Mε τη Γερμανία να εμφανίζει τους εργοδότες της ως τους μόνους που προβλέπουν θετικές προοπτικές απασχόλησης στην Ε.Ε. για το τρίτο τρίμηνο του 2020 (έστω και με αύξηση μόλις +1%), με την πλειονότητα των επιχειρήσεων από 35 χώρες -στο σύνολο των 43 που ρωτήθηκαν- να προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού μέχρι και τον Σεπτέμβριο και σχεδόν όλες, πλην μίας, να εμφανίζουν ήδη μειώσεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η τελευταία έρευνα της ManPower καταγράφει τον παγκόσμιο αρνητικό αντίκτυπο που κατά κύματα συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στην απασχόληση.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η κρίση θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό που έχουμε προβλέψει εδώ και καιρό» σχολίασε ο Jonas Prising, επικεφαλής της ManPowerGroup, προβλέποντας ότι βασικά στοιχεία αυτού του μετασχηματισμού στην εργασία και την παραγωγή θα είναι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της ευελιξίας.
Η σφυγμομέτρηση των εξελίξεων στην απασχόληση μέχρι τον Σεπτέμβριο στηρίχτηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 34.000 εργοδοτών σε 43 χώρες και επικράτειες.
Για την Ελλάδα οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το 3ο τρίμηνο εμφανίζονται μειωμένες κατά -7%, αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.
Σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες προβλέπουν ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος για την επιστροφή στην «κανονικότητα» της απασχόλησης των προ Covid-19 επιπέδων. Ο πλέον αδύναμος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να εκδηλωθεί στον κατασκευαστικό τομέα (-16%), ενώ στη βιομηχανία και στον τουρισμό οι προοπτικές καταγράφονται μειωμένες στο -14% και -13% αντιστοίχως. Βελτιωμένες προοπτικές, +10%, βλέπουν οι εργοδότες στους τομείς της εξόρυξης, στη γεωργία, στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και στην ύδρευση. Σε ό,τι αφορά τον περιφερειακό αντίκτυπο της κρίσης, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με τις συνολικές προοπτικές στο -8%.
«Οι εργοδότες δείχνουν επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια προσλήψεων, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο επικεντρώνονται στην ασφαλή επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία καθώς και στην υποστήριξή τους με πρωτόκολλα υγιεινής» δήλωσε ο Χαρ. Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΜanPowerGroup Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος, ζήτησε την κάλυψη και μέρους των ασφαλιστικών εισφορών από το πρόγραμμα SURE, με το οποίο αναμένεται από τις 15 Ιουνίου να ξεκινήσει η επιδότηση του 50% από το μισθολογικό κόστος που δεν μπορούν να καλύψουν οι εργοδότες. Απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο Σμίτ, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μίχαλος πρότεινε εκ μέρους των Επιμελητηρίων της χώρας «να καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές από το SURE για όσο χρόνο ο εργαζόμενος βρίσκεται εκτός εργασίας». Επίσης τόνισε ότι τα κονδύλια του προγράμματος SURE θα πρέπει να εκταμιευτούν χωρίς καθυστερήσεις.
Εστιασμένη στο ασφαλιστικό και στην ψηφιακή σύνταξη κι όχι στην αντιμετώπιση της ανεργίας ήταν η ομιλία του υπ. Εργασίας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας στο Φόρουμ των Δελφών. «Ηδη ξεκινήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουμε με μείωση 5 μονάδων» επισήμανε ο Γ. Βρούτσης.