Τεράστιες ελλείψεις γιατρών στα νησιά

Ο χάρτης των προβλημάτων όπως καταγράφεται σε έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

Παρότι οι τουρίστες βρίσκονται προ των πυλών, εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση του σχεδίου για τον τουρισμό που αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι και στο θέμα της οργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της περίθαλψης των νοσούντων με Covid-19 η κυβέρνηση μετράει ήδη μία αποτυχημένη (στις 20 Μαΐου μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού) απόπειρα παρουσίασης ενός σχεδίου χωρίς… σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια πήρε πίσω.

Το σχέδιο διαχώριζε τα νησιά σε τρεις ζώνες «κινδύνου» -χαμηλού, μεσαίου και υψηλού- και περιλάμβανε γενικές αναφορές για εξασφάλιση 600 κλινών Covid στα νησιά, χωρίς να αποσαφηνίζει σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται αυτές, καθώς και πώς θα στελεχωθούν και θα εξοπλιστούν οι μονάδες υγείας, με δεδομένες τις διαχρονικές ελλείψεις αλλά και την απουσία όλο αυτό το διάστημα ενίσχυσής τους.

«Οι υγειονομικές μονάδες των νησιών αντιμετωπίζουν διαχρονικά σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση και τον εξοπλισμό, με τις περισσότερες να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και να λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα σοβαρά περιστατικά κορονοϊού ή άλλων παθήσεων, μας εξηγεί, διακομίζονται σε οργανωμένα νοσοκομεία της Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν σε νησιά νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες και κέντρα υγείας σε νησιά που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους.

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ είναι ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης των Μονάδων Υγείας των νησιών και μάλιστα ενόψει του κρίσιμου φετινού καλοκαιριού.

  • ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Κεφαλονιά: μεγάλη υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Πολλά κενά στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι, ένας από τους οποίους αναμένεται να παραιτηθεί, το ίδιο και ένας αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των χειρουργείων, ενώ είναι άμεση η ανάγκη αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.

Ζάκυνθος: το νοσοκομείο λειτουργεί ως επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Διαχρονική είναι η έλλειψη χειρουργών και καρδιολόγων. Λειτουργεί κλινική κορονοϊού. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 3 κρεβάτια.

Λευκάδα: ελλειψη παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και οφθαλμίατρων. Τρεις παθολόγοι καλύπτουν όλα τα περιστατικά, ενώ το ακτινολογικό δεν διαθέτει τις ειδικότητες για τον χειρισμό των μηχανημάτων. Πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις συμβασιούχων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Κέρκυρα: προσλήφθηκαν 18 συμβασιούχοι, αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες ειδικότητες, ειδικά παθολόγων. Οι διευθυντές σε πολλές ειδικότητες έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Υπηρετούν μόνο 4 παθολόγοι, 4 καρδιολόγοι (ο ένας επικουρικός), ένας επικουρικός νευρολόγος, ενώ μεγάλες ελλείψεις καταγράφει το ακτινολογικό.

Κέντρο Υγείας Ιθάκης: μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού -υπηρετούν 3- αλλά και γιατρών. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά χωρίς παρασκευαστές.

Κέντρο Υγείας Παξών: λειτουργεί ώς τις 10 το βράδυ. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού, με απενεργοποιημένο το μικροβιολογικό εργαστήριο λόγω ελλείψεως προσωπικού.

  • ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: τεράστιες ελλείψεις γιατρών. Υπηρετούν ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος επικουρικός, υπό παραίτηση, ένας χειρούργος, ένας καρδιολόγος και ένας νεφρολόγος.

Μυτιλήνη: μεγάλες ελλείψεις γιατρών. Πραγματοποιήθηκαν 30 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών.

Χίος: μεγάλες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες. Προσλήφθηκαν συμβασιούχοι 2 τραυματιοφορείς και 11 νοσηλευτές.

Σάμος: ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετεί μόνον ένας παιδίατρος, ενώ δεν υπάρχει πνευμονολόγος. Πραγματοποιήθηκαν ανεπαρκείς προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και τραυματιοφορέων.

