Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία άγγιξαν τα 97 μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.
Μάλιστα, τα 52 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο τη Δευτέρα, ενώ τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Από νωρίς το πρωί πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
Συναγερμός έχει σημάνει ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης όπου εντοπίστηκαν 29 κρούσματα στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων.
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οι συνωστισμοί που παρατηρήθηκαν σε μπαρ κι άλλα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία αφού όπως φαίνεται δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049 και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 183 μετά και το θάνατο 79χρονης στην Αλεξανδρούπολη τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.
Επιπλέον, καθημερινή θα είναι πλέον η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.
«Ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται»
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται. Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σχετικά νωρίς», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
«Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό».
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι «διάσπαρτα σε όλη την χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.
Η κ. Λινού, εξηγεί το καλό και το κακό σενάριο. «Αν δεν λάβουμε κανένα μέτρο προστασίας σε ένα μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί, αντίθετα αν λάβουμε μέτρα προστασίας μπορεί και να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση».
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι συμπεριφορές. «Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι η συμπεριφορά μας που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη έκρηξη».