το Δημόσιο Νοσοκομείο και δείχνει έμπρακτα τη στήριξη του Υπουργείου στη Δημόσια Υγεία. Αύξηση κατανάλωσης παρουσίασαν και οι υπηρεσίες αναβάθμισης του χώρου κατά 4,5%. Μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες παρουσιάζονται και μοναδικές ευκαιρίες . Με σκληρή δουλειά και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Η μείωση των δαπανών με ταυτόχρονη αναβάθμιση των Υπηρεσιών είναι εφικτή. Η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία είναι χρέος όλων μας. Εξοικονομώντας χρήματα, εξασφαλίζουμε πόρους για την υγεία μας. Για την Υγεία όλων μας!