Ικαρία: προσελήφθη επικουρικός παιδίατρος και 10 άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα όμως είναι στους γιατρούς. Το νησί χρειάζεται παθολόγο, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ.

Κέντρα Υγείας Βορείου Αιγαίου (Καλλονής, Αντισσας, Πολυχνίτου, Πλωμαρίου, Μυτιλήνης, Μονάδες Υγείας Χίου, Καροβάσου, Ευδήλου Ικαρίας, Μονάδα Υγείας Λήμνου): έχει μετακινηθεί προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμισή τους.

  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σύρος: προσελήφθησαν συμβασιούχοι νοσηλευτές για να λειτουργήσει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αλλά χρειάζεται επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Ιατρικές ειδικότητες διαθέτει το νοσοκομείο ικανές για να καλύψουν τις βάρδιες.

Σαντορίνη: υπηρετούν 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 μαιευτήρας, 1 ορθοπεδικός, 2 παθολόγοι, 2 καρδιολόγοι. Χρειάζονται και άλλοι παιδίατροι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Από τότε που καταργήθηκε το Κέντρο Υγείας του νησιού η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη.

Νάξος: υπηρετούν 4 παθολόγοι, 3 χειρουργοί, 3 ορθοπεδικοί, 2 παιδίατροι (ο ένας επικουρικός), 1 νεφρολόγος,1 οφθαλμίατρος, 2 οδοντίατροι και 1 ακτινολόγος. Εχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού. Προσελήφθησαν 6 επικουρικοί νοσηλευτές.

Κέντρο Υγείας Τήνου: έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα καθήκοντά του εκτελεί και αλλότρια.

Κέντρο Υγείας Μυκόνου: υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι γιατροί είναι στο σύνολο 19. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας, οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ένας παιδίατρος, μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος.

Κέντρο Υγείας Μήλου: μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Υπηρετούν μόνο 2 γενικοί γιατροί και 2 οδοντίατροι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Κέντρο Υγείας Ανδρου: υπηρετούν 1 παιδίατρος, 1 παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 ορθοπεδικός. Είναι απαραίτητος ακόμα τουλάχιστον ένας παιδίατρος και ένας παθολόγος. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Πάρου: ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Δεν υπάρχει ακτινολόγος. Υπηρετεί 1 γενικός γιατρός, 1 παθολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 παιδίατρος και 2 επικουρικοί, 1 ορθοπεδικός και 1 γενική γιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ. Χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας.

Κέντρο Υγείας Ιου: υπηρετούν 4 νοσηλευτές, ένας γενικός γιατρός που είναι και ο διευθυντής, μία μαία, δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί γιατροί. Χρειάζεται ακόμη δεύτερος χειριστής ακτινολόγος, καθώς και οδηγός ασθενοφόρου αφού δεν επαρκούν οι υπηρετούντες.

Κέντρο Υγείας Κυθήρων: δεν παρατηρούνται ελλείψεις.

  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Λέρος: ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων. Υπηρετούν ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος. Προσλήφθηκαν 14 συμβασιούχοι νοσηλευτές.

Ρόδος: καταγράφονται ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Προσλήφθηκαν 15 συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές.

Κάλυμνος: δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση. Προσλήφθηκαν 7 συμβασιούχοι νοσηλευτές.

Κως: ελλείψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος. Μεγάλες ελλείψεις στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Προσλήφθηκαν συμβασιούχοι νοσηλευτές και τραυματιοφορείς.

  • ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κέντρο Υγείας Σκιάθου: υπηρετούν μόνο 6 νοσηλεύτριες, ενώ υπάρχουν ελλείψεις οδηγών ασθενοφόρων και γιατρών – δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί ή οδοντίατρος, ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου: υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.

Κέντρο Υγείας Αλοννήσου: υπηρετούν μόνο 2 αγροτικοί γιατροί. Μετακινούνται γιατροί από άλλα Κέντρα Υγείας για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση του ασθενοφόρου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί